Pe 22 iunie anul trecut, sub coordonarea unui procuror de la Biroul Teritorial Satu Mare al DIICOT Oradea, poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bihor, Satu Mare şi Sălaj, colegi ai acestora de la Serviciile pentru Acţiuni Speciale şi Investigaţii Criminale ale Poliţiei Bihor şi Poliţiei Municipiului Oradea descindeau în percheziţii la 31 de adrese din judeţele Bihor, Satu Mare şi Arad. În această lună, gruparea specializată în contrabandă cu țigări a fost trimisă în judecată.
22 iunie, 2017. Captura a fost impresionantă: peste 16.500 pachete de ţigări netimbrate, 2,7 kilograme de canabis, două autoturisme cu compartimente speciale pentru transportarea ilegală a ţigărilor, telefoane mobile şi staţii de emisie-recepţie. “După finalizarea acţiunii, 7 persoane vor fi conduse la DIICOT Oradea pentru audieri”, au transmis procurorii în comunicatul lor, fără să dea, atunci, vreun nume ori amănunte concrete despre fapte.
Cine erau contrabandiştii a ieşit la iveală acum, când anchetatorii au finalizat cercetările şi au trimis cazul în faţa instanţei: este vorba despre o bandă acuzată de contrabandă cu ţigări şi coordonată de doi interlopi orădeni, pe vremuri recuperatori celebri – Viorel Pop, alias Uscatu’, antreprenorul hotelului Silver, şi fostul campion de box Viorel Creţu!
Discuţii doar prin staţii
Potrivit DIICOT, pentru transportul ţigărilor, Uscatu’ şi Creţu au fost ajutaţi de Marius Marina, fost gestionar al unui depozit de legume din Salonta până în 2015, când patronii l-au prins că-şi băga încasările în buzunar, motiv pentru care a şi fost condamnat definitiv la 1 an şi 6 luni de închisoare. Marina era cel care a pus la dispoziţia membrilor grupului două maşini cu locaşuri special amenajate pentru ascunderea ţigărilor – un Renault Megane şi un Renault Clio -, ambele înmatriculate pe numele soţiei sale.
“Membrii grupului apelau, pentru perioade diverse de timp, şi la alte persoane în scopul realizării diverselor activităţi”, arată rechizitoriul, un astfel de personaj fiind sătmăreanul Armin Govor, care vindea ţigări de contrabandă provenite din Ucraina.
Procurorii au dibuit două transporturi mari organizate de banda lui Uscatu’ pe ruta Arad-Oradea. Primul, pe 19 mai 2017, când infractorii au adus 1.490 pachete de Marlboro roşu şi 1.490 de Marlboro Gold, fără timbru, într-un locaş special amenajat în interiorul unui Renault, interceptat de poliţiştii de frontieră între Arad şi Chişineu Criş. Din acel moment, gruparea a intrat în atenţia procurorilor, astfel că al doilea transport, din 21 iunie, de 3.500 pachete de Marlboro Gold, era deja supravegheat de anchetatori, cu o zi înainte Creţu fiind interceptat în timp ce discuta prin staţie cu furnizorii “în scopul organizării activităţii de preluare a ţigărilor”.
La judecată
Pe lângă cele 2.980 pachete de ţigări ridicate în mai, la descinderile din 22 iunie anchetatorii au găsit în total 4.100 pachete de Marlboro Gold, 110 pachete de Marble, 7.960 pachete de Jin Ling, confiscând şi cele două maşini modificate pentru transportarea mărfii de contrabandă.
Imediat după descinderi, Viorel Pop şi Viorel Creţu au fost reţinuţi pentru 24 de ore, dar ulterior procurorii nu au mai dispus alte măsuri împotriva lor, chit că au refuzat să colaboreze. Ancheta s-a prelungit până la începutul acestei luni, când au decis să-i trimită în judecată pe toţi cei implicaţi – Viorel Pop, Viorel Creţu, Marius Marina, Ioan Laza şi Armin Govor – pentru constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă, solicitând instanţei să dispună confiscarea ţigărilor şi a maşinilor, dar şi obligarea inculpaţilor la plata pagubei pe care au creat-o prin neplata TVA, a taxelor vamale şi a accizelor, sumă de aproape 200.000 lei.