Ultima actualizare: ieri, 21:05
Locale

De ce a murit Olimpia? Facturi cu cheltuieli uriașe, scoase la lumină

Pe pagina FC Olimpia Satu Mare s-a publicat o analiză a cheltuielilor clubului de fotbal în perioada 2010-2011, perioadă în care managementul defectuos a dus la desființarea echipei fanion a orașului. Totodată, facturile cu cheltuieli uriașe au fost scoase la lumină.

Redăm în continuare analiza și fotografiile concludente:

De ce a murit Olimpia? Știm că retragerea din campionat reprezintă o dezamăgire pentru toți sătmărenii, în special pentru microbiști, de aceea considerăm necesar să facem o analiză a ceea ce a dus la situația de azi.

Înființat în 2010, clubul CS FC Olimpia 2010 a fost rezultatul asocierii dintre Consiliul Județean Satu Mare, Consiliul Local Satu Mare și Asociația sportivă Olimpia 2008 condusă la acea oră de către Szilagyi Ștefan, fostul și actualul președinte al Asociației Județene de fotbal Satu Mare. În statutul noii asocieri erau prevăzute atribuțiile fiecăruia dintre asociați, și anume : consiliile asigurau baza materială iar AS Olimpia 2008 punea la dispoziția noului club experiența din domeniul fotbalistic.
Teoretic, o asociere gândită corect care asigura premisele unei activități fructuoase. Din păcate nu a fost așa…

Vă prezentăm atașat o parte din ceea ce considerăm că a prejudiciat clubul încă din primii ani de la înființare. Pornind din altă ligă decât cea mai de jos, Olimpia a pornit ca un copil răsfățat căruia i se făcea drum printre concurenții zilei. Dacă înscrierea direct într-o ligă superioară poate fi explicată prin acordul partenerilor de competiție (dacă acesta a existat) nu ne putem explica lipsa din arhiva clubului a oricărei înregistrări de plată către AJF-ul local, știut fiind faptul că orice participant la competițiile organizate de către aceasta, trebuie să achite baremuri de arbitraj și observare a meciurilor.

Să fi fost emulația atât de puternică în jurul Olimpiei încât toți să fie dispuși să susțină gratuit clubul nou înființat? Asta să fi fost “experiența ” asociatului AS Olimpia 2008, prevăzută în statut? Oare celelalte competitoare au beneficiat de același tratament în acel an? Dacă da, felicitări corpului de arbitri și observatori sătmăreni care a activat gratuit în folosul fotbalului sătmărean.

Veți spune că nu e nimic rău în a accepta servicii gratuite, atunci când poți face economii… De asemenea clubul nu avea nicio cheltuială legată de salarii. Nici jucători, nici antrenori, nici personal administrativ. De acord, însă ce urmează numai a economie nu arată.

Cei mai de seamă colaboratori ai Olimpiei din anii 2010-2011 sunt firmele Cafe Center și Angora din Satu Mare, str. Diana nr. 15, firme care întâmplător sau nu au sediul la adresa președintelui executiv al proaspătului înființat club: Szilagyi Ștefan. În finalul anului 2010 și în prima jumătate a anului 2011 în proporție de peste 90% cheltuielile clubului au trecut prin firmele amintite mai sus.

Trecând peste problema de moralitate se ridică totuși o altă întrebare: cum putea președintele AJF să reprezinte în competițiile acesteia un club anume? Este sau nu aceasta o incompatibilitate?

După promovarea în liga a-3-a , modul de operare se modifică. Apar 10(!) jucători angajați la club, cu salarii nete cuprinse între 118 (una sută optsprezece) și 160 ( una sută șaizeci) de lei lunar iar afacerile cu Cafe Center și Angora se răresc . Apar colaboratori noi, marea lor majoritate din București. Toți au ceva în comun: nu emit facturi mai mari de 5000 de lei, și au același scris pe facturi… dedicarea celui ce păstorea clubul este de netăgăduit: se stătea și câte 5 zile în București pentru a se putea face achiziții de câte maxim 5000 de lei pe zi, sau se trimiteau pachetele zilnic pentru a nu depăși acea sumă de 5000 de lei.

