Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

FOTO&VIDEO. Ziua Romilor la Satu Mare: “Cea mai deşteaptă minoritate”

Ziua Romilor a fost sărbătorită astăzi la Satu Mare printr-un spectacol organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor, în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

Spectacolul de pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor a început cu evoluţia Trandafirilor Negri, care au şi cântat imnul internaţional al ţiganilor. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul directorul instituţiei organizatoare, Robert Laszlo, consilierul judeţean Beniamin Urs, preşedintele Partidei Romilor Satu Mare, Horvath Ignac şi alţii.

“Am vrut să fiu alături de minoritatea cea mai deşteaptă pe care o avem în România, e singura minoritate care vorbeşte cel puţin patru limbi, limba română, limba maghiară, limba ţigănească şi limba muzicii. De aceea vă felicit”, a spus Beniamin Urs.

Consilierul Instituţiei Prefectului Rozalia Bondea a fot cea care a amintit câteva din problemele romilor una dintre ele fiind faptul că nu toţi etnicii îşi declară naţionalitatea, din mai multe motive.

După discursuri a urmat momentul mult așteptat, și anume dansurile țigănești. Au urcat pe formaţiile din Tăşnad, Pişcolt şi Tiream.

15 comentarii

  1. Johny Cash Răspunde

    Normal că e cea mai deșteaptă minoritate. Alții lucrează pentru ei.

  2. Norick Răspunde

    Acuma pe bune : romi , sau rromi ?? Iluminati-ma … 🙂

  3. Alex Răspunde

    Poate ca nu valorificam destul potentialul folcloric judetean, ma gandesc la toate tipurile. Stiu eu, sa fie prezentat ce e mai bun intr-un singur spectacol. Am surprinde pe multi prin diversitatea pe care o avem, si poate ca ne-am aprecia mai mult unii pe altii. Nu cred ca multe judete se pot lauda cu o asa diversitate. E foarte usor sa-i jignesti pe altii dar e infinit mai greu sa-i apreciezi. Atunci cand se etaleaza valoarea imediat urmeaza si respectul reciproc.

  4. Alex Răspunde

    @Gipsy. Probabil voi cunoasteti in general obiceiurile celorlalte minoritati, invers nu cred ca e asa. Din pozele postate se vede cum dansatoarele sunt costumate exemplar, printr-o bogatie de culori rar intalnita, ceea ce inseamna ca femeia este bine pretuita de ea insasi si probabil si de barbati. Totusi, azi dimineata m-am uitat pe geam si am vazut o pereche de tigani, barbatul mergea in fata si femeia la vreo 10 metri in spate, de ce acest obicei?

    • Gogu din Punjab Răspunde

      Zece metri in spate ?De unde stii tu ca erau sot-sotie ?! Ok,frumoasa sarbatoare,Dumnezeu sa le ajute ca urmatoarea sa o petreaca la ei in Punjab,si nu in ”diaspora” !!

      • rromânica Răspunde

        @Gogu din Punjab a scris bărbat și femeie. Mulți nu se pot căsători legal pentru că nu au nici certificat de naștere.

  5. Alex Răspunde

    @Gogu din Punjab. Stau undeva prin apropiere, i-am mai vazut si alta data, cred ca-s sot si sotie.

    • Gogu din Punjab Răspunde

      Ok,daca i-ai vazut si-n alte dati, de ce nu-i intrebi,totusi ?Poate te lamuresti si nu vei mai sta nedumerit in geam !

  6. Alex Răspunde

    @Gogu din Punjab. Bun sfat, voi incerca sa renunt la geam si apoi sper sa ma apropiu de ei la 10 metri si sa-i intreb. Mersi mult.

  7. una/unul Răspunde

    dau mai multe raspunsuri
    1. se scrie romi cu un singur r
    2. traditia tiganeasca >femeia merge in spatele barbatului, prin asta arata cine e seful, este rusine sa/si arate fundul femeia …nici in fata altu barbat nu trece, daca totusi e nevoita isi cere iertare. Traditia se mai pastreaza la tiganii traditionali , gaborii, la noi in zona
    4. cat despre dansul la romi, eu zic sa ne bucuram cu toti…ce vedem la tv mi se pare mult mai toxic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.