PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Pompierii își riscă viața pentru salarii mici. Câștigă jumătate decât ambulanțierii

Pompierii sătmăreni care se deplasează de urgenţă la incendii, intră în foc după victime, merg la descarcerări, scot persoane din maşini zdrobite au salarii nete ce încep de la 1.200 de lei/lună. Deşi nimeni nu o spune, pentru că le intră în “fişa postului” de cele mai multe ori vieţile le sunt afectate când văd oameni murind, sfâşiaţi, în condiţii greu de închipuit. V-aţi întrebat vreodată ce imagini vede un pompier când pune capul pe pernă şi ce visează un pompier?

Datele statistice arată că aangajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare (ISU), în pofida faptului că își riscă viața cu fiecare solicitare, câștigă mai puțini bani, în unele cazuri mult mai puțini, decât angajații Serviciului de Ambulanță Județean. Mai exact, fie că punem față în față un subofițer ISU cu un asistent de pe Ambulanță, ori un ofițer cu un medic, balanța va înclina, de fiecare dată, către angajații Serviciului de Ambulanță.

Pompierii sunt mereu la datorie și, fără să se gândească o secundă la propria persoană, salvează sute și mii de vieți în cele mai grele condiții. V-ați gândit cum sunt motivați/răsplătiți salvatorii? Care este prețul pentru care aceștia își riscă zi de zi viața, intrând în foc, participând la cele mai teribile descarcerări și încercând din răsputeri să salveze oameni implicați în cele mai groaznice accidente? Vă spunem noi.

Salariile nete ale subofiţerilor (în această categorie fiind majoritatea celor care merg la intervenţii) plătite pentru luna august au fost cuprinse între 1.029 şi 3.134 de lei iar cele ale ofiţerilor între 2.064 şi 4.414.

Salariul de bază al unui unui asistent medical sau ambulanțier la Ambulanță începe de la 2.150 de lei, poate ajunge chiar și până la 3.500 de lei, la care se poate adăuga tot atât, sau chiar mai mult, sporuri pentru condiţii deosebite, gardă în zile lucrătoare, gardă în zile de sărbătoare, spor pentru muncă în zile de sărbătoare și spor pentru ture.

Concluzia este că pompierii câștigă, în medie, mai puțin de jumătate din cât câștigă cei de la Ambulanță.

Mai mult decât atât, angajații Serviciului de Ambulanță au posibilitatea să organizeze acțiuni de protest în vederea măririi salariilor, cum au şi făcut, pentru că aparțin de un minister, în speță Ministerul Sănătății, pe când pompierii trebuie să respecte un anumit statut, cel de instituție militarizată, iar astfel nu pot să facă altceva decât să se mulțumească cu veniturile prezentate.

În aceste condiţii, credem că societatea civilă este cea care trebuie să atragă atenţia asupra acestui aspect și dacă tot se vorbește despre schimbarea salarizării în sectorul public trebuie precizare și aceste lucruri.

Important. Menționăm că scopul acestui material nu este acela de a arăta că angajații Serviciului de Ambulanță au salarii mari, ci de a scoate în evidență faptul că pompierii sunt remunerați slab, în comparație cu munca pe care o depun.

Documente:Lista câștigurilor angajaților de la Ambulanță: lista venituri ambulanta satu mare.