Ultima actualizare: azi, 15:41

Locale

Imagini din arhive. Poliția Satu Mare amplasată în locul celei mai frumoase sinagogi din țară

În locul sediului de poliție a județului Satu Mare se afla o minunată sinagogă, Status-quo ante, care a fost demolată în anul 1965.

Pe strada Cuza Vodă, în anul 1905 s-a ridicat o sinagogă a grupării Status-Quo, Satu Mare fiind unul din cele mai importante centre rabinice ale Transilvaniei. Populația evreiască reprezenta în anii 1930 peste 20% din populația orașului, fapt pentru care s-au ridicat mai multe sinagogi în Satu Mare.

Primul rabin ad-interim al comunității Status-quo ante a fost numit Klein Ignác și după cinci ani a fost ales ca prim-rabin Jordán Sándor (1903–1932). Sub îngrijirea prim-rabinului Dr. Jordán Sándor în 1905 ia fiinţă Organizaţia Sionistă. Ulterior au luat fiinţă următoarele organizaţii: Barissia, Mizrachi, Beitar, Hashomer Hatzair.

În mai 1904 s-a stabilit locul pe care urma să se ridice sinagoga comunității Status-quo ante, optându-se pentru terenul Szuhányi, situat între colțurile străzilor numite azi Cuza-Vodă, Mircea cel Bătrân și Mihai Eminescu, construcția sinagogii și a reședinței comunitare realizându-se între anii 1904-1906, în stil maur.

Evreii sătmăreni au constituit până la Holocaust una din cele mai importante comunități mozaice din spațiul intracarpatic. În anul 1850, Satu Mare avea 128 de evrei, în 1880 avea 2.396, în 1910 avea 7.194, pentru ca în anul 1941 să figureze cu 12.960 dintr-un total de 52.048 de locuitori, adică 24,9%, fiind al patrulea oraș din Transilvania ca număr de evrei.

În 1895–1896, o parte a evreimii sătmărene, în număr de aproape 120 de persoane și avându-l în fruntea sa pe Csengery Mayer Károly, s-a desprins din comunitatea religioasă ortodoxă, constituindu-se în cea denumită Status-quo ante, ca urmare a curentului reformator, pornit din Germania de Moses Mendelsohn. Evreii ortodocși urmau calea străveche tradițională, cu unele adaptări la cerințele veacului; neologii duceau reforma până la botez, iar conservatorii țineau calea de mijloc, intitulându-se Status-quo.

Sinagoga Status-quo ante a fost una dintre cele mai frumoase clădiri ale Sătmarului, rivalizând cu templele de pe întreg cuprinsul țării. Din păcate, ea a fost demolată în anul 1965, pe locul ei construindu-se actualul sediu al IPJ Satu Mare.

Dintre cele trei sinagogi mari şi cele 25 de case de rugăciuni care funcţionau în oraş, astăzi mai există doar sinagoga ortodoxă din strada Decebal şi doar puţin peste 100 de evrei. Pentru prima dată evreii au fost atestaţi în Sătmar în anul 1712, ca veniţi din Galiţia şi Moravia, fiind al patrulea oraș din Transilvania ca număr de evrei.

12 comentarii

  1. John the Jew Răspunde

    Dar ce nume ciudate au, zici ca sunt unguri.

    Pe Joel Teitelbaum il vad evreu, plus ca ii cineva cu grupul Satmar fata de maghiario-evrei astia pe care ii prezentati. https://en.wikipedia.org/wiki/Satmar_(Hasidic_dynasty)

    • vz Răspunde

      Dear Mr. John the Jew, please think (or read) carefully before you speak!

      Din articol reiese clar, exista trei “scoli” a iudaismului:
      – “evreii ortodocși urmau calea străveche tradițională”, ei ridicand sinagoga ortodoxa din strada Decebal – Joel Teitelbaum fiind rabinul acestei comunitati
      – “neologii duceau reforma până la botez”
      – “iar conservatorii țineau calea de mijloc, intitulându-se Status-quo”, “maghiaro-evreii” mentionate de tine (si de articol) apartinand aceastei comuninati, ridicand sinagoga mai sus mentionata

  2. Bahu Răspunde

    Ce rușine “domnu” John ! Istoria Satmarului nu merită acest comentariu .

  3. M Răspunde

    Romanii au mostenit a gramada de valori, cladiri, infrastructura etc. Stiti cum e, cand omul nu munceste ci primeste totul cadou nu poate pretui valoarea lor, o lasa sa se faca praf, sau chiar stiu de cazuri in care se lasa sa se distruga cu trecerea timpului orice dovada a faptului ca acest pamant este doar de 99 de ani a Romaniei. Ce inseamna aceasta perioada privind intreaga istorie? Nimic, un mare nimic.
    Ex. Hotelul Dacia, care este decorat cu motive unguresti.

  4. Radu Răspunde

    Asta cu ”cea mai frumoasa sinagoga din tara” e din categoria fudului celui cu buda-n curte. Oare cate sinagogi din tara a vizitat autorul articolului de a scos-o pe cea satmareana drept cea mai frumoasa?

  5. Bahu Răspunde

    S-o fi informat în mod sigur . Da hai să demolăm tot centrul istoric din Satu Mare și așa vor rămâne ” frumoasele” blocuri din micro 14 care sigur nu le-au construit ungurii , evreii , românii intelectuali ,etc ….

  6. IOANA Răspunde

    NUMAI SA DISTRUGETI STITI……BRAVO …..MERITATI SOARTA ……….
    CEL MAI IMPORTANT : HRISTOS A INVIAT…..MAI RAU SA NU FIE……IARNA NU-I CA VARA…ETC

  7. Bahu Răspunde

    Domnuca ( ioanna ) ironia o intelegi cam greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.