Pentru a fi clari, pragul de 5000 este stabilit de către statul roman pentru plățile în numerar. Deci toate aceste facturi au fost plătite cash din club. Suma totală pe perioada decembrie 2010-decembrie 2011 se ridică la 670.000 lei ( aproape 7 miliarde lei vechi). Nu am stat să adunăm mingile , echipamentele , vitaminele presupus achiziționate, însă credem că cluburi ca Real Madrid sau Barcelona pot sta lejer lângă Olimpia într-un clasament al achizițiilor de mingi și echipamente sportive, doar că ei în La Liga, iar noi în La liga a-4-a…

Ce deosebește de asemenea Olimpia de restul cluburilor este faptul că a achiziționat pentru jucători, seniori și juniori deopotrivă, ghete de fotbal. Fapt foarte rar întâlnit în fotbal. Și infirmat de o serie de fotbaliști care au activat atunci la club.

Vă lăsăm să trageți voi concluziile. Vom reveni cu analiza următorilor ani. Fiți pe fază: vă veți putea forma o părere despre sursa dezastrului de azi…

P.S.: din cauza limitărilor Facebook putem posta aici doar 42 fotografii. Restul le puteți găsi în albumele paginii.

11 comentarii

  1. Rodica Dogaru Răspunde

    Nu vad nici un comentariu la adresa acestui furt pe fata ! La pușcărie cu toti Hoții si complici lor !

  2. Ardelean Răspunde

    Sa se sterga tot cu buretele….si CJ si CL sa bage iar marafetii, ca satmarenii plang dupa echipa. Sa o bage iar in liga 1, si expertii sa vina cu expertiza, ca pana acum. Ca doar…sunt de-ai tulipanului. Si facebook sa faca bine sa stearga minciunile astea….cum ca s-a furat. Ca daca era asa, CJ si CL stiau, ca doar se pricep si ei la facturi.

  3. Satmarean Răspunde

    Aici e treaba DNA-ului si poate ar avea rezultate mai bune decat la acele ,,investigatii” facute de magistrati cu nume de fructe!!!!!

  4. Papa Stratos Răspunde

    Nu inteleg de ce DNA nu s-a sezizat din oficiu !!! Clar ca buna ziua ca banii au ”zburat” in buzunarele cuiva !! Asteapta cumva DNA ca aceste infractiuni sa se prescrie ????Pentru ca este la moda asa ceva !!

  5. Ion Răspunde

    Fotografii cu facturi si oedine de plata pentru masa jucatorilor, mingi si altele. Nu inteleg unde e problema? Ati putea sa ne aratati vreo dovada de plata nelegala? Ca pana aici eu nu vad nici o ilegalitate.
    Sigur, eu nu sunt vreun specialist in finante insa nu cred ca trebuie sa fii mare profesionist ca sa vezi niste ilegalitati majore. Eu nu le vad…

    • comentator Răspunde

      E risipă. Dar ce ai zice dacă să zicem soția ta cumpără o rochie pentu bal, pantofi, poșetă etc. pentru 20-30 de persoane și azi, și mâine și tot așa zilnic vreo lună dar când deschizi dulapul acesta este gol? Și soția cere o rochie împrumut de la prietenă că nu are cu ce a se îmbrăca. Mă rog la femei se întâmplă. Dar ideea este că ce s-a cumpărat nu se regăsește faptic. Eu aș întreba altfel. Control financiar preventiv unde este? Decizie consiliu administrativ pentru aprobare cheltuieli? Reprezentanții CJ și CL la club ce au păzit în acești ani? E vorba de bani publici.

  6. Mae Răspunde

    Au mîncat toți din ciolan așa ca totul trece ha ha ha ! Nea făcut pe față din bani cetățenilor !

  7. @Ion Răspunde

    Ai numărat mingile, ghetele? Ai văzut de la ce firme s-au făcut achizițiile? Nu trebuie să fi expert ca sa vezi problema.

  8. Mae Răspunde

    Doar pe facturi ecxistau aceste mingi si ghete !!!!

  9. cârcotaş Răspunde

    Povestea îmi aminteşte de un banc din epoca de aur,cel cu Bulă care si-a făcut tiparniţă de bani dar i s-a părut că merge prea încet treaba tipărind bancnote de 100 şi s-a pus să tipărească bancnote de …200.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.