Ultima actualizare: azi, 13:42
Locale

Fermierii din Satu Mare mai au o șansă. Daea vrea să salveze fabrica de zahăr Diamant

Din 33 de fabrici de zahăr, câte erau înainte de 1989, au rămas în prezent numai patru, din care una este fabrica Diamant din Oradea, care a anunţat că se închide, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Petre Daea. Acesta afirmă că a discutat inclusiv la nivelul Guvernului pentru a găsi soluţii, astfel încât fabrica să nu se desfiinţeze.

Directorul ITM Bihor, Marius Rotar, a anunţat recent că a fost notificat cu privire la concedierea colectivă de la fabrica Zahărul din Oradea, după ce acţionarii au decis închiderea operaţională a societăţii, titrează News.ro.

Astfel, Fabrica Zahărul din Oradea se va închide pentru că nu este competitivă şi profitabilă, înregistrând pierderi, urmând ca 200 de angajaţi să fie disponibilizaţi etapizat.

E o problemă extraordinară. Din nefericire, din 33 de fabrici câte am avut înainte de 1989, mai avem patru. Una este în situaţia aceasta complicată. Am vorbit zilele acestea, mă preocupă direct situaţia, este vorba de Fabrica Diamant de la Oradea. Este o  fabrică într-o zonă unde se cultivă sfecla de zahăr, unde producătorii au şi condiţii, sunt şi pregătiţi, sunt şi dotaţi pentru a cultiva sfeclă de zahăr. Această activitate, dacă se întrerupe acolo, este o mare problemă, atât pentru muncitorii de acolo, care sunt în jur de 200 de muncitori şi cu fermierii, având în vedere perspectiva acestei culturi”, a spus Daea.

Acesta a participat vineri la o conferinţă organizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), privind ”Ancheta Structurală în Agricultură”.

Daea afirmă că a discutat joi şi vineri cu proprietarul fabricii, pe care l-a rugat să aibă grijă de echipamente, să le conserve, urmând să se caute soluţii ca fabrica să nu se desfiinţeze.

Vreau să vedem dacă reuşim să aducem, să angrenăm, să construim un interes între fermierii respectivi, pentru că nu toţi au cuplat la această situaţie, să găsim o soluţie în aşa fel încât fabrica aceea să nu se desfiinţeze acolo. Proprietarul este din afara ţării, este străin. Decizia lui asta a fost. Nu ştiu unde vrea să se mute, am discutat doar cu managerul de acolo şi cu siguranţă mai discut într-un interes legitim pentru acest sector”, a precizat Daea.

El menţionează că vrea ca pe termen lung fabrica să rămână acolo.

Despre subvenţii, ministrul Agriculturii spune că sunt multe şi destul de mari.

Nu-i uşor să construieşti după atâţia ani de distrugere. Fabricile nu se fac peste noapte, nu se fac într-o zi, nu se fac nici măcar într-o săptămână şi uneori durează ani şi ani ca să poţi să pui la loc ce ai distrus 27 de ani. Este o misiune grea, responsabilă, dar caut soluţii cât poate un om, o structură. I-am spus şi azi dimineaţă managerului de acolo, i-am spus să nu ia aparatura, că ieri au început să desfacă aparatura, să le păstreze într-un loc prielnic în aşa fel încât să nu se deterioreze sau să dispară”, a adăugat Daea.

El mai spune că rămâne să vadă totodată cum poate interveni statul în sprijin, mai ales că e vorba de o proprietate privată.

Fabrica din Oradea se ocupa cu producţia de zahăr din sfeclă, prelucrarea prin rafinare a zahărului brut din trestie de zahăr şi comercializarea zahărului sub brandul ”Diamant”.

Închiderea operaţională a SC Zahărul SA Oradea a fost luată de patronii germani ai companiei Pfeifer & Langen deoarece fabrica nu a putut demonstra că este ”competitivă şi profitabilă”, aceasta raportând în 2016 pierderi de aproape 30 de milioane de lei.

Sursa: vocea.biz

5 comentarii

  1. bigbrother Răspunde

    Domnule Daea, agricultorii s-au și cuplat, cum zici matale, au făcut și ofertă către conducerea fabricii, dar nu pot concura cu prețul cerut de ei. Zici că fabrica e făcută din aur. Mulțumire tuturor conducătorilor de după 89 din agricultură, care numai cu gura au protejat pentru țăran. Acum producătorii de sfeclă de zahăr se vor reprofila (mă gândesc) pe plantat petunii (nu știu ce vor face cu utilajele cumpărate pe bani grei), iar noi vom cumpăra zahăr scump produs în nu știu ce țară exotică. Trăiască oaia!

  2. satmarean Răspunde

    Eu cred ca neamtul asta a planificat de cand a cumparat fabrica pe bani marunti.Cam asta fac strainii.

    • bigbrother Răspunde

      Ai dreptate, vezi și cazul fabricii de lapte. Practic au cumpărat piața noastră pe bani mărunți.

  3. Idee Răspunde

    D-le ministru!
    De ce statul roman prin onor guvernul din care inca faceti parte, nu negociaza cu proprietarii frabricii un pret de preluare mai bun si diferenta care nu o au producatorii sa o acopere statul fie si printr-un credit pe termen lung in conditii avantajoase?

  4. abc Răspunde

    Urgent Adrian Cozma! Repede, sari pe interval cu o soluție!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.