Ultima actualizare: ieri, 21:10
Locale

Politica agricolă europeană comună, sub semnul modernizării și simplificării

Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură, s-a întâlnit joi cu politicienii din comsiile de specialitate din Parlamentul României. La eveniment a participat și deputatul UDMR de Satu Mare, Magyar Lóránd, membru al Comisiei Agricole din cadrul Camerei Deputaților. Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală a Uniunii Europene a detaliat, în principal, scopurile politicii agricole comune, aflate încă în curs de finalizare, care vor intra in vigoare după anul 2020. Scopul PAC este acela de simplificare și modernizare în așa fel încât statele membre să dețină o putere de decizie mai mare în vederea atingerii obiectivelor comune.

Printre aceste obiective se numără creșterea competitivității în domeniul agricol, consolidarea biodiversității, dezvoltarea mai dinamică a așezărilor rurale, protecția mediului, respectiv lupta împotriva schimbărilor climatice. Unul dintre cele mai importante obiective este încurajarea consolidării unei noi generații de fermieri prin îndrumarea acestor tineri de către fermierii mai în vârstă și elaborarea unor planuri privind preluarea fermelor de către tinerele generații.

În acest sens, se urmărește acordarea unei atenții mărite fermelor familiale mici și mijlocii, respectiv sprijinirea tinerilor fermieri. Se preconizează mărirea subvenției agricole pe hectar pentru această categorie de fermieri. În plus, sub egida modernizării, se vor încuraja investițiile mai mari în cercetare și inovare. Pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană propune pentru politica agricolă europeană comună, un buget total de 365 miliarde de euro.

„Întâlnirea a fost foarte utilă. Ca specialist în agricultură și dezvoltarea rurală, am constatat, cu mare bucurie, că Uniunea Europeană acordă, în continuare, mare accent dezvoltării fermelor mici și mijlocii, respectiv sprijinirea tinerilor fermieri. O schimbare pozitivă este faptul că satelor membre UE li se acordă o putere de decizie mai mare în vederea atingerii obiectivelor comune”, a declarat deputatul Magyar Lóránd.

Hogan a vorbit și despre epidemia de pestă porcină africană care afectează, în prezent, România. La nivelul Comisiei Europene se are în vedere, pe lângă controlul și supravegherea situației, și acordarea unui sprijin financiar pentru a ajuta fermierii români afectați de pesta porcină africană. Până în prezent, în cele 12 județe din România, afectate de epidemie, au fost detectate 898 de focare, afectând 230 mii de animale.

Un comentariu

  1. Soros Răspunde

    Alt politruc plătit regește!
    Tot ceea ce se menționează în articol cu privire la ajutorul fermierilor îi aparțin lui Ciolos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.