Ultima actualizare: ieri, 21:55
Locale

Ce spune DSVSA Satu Mare despre salamul infestat cu pestă porcină. Interdicții și măsuri

Examenele de laborator, realizate de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare, au pus în evidență prezența virusului pestei porcine africane, într-o probă recoltată dintr-un salam, confiscat de la un cetățean din Ucraina. Respectivul produs făcea parte dintr-un lot de produse alimentare confiscate, în data de 26 martie, de către autoritățile vamale.

Conform procedurilor, produsele confiscate au ajuns la inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul Postului de Inspecție la Frontieră Halmeu (județul Satu Mare), care le-au trimis D.S.V.S.A. Satu Mare pentru distrugere prin incinerare.

Probe recoltate din acest produs, au fost expediate la Institutul de Diagnostic și Sanătate Animală, Laboratorul Național de Referință pentru pesta porcină africană, pentru confirmarea diagnosticului.

Acest rezultat de laborator vine în spijinul ipotezei rezultate în urma investigațiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, întreprinse în urma confirmării, anul trecut, a primului focar  de pestă porcină africană din țara noastră, că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina.

Din luna august a anului trecut, ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează situația epidemiologică din România și colaborează permanent cu alte instituții ale statului, pentru limitarea extinderii și pentru eradicarea bolii.

Trebuie subliniat că pesta porcină africană reprezintă un pericol ridicat de contaminare, pentru porcii domestici şi sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, respectiv poate rezista până la 3 – 6 luni în produsele din carne de porc.

DSVSA Satu Mare reamintește, pe această cale, despre interidicția de introducere în țară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnați, șuncă, carne sărată etc.) provenite din Republica Moldova și Ucraina.

Sursa – DSVSA Satu Mare

 

 

                                               

Un comentariu

  1. Cristi Răspunde

    Bagăi în c-r salamul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.