Ultima actualizare: azi, 15:48

Locale

Pompierii își riscă viața pentru salarii mici. Câștigă jumătate decât ambulanțierii

Pompierii sătmăreni care se deplasează de urgenţă la incendii, intră în foc după victime, merg la descarcerări, scot persoane din maşini zdrobite au salarii nete ce încep de la 1.200 de lei/lună. Deşi nimeni nu o spune, pentru că le intră în “fişa postului” de cele mai multe ori vieţile le sunt afectate când văd oameni murind, sfâşiaţi, în condiţii greu de închipuit. V-aţi întrebat vreodată ce imagini vede un pompier când pune capul pe pernă şi ce visează un pompier?

Datele statistice arată că aangajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare (ISU), în pofida faptului că își riscă viața cu fiecare solicitare, câștigă mai puțini bani, în unele cazuri mult mai puțini, decât angajații Serviciului de Ambulanță Județean. Mai exact, fie că punem față în față un subofițer ISU cu un asistent de pe Ambulanță, ori un ofițer cu un medic, balanța va înclina, de fiecare dată, către angajații Serviciului de Ambulanță.

Pompierii sunt mereu la datorie și, fără să se gândească o secundă la propria persoană, salvează sute și mii de vieți în cele mai grele condiții. V-ați gândit cum sunt motivați/răsplătiți salvatorii? Care este prețul pentru care aceștia își riscă zi de zi viața, intrând în foc, participând la cele mai teribile descarcerări și încercând din răsputeri să salveze oameni implicați în cele mai groaznice accidente? Vă spunem noi.

Salariile nete ale subofiţerilor (în această categorie fiind majoritatea celor care merg la intervenţii) plătite pentru luna august au fost cuprinse între 1.029 şi 3.134 de lei iar cele ale ofiţerilor între 2.064 şi 4.414.

Salariul de bază al unui unui asistent medical sau ambulanțier la Ambulanță începe de la 2.150 de lei, poate ajunge chiar și până la 3.500 de lei, la care se poate adăuga tot atât, sau chiar mai mult, sporuri pentru condiţii deosebite, gardă în zile lucrătoare, gardă în zile de sărbătoare, spor pentru muncă în zile de sărbătoare și spor pentru ture.

Concluzia este că pompierii câștigă, în medie, mai puțin de jumătate din cât câștigă cei de la Ambulanță.

Mai mult decât atât, angajații Serviciului de Ambulanță au posibilitatea să organizeze acțiuni de protest în vederea măririi salariilor, cum au şi făcut, pentru că aparțin de un minister, în speță Ministerul Sănătății, pe când pompierii trebuie să respecte un anumit statut, cel de instituție militarizată, iar astfel nu pot să facă altceva decât să se mulțumească cu veniturile prezentate.

În aceste condiţii, credem că societatea civilă este cea care trebuie să atragă atenţia asupra acestui aspect și dacă tot se vorbește despre schimbarea salarizării în sectorul public trebuie precizare și aceste lucruri.

Important. Menționăm că scopul acestui material nu este acela de a arăta că angajații Serviciului de Ambulanță au salarii mari, ci de a scoate în evidență faptul că pompierii sunt remunerați slab, în comparație cu munca pe care o depun.

Documente:Lista câștigurilor angajaților de la Ambulanță: lista venituri ambulanta satu mare.

34 comentarii

  1. Horti Miklos Răspunde

    Nici nu ma intereseaza ce viseaza.
    Majoritatea din ei ori fac taxi ori au alte ocupatie din timpul acel MULT liber ce au, in afara serviciului. Iau painea din gura unor oameni cu un singur venit.
    Sunt niste oameni nesaturati de Bani. Am avut ocazia sa le cunosc cand am facut acolo armata, nu dau nume…
    Sa le fie rusine…cu salarii de minim 3000 de lei si pe langa mai fac afaceri..gen taxi….
    …ma piş pe ei si ce viseaza..sunt probleme mai grave in țara asta.

    • Curier Răspunde

      Ai perfecta dreptate.

    • Cali Gyula Răspunde

      @Horty Piszkos-chiar si bibilica din curtea ta din Atea are creier mai mare decat al tau !! In primul rand,daca scrii pe in site al unui portal romanesc,invata sa scrii romaneste,iar in al doilea rand ,daca respespectivii oameni muncesc dupa turele de lucru,deci in timpul liber,cinste lor ,pentru ca nu stau ca tine cu mana intinsa la primarie ca sa-ti primesti ajutorul social !! Mars la munca !!

      • Norick Răspunde

        Gyuszika, da’ fara suparare, ai facut mai multe greseli intr-o propozitie, decat celalalt in intreaga sa postare… .. ? ? ?

