Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Medicii din Satu Mare s-au decis: Consultaţii gratuite luni, marţi, miercuri, contra cost joi şi vineri

Medicii de familie sătmăreni se vor reîntoarce la cabinete de luni, 8 ianuarie, și vor lucra pro bono, adică nu vor emite acte în relația cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Decizia medicilor a fost luată astăzi,  5 ianuarie, la întâlnirea pe care au avut-o la Colegiul Medicilor și la care au participat peste 130 de medici de familie din județul Satu Mare, ședința fiind prezidată de dr. Călin Bumbuluț, președinte al VONCA (Asociația Europeană a Medicilor de Familie), vicepreședintele Colegiului Național al Medicilor, președinte al Asociației Medicilor de Familie Satu Mare.

Începând cu ziua de luni, medicii sătmăreni vor lucra trei zile pro bono pentru a se menține funcționalitatea cabinetelor și în cazul în care situația de fapt continuă vor trece la consultații contra-cost. Totodată, după cele trei zile, medicii sătmăreni vor pregăti preavizele pentru angajații proprii, aflându-se în imposibilitatea de a asigura salarii pentru aceștia.

De luni se lucrează pro bono trei zile, fără a elibera rețete sau trimiteri, cu alte cuvinte acte în relația cu Casa de asigurări. Dacă situația durează vom trece la consultații contra-cost și vom pregăti preavize pentru angajații cabinetelor. Ne pregătim pentru ce e mai rău”, a declarat dr. Mircea Răibuleț, lider de opinie al Asociației Medicilor de Familie din Satu Mare.

În acest moment, din cauza poziției Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care a transmis că urmează a fi stabilite noi termene de contractare pentru contractele pe durată determinată, reprezentantul județean al acesteia, respectiv Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare, nu mai are dreptul de a semna vreun act adițional la contractele cu medicii de familie sătmăreni. În consecință, până CNAS va stabili noile termene, chiar dacă se dorește semnare de contracte, acest lucru nu este posibil, ceea ce duce la faptul că 200.000 de locuitori ai județului nu mai au medic de familie, iar Centrele de Permanență vor rămâne închise.

Satu Mare este singurul județ din țară în care cei 70% din medicii de familie protestatari au încetat total activitatea în această săptămână, atât în cabinete cât și în Centrele de Permanență.

Ei își închipuie că se răzbună pe medici, dar ei se răzbună pe proprii asigurați, care de altfel le asigură și lor veniturile”, a mai spus dr. Mircea Răibuleț.

Reamintim că 47 de furnizori de servicii medicale de familie (respectiv 48 de medici) au semnate actele adiționale cu casa de sănătate, din care doar 17 sunt din municipiul Satu Mare. Județul Satu Mare are un total de 200.000 de asigurați.

 

 

11 comentarii

  1. Jan Răspunde

    Daca stie cineva care sint cei 17 medici din Satu Mare care au semnat contratul cu CJAS, sa le faca publice numele sau cabinetele.
    In felul acesta ati ajuta bolnavii sau pe cei care au nevoie de retete, sa mearga sa se inscrie la acestia.
    Poate chiar Dvs. medicii in cauza sa va faceti publica atitudinea, asta in beneficiul miilor de bolnavi care au nevoie de Dvs.

  2. Doc Răspunde

    Propun ca toti asiguratii sa faca greva si sa ne opunem retinerii contributiei de sanatate. Pentru ce mai platim sanatate? Oricum la medicul specialist nu ai acces decat contra cost. Pentru a beneficia gratuit astepti cu lunile si esti nevoit sa mergi la cabinetele lor particulare. Platim sanatate degeaba.

  3. Tiberiu Răspunde

    Corect Doc.

