Ultima actualizare: azi, 09:16

Locale

Activitatea medicilor de familie va fi reluată din 15 ianuarie. Consultațiile din această săptămână sunt pro bono

Activitatea la cabinetele medicilor de familie va fi reluată începând cu data de 15 ianuarie 2018, în funcție de cât de repede se vor prezenta medicii la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Haosul s-a declanșat în primele zile ale anului, când medicii de familie nu și-au mai prelungit contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate. De aproximativ șapte luni aceștia au negociat cu cei de la CNAS suplimentarea fondurilor și simplificarea sistemului. Chiar dacă promisiunile au fost nenumărate, în replică CNAS a avut o abordare ”mai puțin ortodoxă”, propunând pacienților schimbarea medicului de familie.

Având în vedere faptul că spre deosebire de alte specialități, pacientul are o strânsă legătură cu medicul său, tocmai pentru că el l-a ales, în momentul în care încerci să pedepsești acel medic care a îndrăznit să protesteze, lovești deopotrivă și în pacient și în medic”, a precizat dr. Mircea Răibuleț,  lider de opinie al Asociației Medicilor de Familie din Satu Mare.

După protestele medicilor din Satu Mare, Hunedoara, Alba, Iași, Teleorman, Argeș s-a obținut doar publicarea în Monitorul Oficial a  ORDINULUI nr. 1.484 din 21 decembrie 2017 prin care se stipulează mărirea semnificativă a tarifului orar pentru Centrele de Permanență, care de fapt, teoretic, au o sursă separată de la Ministerul Sănătății. În fond pentru medicina de familie nu s-a obținut nimic. Mai mult, în această săptămână, medicii de familie vor lucra pro bono, fapt care probabil generează economii substanțiale la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

2 comentarii

  1. omul2 Răspunde

    A.M.F. Satu Mare a hotarat ca PRIMELE TREI zile ale saptamanii sa fie lucrate “pro bono”,apoi,in calitate de medici privati si liberi,fiecare mefist va munci cum doreste,pe ce tarife doreste.
    Un scop secundar al acestei actiuni a fost si atentionarea societatii romanesti,a colegilor de breasla,a mefistilor insisi asupra locului si rolului medicului de familie
    O parte semnificativa [70%] a medicilor de familie din judet s-au oprit doar cateva zile,optsprezece centre de permanenta din cele doua zeci s-au oprit.
    Urmarea?
    Unitatiile de primiri urgente “sufla greu”,colegii din policlinici “au program relaxat”,in spital se poate ajunge doar prin urgenta [dupa multe ore de asteptare] sau prin prezentare directa pentru anumite boli[anexa 13]!
    Tragem concluziile despre FINANTAREA si DEBIROCRATIZAREA medicinei de familie?
    [Evident doar in caz ca mai avem nevoie de ea]

  2. pastorita Răspunde

    In tot acest conflict,medcii sa isi aduca aminte,ca au depus un juramant!
    Si pt fiecare bolnav alungat,netratat,batjocorit,va fi pedepsit divin!
    Este juramantul care ii pedepseste,doar daca nu s-au dezlegat de el,si atunci este si mai rau!!!
    In mare parte au dreptate,dar in acest conflict ei sunt SALVATORI DE VIETI!!!!!
    Si a conditiona actul medical este egal cu CRIMA!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.