Numele părintelui Arsenie Boca a fost ”furat” de un cuplu, doi afaceriști din Oradea, în speranța că în urma acestei idei vor reuși să dobândească sume mari de bani. Zis și făcut! Folosindu-se de un pseudonim maghiar și ascunzându-se în spatele unui avocat orădean, cuplul a dat drumul unei afaceri care, în momentul de față, s-a transformat în scandalul momentului, în nord-vestul României. Și nu numai.
Totul a început în urmă cu doi ani când, potrivit ebihoreanul.ro, realizând că Arsenie Boca nu a avut urmași, afaceristului Alexandru Andor i-a venit ideea de a face toate demersurile pentru a intra în posesia drepturilor de proprietate intelectuală asupra mărcii comerciale Părintele Arsenie Boca, înregistrând în acest sens mai multe atestate pe parcursul anilor 2016 și 2017, dar nu la OSIM, ci direct la Oficiul European.
Potrivit glasul.info, unul dintre atestate este înregistrat, la sfârșitul anului 2016, pe numele soției lui Alexandru Andor, Diana Talpoş, originară din Satu Mare. Aceasta este beneficiar pentru marca înregistrată Boca Părintele, iar bărbatul pentru marca înregistrată Arsenie.
Reprezentanţii Bisericii au spus că vor lupta pentru anularea dreptului de proprietate asupra mărcii Arsenie Boca. Totodată, Biserica Ortodoxă Romană a început procedurile de canonizare a preotului Arsenie Boca.
”E o situaţie absurdă, pentru că Arsenie Boca a fost un monah al BOR, nu a avut urmaşi, nu există o familie în viaţă a părintelui Arsenie Boca, deci persoana la care facem referire nu are nicio legătură cu părintele Arsenie Boca. Opera lui Arsenia Boca, orice are legătură cu patrimoniul care gravitează în jurul numelui părintelui Arsenie Boca aparţine exclusiv bisericii”, a declarat Basile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru ProTv.