Ultima actualizare: azi, 14:26
Locale

FOTO. Secretari de stat din România şi Ungaria, la Ziua LEADER din județul Satu Mare

O paralelă a programului LEADER în România și Ungaria a fost realizată duminică, la Petrești, la o conferință tematică privind impactul LEADER, organizată de GAL Sud-Vest Satu Mare, la care au fost prezenți  Claudiu-Sorin Roșu Mareș și Farkas Sandor, secretari de stat ai ministerului agriculturii din cele două țări vecine.

Ambii secretari de stat au considerat că dezvoltarea rurală nu poate avea loc  fără implicarea actorilor locali, aceasta fiind una dintre condițiile pentru a duce comunitatea locală la un nivel de civilizație apropiată de cea urbană.

În România se finanțează, prin programul LEADER, proiecte de dezvoltare a agriculturii, pentru înființare și dezvoltare structuri asociative, proiecte de investiții în sectoare non-agricole și proiecte destinate îmbunătățirii condițiilor de trai. Acoperirea la nivel național este de 86 %, iar alocarea financiară este de aproximativ 635 milioane euro.

În perioada 2007-2013 am avut 163 de GAL-uri selectate la nivel național, acoperind o suprafață de 142.000 km pătrați, reprezentând 63% din teritoriul eligibil. În exercițiul trecut au fost implementate 1363 de proiecte, iar rata de absorbție a fost de 94%. A fost cel mai de succes program.
În perioada 2014-2020, în momentul de față avem o alocare financiară de aproximativ 635 milioane euro, ce reprezintă 7% din PNDR. Cu această sumă acoperim suprafața de 86% din populația totală LEADER pe o suprafaț de 218.000 km pătrați. Totodată, în regiunea de Nord-Vest avem un număr de 31 de GAL-uri”, a declarat Claudiu-Sorin Roșu Mareș secretar de stat MADR.

În Ungaria programul LEADER are o acoperire de 100% din teritoriu, iar agricutura este lăsată deoparte. Programul se axează pe problemele reale ale populației rurale, pe oferirea de soluții concrete pentru stoparea migrării tinerilor către mediul urban, precum și pe proiecte dedicate culturii și patrimoniului local. Alocarea financiară este de aproximativ 126 milioane euro.

Programul LEADER în anul 2014 a fost diferit în Ungaria și are o acoperire de 100%. Agricultura este lăsată în afară prin programul LEADER, finanțare acordându-se doar pentru dezvoltare rurală. Din anul 2014, programul a trecut în subordinea directă a primului-ministru, iar după alegerile din anul 2018, programul a trecut înapoi în subordinea ministerului agriculturii și oferă finanțare doar pentru investiții în dezvoltarea rurală, în problemele reale ale spațiului rural. Se finanțează proiecte specifice pe oferirea de soluții concrete pentru tineret, de reîntoarcere a acestuia în mediul rural. Se pune un mare accent pe finanțarea proiectelor pe cultură și patrimoniu, de îmbunătățire a vieții. Pentru așa ceva e nevoie de o schimbare a atitudinii, de convingere a comunităților mici de a nu părăsi mediul rural și să acorde toate oportunitățile ca și în mediul urban. Atât programul LEADER cât și celelalte programe operaționale derulate de ministerul agriculturii din Ungaria se concentrează pe dezvoltarea comunităților mici, care deja sunt în curs de revigorare și care duc la dezvoltarea satului unguresc”, a specificat Farkas Sandor, secretar de stat al ministerului agriculturii din Ungaria.

Totodată, Ungaria se pregătește pentru următoarea perioadă de programare, care va fi axată pe competitivitate, componenta de tehnologizare și digitalizare fiind considerată utilă și în agricultură. Având în vedere creșterea economică de 4%, această componentă va fi finanțată și din fonduri guvernamentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.