Ultima actualizare: ieri, 18:50
Locale

FOTO. Poveşti neştiute din judeţ, scoase la lumină. Carte de excepţie semnată George Achim

O carte adresată fiecărui om, semnată de George Achim. Lansată astăzi, Sita de ceară este o carte formidabilă pentru istoria, literatura și viața socială a județului Satu Mare. Povești de viață neștiute, misterele ținutului de lângă noi… Satu Mare așa cum puțini îl cunosc!

Sita de ceară – Istorii din istoria unui ținut transilvan a prof. univ. dr. George Achim de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca a fost lansată astăzi la Primăria orașului Ardud. Un dintre lucrurile care au făcut ca lansarea să nu fie una tipică, a fost faptul că personajele din carte au fost de față. Totodată, momentele artistice –  recitalurile de muzică românească, șvăbească, ungurească și țigănească – au făcut din lansare un moment care va rămâne veșnic în amintirea județului Satu Mare.

Evenimentul, de înaltă ţinută, a avut loc la Primăria din Ardud, în prezenţa a numeroşi oamei de cultură.

„Cartea nu este un exercițiu de nostalgie, cu toate că uneori o umbră de dispoziție retrospectiv elegiacă se mai desprinde din paginile ei. Este, mai degrabă, un discurs despre memoria și identitatea unor oameni, a unor comunități și a unui ținut de margine geografică românească, în timpuri aspre și deloc îngăduitoare. Istoria și tradițiile unor grupuri etnice, sociale sau ocupaționale, convertite în memorie, laolaltă cu narativul biografic individual sau colectiv, devin sursă și metodă de legitimare și de diferențiere identitară. Români, șvabi, unguri, ruteni, țigani sau ceangăi alcătuiesc astăzi mozaicul demografic și cultural al acestui areal pluriform, mobil și provocator – Ardudul și Beltiugul, bastioane importante ale feudalității transilvane timpurii”, mărturisește George Achim.

Managerul Muzeului Judeţean, Felician Pop, a afirmat că această carte este una extrem de valoroasă întrucât salvează de la uitare poveştile unor oameni cu care destinul nu a fost foarte bun.

“O astfel de carte e un eveniment major, rolul ei este de a salva memorii, de a lăsa după noi o formă fidelă, nu clişeizată, a trecutului. Este o carte extrem de valoroasă din punct de vedere ştiinţific”, declarat Felician Pop.

Lucrarea a apărut cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Maramureș și Facultății de Litere a UTCN/CUNBM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.