PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Imagini din arhive. Poliția Satu Mare amplasată în locul celei mai frumoase sinagogi din țară

În locul sediului de poliție a județului Satu Mare se afla o minunată sinagogă, Status-quo ante, care a fost demolată în anul 1965.

Pe strada Cuza Vodă, în anul 1905 s-a ridicat o sinagogă a grupării Status-Quo, Satu Mare fiind unul din cele mai importante centre rabinice ale Transilvaniei. Populația evreiască reprezenta în anii 1930 peste 20% din populația orașului, fapt pentru care s-au ridicat mai multe sinagogi în Satu Mare.

Primul rabin ad-interim al comunității Status-quo ante a fost numit Klein Ignác și după cinci ani a fost ales ca prim-rabin Jordán Sándor (1903–1932). Sub îngrijirea prim-rabinului Dr. Jordán Sándor în 1905 ia fiinţă Organizaţia Sionistă. Ulterior au luat fiinţă următoarele organizaţii: Barissia, Mizrachi, Beitar, Hashomer Hatzair.

În mai 1904 s-a stabilit locul pe care urma să se ridice sinagoga comunității Status-quo ante, optându-se pentru terenul Szuhányi, situat între colțurile străzilor numite azi Cuza-Vodă, Mircea cel Bătrân și Mihai Eminescu, construcția sinagogii și a reședinței comunitare realizându-se între anii 1904-1906, în stil maur.

Evreii sătmăreni au constituit până la Holocaust una din cele mai importante comunități mozaice din spațiul intracarpatic. În anul 1850, Satu Mare avea 128 de evrei, în 1880 avea 2.396, în 1910 avea 7.194, pentru ca în anul 1941 să figureze cu 12.960 dintr-un total de 52.048 de locuitori, adică 24,9%, fiind al patrulea oraș din Transilvania ca număr de evrei.

În 1895–1896, o parte a evreimii sătmărene, în număr de aproape 120 de persoane și avându-l în fruntea sa pe Csengery Mayer Károly, s-a desprins din comunitatea religioasă ortodoxă, constituindu-se în cea denumită Status-quo ante, ca urmare a curentului reformator, pornit din Germania de Moses Mendelsohn. Evreii ortodocși urmau calea străveche tradițională, cu unele adaptări la cerințele veacului; neologii duceau reforma până la botez, iar conservatorii țineau calea de mijloc, intitulându-se Status-quo.

Sinagoga Status-quo ante a fost una dintre cele mai frumoase clădiri ale Sătmarului, rivalizând cu templele de pe întreg cuprinsul țării. Din păcate, ea a fost demolată în anul 1965, pe locul ei construindu-se actualul sediu al IPJ Satu Mare.

Dintre cele trei sinagogi mari şi cele 25 de case de rugăciuni care funcţionau în oraş, astăzi mai există doar sinagoga ortodoxă din strada Decebal şi doar puţin peste 100 de evrei. Pentru prima dată evreii au fost atestaţi în Sătmar în anul 1712, ca veniţi din Galiţia şi Moravia, fiind al patrulea oraș din Transilvania ca număr de evrei.