Ultima actualizare: azi, 14:48
Publicitate

Dăruiește experiențe, nu lucruri

Dacă ne gândim la sărbători, aniversări, evenimente de oricefel, ne gândim în mod automat la cadouri. Automatismul e deja format și bine implementat în percepția noastră, nu e o analogie voluntară, b achiar dimpotrivă – de multe ori (de fapt, de cele mai multe ori) nu ne dăm seama că magia Crăciunului (poate fi Paste sau orice altă sărbătoare, e doar cu scop ilustrativ desemnată aici) nu mai înseamnă doar familie, bucuria de a petrece timp împreună, de a împărți o masă îndestulată, ci nerăbdarea de a descoperi dacă am primit sau nu ultimul model de telefon…

De fapt, goana după cadoul perfect s-a transformat într-o sursă de stres, pretențiile sunt tot mai mari, timpul tot mai scurt și magia dispare sau se găsește în vitrină, cu o etichetă de preț piperată.

Apropo de analogii, cu siguranță ai observat că în ultimii ani, populația tânără se retrage din mediul urban, tot mai mulți tineri renunță la joburile de tip corporatist și migrează spre mediul rural, se întorc spre lucrurile simple, redescoperă valorile tradiționale și meseriile ancestrale, autentice, cu satisfacții incomparabil mai mari decât orice raport bine întocmit în Excel.

Dacă extrapolăm puțin, vom identifica (fără mari dificultăți) acest trend și în universul cadourilor – lumea a mers înainte, orbește până la un punct, după care a început să deschidă ochii, să privească lucrurile altfel, să își dorească o schimbare de perspectivă, așa că paradigma culturală se schimbă din nou, iar accentul se mută de pe lucrurile materiale, pe experiențe senzoriale, pe cadouri activități, cadouri pentru suflet.

Un curs de gătit sau de olărit sau de orice altceva, un film la cinema, o excursie cu cortul – toate aduc mai multă valoare emoțională decât orice mașinuță cu baterii, orice păpușă din silicon, orice cremă cu acid hialuronic și orice ediție limitată de GTA.

De ce să alegi cadouri activități în detrimentul celor materiale?

E simplu, bucuria adusă de lucrurile materiale se stinge relativ repede, la fel și interesul pentru obiectul respectiv, indiferent de cât de dorit sau așteptat a fost, în timp ce amintirile sunt neprețuite și nu au termen de valabilitate, altfel spus durează toată viața.

Cum am ajuns aici? Cel mai probabil are legătură cu societatea noastră axată pe consum… vrem mai mult, avem acces la mai mult, cerem mai mult, se produce mai mult, deci se vinde mai mult.

Suntem dependenți de lucruri și îngropați în lucruri de care nu avem nevoie! Îți propunem un exercițiu de imaginație sau poate de memorie, gândește-te la casa ta, la spațiul tău de locuit, gândește-te la dulapuri și sertare: câte oale folosești, de fapt, din setul primit de la mama, câte farfurii, chiar îți schimbi poșeta în fiecare zi, câteva parfumuri utilizezi în același timp? Ai înțeles ideea – de fapt, nu folosim nici măcar jumătate din toate lucrurile pe care le deținem și pe care ne încăpățânăm să le înmulțim la infinit.

Cadourile oferite nu sunt scutite de această soartă, majoritatea ajung să zacă în mormanul deja format la scurt timp după ce au fost desfăcute și au oferit (sau nu) o bucurie pasageră, superficială, lipsită de valoare reală.

Avem fără urmă de îndoială mult mai multe lucruri decât aveau bunicii noștri și cu siguranță, nevoile noastre (reale!) nu s-au schimbat pe parcursul a două generații într-atât încât să justifice pasiunea, frenezia, obsesia noastră de a colecta lucruri de care nu avem nevoie.

Cadouri activități ce-ți umplu sufletul de bucurie

Poate nevoia noastră exacerbată de a ne înconjura de lucruri poate fi justificată prin nivelul ridicat de fericire, satisfacție și mulțumire, dar este cazul? Ei bine, nu! Studiile au demonstrat că fericirea nu e direct proporțională cu numărul mic sau mare de posesii materiale, altfel spus, oricât de prozaic ar suna, banii nu aduc fericirea!

În schimb, experiențele sunt în mod intrinsec și inextricabil legate de satisfacție, și prin urmare de fericirea noastră, ca indivizi. Experiențele oferă un altfel de fericire, fericirea care durează și persistă în amintirile noastre, spre deosebire de cadourile materiale la care ne adaptăm rapid și pentru care ne pierdem interesul după o anumită perioadă de timp.

La polul diametral opus, experiențele nu se estompează în amintirea noastră odată cu trecerea timpului, ci dimpotrivă. O experiență oferită de cineva drag sau trăită alături de cineva drag e ca un vin bun, care devine tot mai bun cu timpul. Așa se face că după o vreme, inclusiv unele experiențe negative sunt percepute sau retrăite ca povești amuzante sau de inițiere sau de apropiere față de alți indivizi.

Dacă experiențele sunt valoroase pentru adulți, vei vedea că pentru copii sunt cu atât mai importante. Timpul petrecut în familie, activitățile desfășurate împreună, socializarea și interacționarea sunt cruciale pentru dezvoltarea echilibrată a psihicului copilului și toate acestea au rezultate notabile în reducerea problemelor comportamentale ale copiilor, definirea identității, construirea sentimentului de securitate, creșterea succesului școlar și reducerea violenței manifestate infantil.

Dăruiește experiențe de neuitat!

Bunăstarea copiilor reprezintă un motiv în plus pentru a dărui experiențe, nu lucruri.

Am văzut, însă, că și adulții beneficiază din plin de această schimbare de paradigmă culturală, experiențele contribuind în mod direct la fericirea noastră. Deci, ce putem oferi concret?

Un abonament la muzeu (multe muzee oferăreduceri pentru localnici), un abonament la Centrul de Științe, o experiență animată și palpitantă de tip Escape Room, bilete la teatru sau la concerte (cu siguranță, artiștii preferați – indiferent de domeniu – vor aduce bucuria scontată), o excursie cu cortul, bilete la un meci al echipei preferate (indiferent de sport), o vizită la Grădina Zoologică, un hobby comun (hiking, plimbări pe bicicletă etc.), un curs de gătit, câteva ședinte la un atelier de olărit, puzzle-uri care implică participarea mai multor membri ai familiei și lista nu se oprește aici. Lista e, de fapt, interminabilă, lista se actualizează, se modifică, se scot elemente, se adaugă activități în mod constant, în funcție de momentul în care se regăsește fiecare membru vizat și de pasiunile care ne definesc și ne caracterizează pe fiecare dintre noi.

Nu te teme, așadar, să dăruiești și ceva ce nu e împachetat în hârtie lucioasă, ultra-decorată, ceva autentic, din suflet, ceva neprețuit care dăinuie în amintiri și învinge testul implacabil al timplui – o experiență.

Iar dacă te intrebi de unde poți comanda astfel de experiențe, noi îți recomandăm să încerci magazinul online al celor de la cadouriperfecte.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.