Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Probleme la salariile profesorilor din Satu Mare. Deputatul Romeo Nicoară trage un semnal de alarmă

Deputatul PNL Romeo Nicoară a tras astăzi un semnal de alarmă cu privire la problemele din Ministerul educației arătând că există unele întârzieri la plata contribuțiilor aferente salariile profesorilor. Totodat, s-a arătat alarmant de faptul că guvernul intenţionează să transfere cei circa 9 miliarde de euro din Pilonul II de pensii în Pilonul I, afirmând că actualul guvern nu mai are bani de pensii.

Potrivit unei adrese prezentată a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, în județul Satu Mare, la fel ca în majoritatea județelor din România, sunt înregistrate întârzieri la plățile salariale ale cadrelor didactice, respectiv a contribuţiilor sociale aferente acestor salarii. Problema a apărut după ce sarcina achitării salariilor a fost transferată dela primării către Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare.

La Satu Mare, salariile s-au plătit la timp, însă funcționarii Inspectoratului Școlar Județean nu au virat banii către bugetul asigurărilor sociale, adică CASS și CAS. Romeo Nicoară a atras atenția că în aceste condiții, profesorii nu pot beneficia de asigurări de sănătate, în caz că au nevoie. El a acuzat Ministerul Educației de lipsă de management eficient.

Un alt subiect abordat a fost cel cu privire la intenția Guvernului PSD-ALDE de transfer a banilor din pilonul II în Pilonul I. Deputatul sătmărean consideră că astfel se atentează la un drept privat, şi este de părere că guvernul urmăreşte acest transfer deoarece nu mai are bani de pensii, după majorările de anul trecut.

16 comentarii

  1. Ana Poda Răspunde

    Un kkt cu barba !! Romeo Nicoara trebuia sa se sesizeze si cand Boc a taiat salariile profesorilor !!Un pnl-pdlist de doi bani !!

  2. Ion Opinca Răspunde

    asta esteun papagal PPDD-ist traseist politic, politruc de rahat fara nici o meserie, fara caracter si fara creier.

  3. Sătmărean Răspunde

    În anul Centenarului Marii Uniri, la Satu Mare, Ziua Eroilor nu a fost sărbătorită!

    • Zeus Răspunde

      Unde sunt cei care se declară că sunt mândri că sunt români, pesediștii lui Dragnea? Nu Instituția Prefectului trebuia să organizeze manifestarea?

    • matroz Răspunde

      @satmarean:de ce minti?

      • satmarean Răspunde

        Era ora 15.00 si nu aparuse nimic despre sarbatorirea Zilei Eroilor.In concluzie, supozitia mea are sustinere, nu e…

  4. pensionar Răspunde

    Nu doar profesorii nu și-au primit banii, ci și unii pensionari. În urma majorării soldei de funcție cu 15% în luna iulie 2017, când parlamentarii și-au dublat veniturile, pe Decizia de actualizare a pensiei 15% din solda funcției de bază echivalează cu 0 lei!

    • y Răspunde

      Ce-i aia solda de funcție! Nesatui!!!

      • matroz Răspunde

        @y:nu pot sa cred ca pe asta n-o stii!Ma dezamagesti! Ce faci nu te mai pregatesti,te-ai lasat pe tanjala?

  5. Tudor Răspunde

    Sunt multe probleme și în sistemul privat.Trecerea contribuțiilor la angajat au condus la scăderea salariilor.

  6. Maria Răspunde

    Sunt probleme nu numai cu salariile profesorilor, ci și cu cele din alte sectoare. Nici în Sănătate situația nu e roză pretutindeni.

  7. Sătmărean Răspunde

    Nici pensionarii nu au primit indexarea cu rata inflației, așa cum prevede legea.

  8. satmarean Răspunde

    PNL a uitat din nou că e în Opoziţie şi a votat alături de majoritatea PSD-ALDE-UDMR un proiect de lege care-i scapă pe aleşii locali de dosarele cu ANI şi, în plus, le oferă dreptul de a face afaceri. Motivul oficial e că primarii sunt săraci. Motivul neoficial: PNL şi-a motivat primarii, în contextul în care la anul vin două rânduri de alegeri – europarlamentare şi prezidenţiale -, iar aleşii locali trebuie să mobilizeze electoratul la urne ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Orban a făcut plângere penală pe numele lui Dragnea şi Dăncilă. Premie… Camera Deputaţilor a adoptat ieri, în calitate de for decizional, un proiect de lege iniţiat de Cătălin Rădulescu (PSD) care conţine două prevederi, pe cât de diferite, pe atât de importante. Pe de o parte, legea le oferă aleşilor locali – primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene – posibilitatea de a face afaceri, lucru interzis de lege până acum, tocmai pentru a descuraja traficul de influenţă sau dirijarea contractele din bani publici către propriile firme. Pe de altă parte, aceeaşi lege prevede că două infracţiuni care au lovit primari de la toate partidele – incompatibilitatea şi conflictul de interese – se prescriu după numai trei ani. Proiectul a fost adoptat cu voturile deputaţilor PSD, ALDE, UDMR şi, surpriză, cu voturile a 12 liberali. Aceştia sunt: Adriana Săftoiu, Mara Calista, Viorica Cherecheş (mama primarului din Baia Mare cercetat pentru fapte de corupţie), Angelica Fădor, Lucian Heiuş, Tudoriţa Lungu, Sorin Moldovan, Dumitru Mihălescul, Florin Roman, Cristinel Romanescu, Cristina Trăilă şi Glad Varga.

    Citeste mai mult: adev.ro/p8vrfu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.