Haosul s-a declanșat în primele zile ale anului, când medicii de familie nu și-au mai prelungit contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate. De aproximativ șapte luni aceștia au negociat cu cei de la CNAS suplimentarea fondurilor și simplificarea sistemului. Chiar dacă promisiunile au fost nenumărate, în replică CNAS a avut o abordare ”mai puțin ortodoxă”, propunând pacienților schimbarea medicului de familie.
”Având în vedere faptul că spre deosebire de alte specialități, pacientul are o strânsă legătură cu medicul său, tocmai pentru că el l-a ales, în momentul în care încerci să pedepsești acel medic care a îndrăznit să protesteze, lovești deopotrivă și în pacient și în medic”, a precizat dr. Mircea Răibuleț, lider de opinie al Asociației Medicilor de Familie din Satu Mare.
După protestele medicilor din Satu Mare, Hunedoara, Alba, Iași, Teleorman, Argeș s-a obținut doar publicarea în Monitorul Oficial a ORDINULUI nr. 1.484 din 21 decembrie 2017 prin care se stipulează mărirea semnificativă a tarifului orar pentru Centrele de Permanență, care de fapt, teoretic, au o sursă separată de la Ministerul Sănătății. În fond pentru medicina de familie nu s-a obținut nimic. Mai mult, în această săptămână, medicii de familie vor lucra pro bono, fapt care probabil generează economii substanțiale la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).