  4. Viorel Răspunde

    Listele cu semnatarii tradatori sunt publice pe site-ul Casei Jud Sm.
    Pacientii care doresc sa se transcrie o pot face acum la liber. Ca la piata – cine vinde mai ieftin castiga mai mult.
    Sa se stie, ca din 100 lei retinuti drept asigurari de sanatate 5.88 ii vor reveni cabinetului medicului de familie (vechi sau nou). Din aceasta suma el va plati asistentele (cu toate darile aferente), curatenie, costurile de acreditare si avize resp autorizatii, intretinerea ( curent, apa, incalzire), contract deseuri toxice, reparatii, renovari , medicamente de urgenta si consumabile, licente soft si semnatura digitala, dotare cu aparatura etc). Dupa acestea achita asigurarile proprii de sanatatate-10% din venitul brut ramas !!!! – asigurarile sociale cca 800 ron- si 10% impozit pe venit.
    Cu restul ramane net. Acesta este valoarea celor 9 ani de studii de facultate si specializare.
    Medici tineri- poate acesti comentatori nu au nevoie de Dvs. cum nu au nevoie de 75% dintre medicii de familie din judet.
    Lasati-i sa se bucure de cei 48 de semnatari tradatori ai intereselor comunitatii ( medici si pacienti) . Daca depinde de ei, vom plati si peste 10 ani pt analize, pt medicamente in spitale, pt transplanturi renale … pt ca ei regreta cei 5.88 din 100 roni pt cabinetul medicului de familie… medicul ramane net cu cca 1.5 roni.
    In rest sanatate pt toti- din suflet.

  5. pastorita Răspunde

    Ce poti sa mai spui cand auzi asa ceva??? Ca iti vine sa vomiti? Nu ca iti trebuie consult,plateati,reteta,platesti,medicamente,platesti!? !!! Asa ca ce sa zici si ce sa faci??
    Da,mergem.la parlamentarii alesi,Silaghi,Petric si sa faca o lista si sa ne platesca ei consultatiile.si retetele!
    Ce ziceti,vor vrea????
    Astept raspunsuri, si pareri!
    Chiar e o tema buna!

    • abc Răspunde

      Nu te ambala. Ăștia se tratează la Viena cel puțin. Sau în Monte Carlo. Cu un pahar de șampanie pe yachtul personal. Te cunosc numai din 4 în 4 ani când au nevoie de votul tău. Nu de-al meu că eu din 2004 votez anulat.

  6. y Răspunde

    Eu propun să lucreze în sistem număr CNP par/număr CNP impar ca pe vremea împușcatului cu mașinile duminica. Sau să se introducă loteria consultațiilor medicale ca și cu loteria vizelor SUA. Na bine, era o glumă.
    Eu îi înțeleg pe medici, pe de o parte, dar pe de alta serviciile medicale de bază sunt un drept al nostru pentru care am muncit și am cotizat! Ca să nu spun că e garantat prin Constituție ! Ca și multe altele, dar în țara asta….. Mai bine nu continuu.

    • pix rosu Răspunde

      Nu medicii va fura cotizatia pentru sanatate, ci putorile de la CAS, cei din guvern, etc. Fasolea gratuita de Ziua Nationala, painea si circul, gratuitatile guvernarea social-democrata le da pe banii nostri, nu ai lor! La frizer mergeti pe datorie? La banca va amana rata fara sa va usture cu dobanda? Pentru o consultatie, CJAS nu achita nota de plata pe loc, ci o deconteaza din urma, stiati? Stiati ca medicul care prescrie de buna credinta un tratament este tras la raspundere si pus la plata dupa un an-doi, ca cica nu avea dreptul sa scrie aia sau ailalta, ca contabilul de la CNAS stie el mai bine ca trece totul cu bicarbonat ? Sau ca de ce a consultat mai multi bolnavi intr-o zi? Medicii nu au dreptul la salariu, macar din urma? Medicii de familie, pe langa asistenta ar avea nevoie si de un jurisconsult, si de un informatician… Ati fost in ultima vreme la medic? Daca da, cand v-a amanat ca nu merge sistemul informatic, ce ati crezut? ca este al dracului medicul, nu? Sau l-ati si dat in judecata ca nu vrea sa va dea pirulele…

  7. pastorita Răspunde

    Nu acuza nimeni medicii! Ci sistemul,si parca avem si un ministru al sanatatii? Avem alesi in parlament? Unde sunt? Au trecut sarbatorile si au plecat? Mai vin de paste??? Avem probleme,noi cetatenii,cui le spunem daca nu celor alesi,nu?
    Convocati de urgenta alesii orasului Satu mare!
    Sa ii vedem au sange in instalatie???
    Unde ati fugit lasilor???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.