Ultima actualizare: azi, 14:26
Locale

FOTO&VIDEO Protest spontan la Spitalul Judeţean Satu Mare

Protest spontan în această dimineaţă la Spitalul Judeţean Satu Mare. Biologii şi chimiştii au întrerupt lucrul la ora 9 dimineaţa, nemulţumiţi de faptul că sunt dezavantajaţi în urma modificării legii salarizării.

Mai mulţi angajaţi ai laboraorului au ieşit în faţa spitalului şi au citit un memoriu.

La nivel naţional 652 de biologi, biochimiști și chimiști din sistemul sanitar și învățământul medical superior, au semnat un Memoriu în care se cerea modificarea grilelor de salarizare din Legea cadru 153/2017 pentru aceste categorii profesionale, și care a fost depus ulterior la cabinetul Primului Ministru, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și la Camera Deputaților. Numărul semnăturilor de susținere a acestui memoriu este în continua creștere ajungând în prezent la 830 de persoane pe măsura ce acest demers este mediatizat.

Pană la intrarea în vigoare a prezentei legi, salariile biologilor/biochimiștilor/chimiștilor

principali erau aproximativ egale cu cele ale medicilor specialiști de laborator, iar acum raportul de salarizare este de aproximativ 1 la 4.

In aceeași măsură, sunt afectați și biologii/biochimiștii/chimiștii din învățământul medical superior încadrați pe o grila de salarizare asemănătoare, care au doctorate în tară și străinătate și care desfășoară activități de cercetare medicală concretizate prin studii publicate în reviste internaționale.

Trebuie menționat faptul că aceste categorii profesionale nu au beneficiat de alte măriri în cursul anului 2017.

Protestatarii, observă o dezinformare voită în presa online și TV, prin care salariile biologilor/biochimiștilor/chimiștilor sunt prezentate ca majorate dar care în realitate aparțin doar angajaților care lucrează în Direcțiile de Sănătate Publica, singurele majorate în 2017 și care includ și sporurile aferente.

Angajații din Direcțiile de Sănătate Publica reprezintă numai 5% din biologii/biochimiștii/chimiștii din sistemul sanitar.

Din păcate nu sunt prezentați coeficienții de salarizare, care sunt la fel de mici cu cei ai majorității biologilor și chimiștilor din unitățile clinice care au salarii la nivelul asistenților medicali.

 

În data de 27.02.2018, în cadrul ședinței din Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, protestatarii au constatat cu surprindere că cererile le-au fost ignorate, singura modificare, discriminatorie, a coeficienților de salarizare, apărând doar pentru grila salariaților din unitățile de medicină legală și anatomie patologică.

Ținând cont că responsabilitățile și salarizarea acestor categorii profesionale sunt aproximativ egale cu cele ale medicului de laborator în toată Uniunea Europeana, conform articolelor oficiale, și deoarece biologii și chimiști din sistemul sanitar și învățământul superior pot avea în unele cazuri chiar și 12 ani de studii universitare și postuniversitare, biologii îşi manifestă dezacordul cu privire la impunerea unor astfel de coeficienții de salarizare discriminatorii.

Având în vedere că au epuizat toate demersurile legale și, așa cum au menționat în Memoriul susținut de 830 de biologi, biochimiști și chimiști din sistemul sanitar și învățământul medical superior, ei se văd forțați ca astăzi, 07.03.2018, să intre în greva spontană timp de două ore, între orele 9 și 11.

Acțiunile vor continua până la rezolvarea problemelor, dar mai ales până când profesiile le vor fi respectate și apreciate la adevărata lor valoare.

13 comentarii

  1. UNU Răspunde

    saracele sunt frante de munca – ROMANIA numai din proteste traieste- lucrati fratilor- in strainatate se castiga bine dar 8 ore sunt 8 ore nu ce faceti voi – daca la drexi pune mana pe tine numai iti convine – si vin sindicatele astea mari care ce au facut pentru popor??

  2. Doi Răspunde

    Domnul UNU ar face bine sa se documenteze. Il poftesc pe domnia sa in laborator,sa vedem cum face fata la o zi de munca. Haideti sa nu facem comparatii care nu-si au rostul si sa nu vorbim fara sa stim despre ce

  3. trei Răspunde

    Hai sa facem hora-n patru

  4. 4 ani Răspunde

    de unde pretentia de a castia cat un medic de laborator? ala face 11 ani de scoala. chimia si biologia sunt 3 ani.

  5. Streptococ Răspunde

    Aveti idee la ce riscuri se expun, zilnic, acesti oameni?

  6. 4 ani și un pic Răspunde

    Medicul face 6+5=11 așa este,biologul și chimistul face: 3+2 +4=9 doar cu un singur master si fără doctorat! Asta dacă ne raportam la studii! Nu vrem grila lor,se cere majorarea coeficientului nostru care acum este sub nivelul asistentului cu studii mediu de 2-3 ani și care ne este subordonat noua in fisa postului!

