PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Probleme la salariile profesorilor din Satu Mare. Deputatul Romeo Nicoară trage un semnal de alarmă

Deputatul PNL Romeo Nicoară a tras astăzi un semnal de alarmă cu privire la problemele din Ministerul educației arătând că există unele întârzieri la plata contribuțiilor aferente salariile profesorilor. Totodat, s-a arătat alarmant de faptul că guvernul intenţionează să transfere cei circa 9 miliarde de euro din Pilonul II de pensii în Pilonul I, afirmând că actualul guvern nu mai are bani de pensii.

Potrivit unei adrese prezentată a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, în județul Satu Mare, la fel ca în majoritatea județelor din România, sunt înregistrate întârzieri la plățile salariale ale cadrelor didactice, respectiv a contribuţiilor sociale aferente acestor salarii. Problema a apărut după ce sarcina achitării salariilor a fost transferată dela primării către Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare.

La Satu Mare, salariile s-au plătit la timp, însă funcționarii Inspectoratului Școlar Județean nu au virat banii către bugetul asigurărilor sociale, adică CASS și CAS. Romeo Nicoară a atras atenția că în aceste condiții, profesorii nu pot beneficia de asigurări de sănătate, în caz că au nevoie. El a acuzat Ministerul Educației de lipsă de management eficient.

Un alt subiect abordat a fost cel cu privire la intenția Guvernului PSD-ALDE de transfer a banilor din pilonul II în Pilonul I. Deputatul sătmărean consideră că astfel se atentează la un drept privat, şi este de părere că guvernul urmăreşte acest transfer deoarece nu mai are bani de pensii, după majorările de anul trecut.