    • y Răspunde

      Eu zic că dacă o să ai vreodată o problemă să nu cumva să formezi 112. Și cred că nu sunt plătiți deloc bine, de aia fac servici suplimentar. Știi tu, facturile. Știu pe unul pompier care face și pe pizzerul din cauza salariului. Probabil și tu lucrezi 12/24 și în 3 schimburi pe lângă asta, tot tu ai fost cel care ai descarcerat mașina și ai scos morții din accidentul de pe Blaga de acum o lună, tu ai stins incendiul de la casă, tu cobori mâța din copac, tu participi la inundații sau deszăpeziri dacă este cazul. Nu stai la crâșmă la un șpriț. Bravo!

    • matroz Răspunde

      @Miklos baci-vorbeste gura fara cap.Poti consulta declaratiile de avere ale pompierilor si spre surprinderea ta vei constata ca esti prost informat.Au adevarat salarii mici,se mai adauga banii de hrana-ca la toti bugetarii-si drepturi de echipament pentru ca onor statul nu le poate asigura acest accesoriu.Si daca ai pune in balanta ceea ce fac ,nu ai mai reactiona asa.E nefericita comparatia cu un alt sistem care la fel alearga pentru oameni.Pacat ca ai facut armata intr-o unitate de elita.Erai ori cu pile ori prea prost sa te trimita in alta parte.

      • Ruzsa Sándor Răspunde

        Esti un bou…cu B mare.
        Mergi dupa declaratie de avere sau ce au pe numele rudeniilor…
        ..habar nu ai ce şi cum fac aceşti indivizi, pe acte sunt oameni saraci, in realitate totul alfel.
        Scuze de expresie, esti NAIV !!!!

    • Andrei Răspunde

      Nu fura muncesc domnule sa o ducă mai bine dacă muncești mai mult în tara asta se spune ca furi. Ce fac rău că muncesc și au 2-3 joburi. Ce ți-o furat ție nimica ei muncesc. Ia-ți și tu și alte joburi sa ai mai multe sau nu-ți place sa muncești?

    • Andrei Răspunde

      Bai saracie tot frustrat ai ramas. Daca tu invidiezi un salariu de 3000 lei la un pompier esti praf. Si care timp mult liber ??? Retardule, avem peste 400 ore suplimentare neplatite pe an. Du te drq de fraier coclit

    • Jon Răspunde

      Si cu ce te deranjeaza pe tine ca fac si taxi?
      Muncesc dublu, om de nimic ce esti!
      Va uitati mereu in curtea altuia, daca ii este rau va bucurati!!!!!!
      Hai sictir de nenorociti!

    • Alinodr Răspunde

      Tu nu meriti nici macar sa se pișe ei pe tine când o să iei foc?!?!!
      Ce bine ar fii daca tu ai fii ultimul descendent al arborelui tau genealogic și aici s ar opri?!?!!

  2. Unul care stie Răspunde

    Eu zic ca cel ce a scris articolul să se mai documenteze înainte de a scrie ceva.

  3. Mitru Răspunde

    Sa treaca si la Ministerul Sanatatii.

  4. Desideriu Răspunde

    No ase da.

  5. Tibike Răspunde

    Y si penalul de matroz ..sunteti fix un ZERO Barat.

    • Norick Răspunde

      Asta da opinie inteligenta ! 😉 Si oare pe aceasta scara Tibike unde ocupa locul ??? :-))))

    • y Răspunde

      Mulțumesc foarte mult pentru opinia ta! Aveam mare nevoie de ea!

    • matroz Răspunde

      @Tibike:da-mi voie,numai daca poti pricepe,sa stiu mai mult despre pompieri decat poti tu crede!Cat despre penal…. e voie sa spui orice doar ești din Satu Mare.???

  6. y Răspunde

    @Horti Miklos și @Tibike. Eu zic să ceri voluntar să faci o zi la ambulanță sau la pompieri. După prima intervenție de descarcerare când înoți în mațe umane și sânge sau după ce ai spălat toți bețivii și drogații culeși de pe stradă poate-poate îți schimbi opinia. În rest weekend plăcut și fără evenimente deosebite.

  7. Ruzsa Sándor Răspunde

    Da….niste prapaditi, gen..y..matroz..norik…si toti fraierii..habar nu aveti de traiul si ce anume se intampla in tara asta, vorbe frumoase, as fi bucuros sa NU am eu dreptate!!
    Beszélitek a sok hülyeséget, fogalmatok nincs semmiröl….idioták.
    Legyen igazatok!!
    Sa aveti voi Dnilor dreptate….m as bucura

    • matroz Răspunde

      @Ruzsa:mai baiete,eu te compatimesc pentru problemele tale financiare,de adaptare,de buna convietuire sau de care or mai fi ele.Dar asta nu te indreptateste sa acuzi en gros toti pompierii,pe toti cei care nu te incurajeaza in ineptiile tale exprimate aici.Iar pentru …idiotak-eu zic sa ai :salvare la poarta si pompieri pe casa!

    • y Răspunde

      @Ruzsa Sandor, eu am impresia că tu ești un pacient din ăsta al lui Enătescu care iar nu a luat pastilele și delirează. Spune drept doare tare prostia?