  7. 4 ani Răspunde

    nu stiu ce sunt aia 4 care i ati pus acolo …sa se faca 9 ani , dar noa arata bine 9 decat 3. nu are rost sa facem teorie dar sunt siur ca daca maine se scot 5 posturi de biolog și chimist vor fi ocupate rapid daca daca vor scoate pot de medic de laborator va ramane neocupat. cred ca aici e o alta mare diferenta

  8. 4 ani Răspunde

    nu am auzit de exodul biologului și chimistului sau a profesorului dar stiu ca sunt orase fara medici pe specializari multiple

  9. 4 ani și un pic Răspunde

    Ei vedeți dacă nu sunt medici suficienți in medicina de laborator ,iar cei care sunt credeți ca s-ar descurca alergând de la un laborator la altul,unde doar sa supervizeze!?
    Nu credeți ca e nevoie de o echipa cu care acesta sa lucreze,conform fisei postului fiecăruia!
    Apropo de studii…6 ani Medicina + 5 rezidențiat! (Plătit)
    3 biologia + 2 master(obligatoriu la stat),cu 4 ani pt. specialitate!

  10. Penag Răspunde

    Toți care comentați in necunoștință de cauză, cred ca ar fi cazul sa citiți articolul întâi și pe urma sa faceți comentarii de prost gust !! Biologii, chimiștii și biochimiștii au cerut un salar intermediar între asistenti și medici. Nu înțeleg aceasta frustrare a unora! Până la urmă fiecare categorie își face munca in funcție de studiile pe care le are! Care-i problema dacă din 1 Martie și acesta categorie își cere dreptul in raport cu studiile???

  11. cârcotaş Răspunde

    Foarte bine că le-au dat medicilor deşi unii sunt slabi,ca să fim cinstiţi.Să sperăm că se va ridica calitatea actului medical.Nu te duci la cabinet să-l aştepţi pe doctor să vină când are chef,sau să te trateze aşteptând plicul…Scuze pt. cei ce-şi fac datoria.

  12. BERINDE Maria Răspunde

    Felicitari colegilor care isi cer recunoașterea profesionala.
    De cind exista specialitatea MEDICINA DE LABORATOR a aparut in unele laboratoare o invidie a medicilor de laborator fata de SPECIALISTII CU STUDII SUPERIOARE NEMEDICALE ( BIOLOGI , CHIMISTI , BIOCHIMISTI ). Acum RECUNOSCUTI AC SPECIALISTI MEDICALI.
    CAUZA, nu este o cauza anume ci efectiv neputinta medicilor de a accepta o altă categorie profesionala alături de ei.
    BIOLOGII , CHIMIȘTI si BIOCHIMISTII au COMPETENTA PROFESIONALA ,RESPONSABILITATE si IMPLICARE IN ACTUL MEDICAL RECUNOSCUT DE MEDICII DE ALTE SPECIALITATI .
    REZULTALELE MUNCII LOR IN LABORATOR ESTE FOLOSIT IN DIAGNOSTICAREA PACIENTILOR, STABILIREA TRATAMENTULUI SI MONITORIZAREA ACESTUIA LA FEL CA SI REZULTATELE MEDICILOR DE LABORATOR.
    E drept ca cei care studiază biologiei, chimia, biochimia la terminarea studiilor după susținerea licenței nu termina cu o particula moștenită ,, Dr.” Medici DA dar asta nu inseamna DOCTORAT.
    FACULTATILE DE MEDICINA pregătesc MEDICI = STUDII SUPERIOARE
    FACULTATILE DE BIOLOGIEpregatesc BIOLOGI= STUDII SUPERIOARE
    FACULTATILE DE CHIMIE pregatesc CHIMISTI = STUDII SUPERIOARE
    FACULTATILE DE CHIMIE SAU BIOLOGIE pregatesc BIOCHIMISTI = STUDII SUPERIOARE
    Legea salarizării trebuie sa nu discrimineze personalul implicat în ACTUL MEDICAL.
    Eu sunt BIOLOG MEDICAL PRINCIPAL activitatea mea in domeniul sanatatii BIOCHIMIE MEDICALA . Acum sunt la pensie. Am EFECTUAT GARZI LA NIVEL DE LABORATOR MEDICAL DE SPITAL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ am îndrumat telefonic colegi MEDICI cind ei erau în GARDA.
    Putem acoperi diferite SPECIALITATI MEDICALE: CITOLOGIE, BIOCHIMIE, HEMATOLOGIE, PARAZITOLOGIE,ANATOMIE PATOLOGICA,etc.
    Avem SECIALIZARI MEDICALE RECUNOSCUTE DE MINISTERUL SANATATII, EXAMENELE DE GRAD PROFESIONAL STABILITE DE MINISTERUL SANATATII.
    NI SE CERE ASIGURARE DE MALPRAXIS.
    EDUCATIA MEDICALA CONTINUA ESTE CERUTA.
    NU AVEM UN JURAMINT CA MEDICII FATA DE ACTUL MEFICAL SI PACIENT DAR SI NOI NE-AM INSUSIT PRIN ACTIVITATE SI COMPORTAMENT JURAMINTUL LUI HIPOCRATE.

    Maria BERINDE
    Biolog medical principal
    BIOCHOMIE MEDICALA
    Ex.PRESEDINTE OBBCSSR FILIALA CARAS-SEVERIN
    MEMBRA OBBCSSR
    MEMBRA A ASOCIATIEI DE MEDICINA DE LABORATOR DIN ROMANIA ( A. L.M.R.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.