  8. Dinu Hotupan Răspunde

    Salutare . Imi pare rau sa spun asta dar am vazut aici comentarii ale unor indivizi , daca pot fi numiti asa , care nu au habar ce inseamna sa fii pompier sau paramedic . Adevarat , vazut dinafara totul pare foarte usor si frumos , cea mai buna viata e cea de pompier ! . Dar ce se afla cu adevarat in spatele potilor inchise nu stiu decat cei ce muncesc acolo . Nu spun ca salariile celor de ambulanta sunt mari . Nu , deloc ! Spun doar ca pompierii militari ar trebui platiti la raportat la adevarata valoare . Asa cum spunea cineva , un pompier vede intr-o saptamana atata suferinta cat vede un om civil intr-o viata intreaga . V-ati intrebat vreodata cine se ocupa de parte psihologica a acestor persoane ? Duc cu ei atata suferinta in subconstient , incat somnul de noapte e doar cosmar !! Cine il intreaba asta ? Te-ai odihnit ? Poti sa mai salvezi o viata sau te ascunzi intr-un colt si plangi ? Am facut parte din aceasta familie , a pompierilor militari , 9 ani ! Ne legam de declaratii de avere a unor oameni care sunt obligati oarecum sa munceasca altceva in timpul liber , dar uitam sa ne plangem de cei ce dorm la locul de munca , parlament , senat , etc , si nu ne luam de averile lor care in mod normal si legal intr-o tara ca Romania , sr fi nevoie de cel putin 100 de vieti sa le faci !!! Rusine , mi-e rusine de acei oameni care se numesc Romani !!! Sunt toti niste capuse care sug sangele tuturor Romanilor , dar sunteti etat de retardati incat nu puteti sa vedeti asta !!!

  9. Mihai Răspunde

    Super tare sa te legi de pompieri ca au inca un job pe langa. Bravo mai baieti dati cu bolovani in oamenii ce muncesc! :))
    De ce muncesc in plus se intreaba cineva?
    Nu punem in calcul chestiile psihologice pt ca asta ii meseria aleasa. Dar o seama dintre voi scoateti niste perle pe gura de te doare mintea. Ii adevarat ca nu exista padure fara uscaturi dar totusi. Si mai zicea unu sus ca atunci cand a facut el armata erau bogati pompierii! Aloo cand ai facut armata erau militari in termen si subofiteri ce lucrau chiar si 24 cu 24. Is 12 ani de atunci si s-au schimbat multe tinere (exagerez dar..) domn!

  10. Irimus Marius Răspunde

    Dati-mi voie să mă pis și eu în farfuria lu’ cretinul ăla de Horti Miklos! Cretinul asta așa este el sau așa este el? Mai multe…N-are rost! Un pompier…

  11. Razvan Răspunde

    Horti Miklos,să-mi bag p_la în curva de mă-ta și apoi să te bat până te ia dracu. Să ajute bunu’ Dumnezo să-ți ardă casa cu toate neamurile înăuntru,să nu poți ieși și să suni la pompieri…..bată-te Dumnezo de gunoi ordinar !!! Bozgor homosexual și retardat !!!

  12. Alin Răspunde

    Lasa ca le da salarii la militieni ca sa ne amendeze pentru tot rahatul arda-i jaru si la Anaf ca sa ne ia banii.Pompierii care isi risca de multe ori viata pentru noi sunt dati la o parte.Si-a facut guvernul armată sa ne jupuiasca de bani si sa se simta protejati in caz ca noi prostimea nu mai inghitim rahaturile lor.

  13. Gyuri Răspunde

    Cifrele afişate spun ceva dar nu spun totul.Adică ce înseamnă un minim salarial şi câţi inşi îs plătiţi la acest salar şi cât timp merge insul cu acest salar,şi ce atribuţii are la acest salar?.Sunt scheme în care în 5 ani ai sărit la maxim şi,în acest caz ,n-are rost să mai vorbim de salariul minim.Sigur că noi vorbim de afară dar mai mult de o descarcerare pe zi şi un incendiu pe săptămână nu sunt.Iar acestea se realizează în medie în 3 ore,restul timpului …să spună ei ce fac.Iar pentru stres merită să se pensioneze la 55 de ani.Dar dacă vreţi să vă legaţi de salarii nemeritate verificaţi schema salarială se pe site-ul primăriei şi declaraţiile lor de avere.Toţi au proprietăţi imobiliare că-ţi vine să te intrebi dacă cu asta se ocupă:cu achiziţii de case şi terenuri.Ce fac necam dăm seama cu toţii.Apoi mai sunt cei de la CJ şi prefectură mari b——-de p—!

  14. Altu Răspunde

    Auzi, plâng bugetarii de rău cele merge. Plâng și eu cu ei dar de ciudă când văd discriminarea dintre ei și privat care sunt priviti ca cetățeni de rang inferior. Nu le place la buget la privat cu ei. Sunt locuri destul și pt ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.