Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Fermierii sătmăreni încurajați în înființarea cooperativelor agricole

Fermierii sătmăreni vor primi consiliere și sprijin pentru înființarea de cooperative agricole până în 2021. Marți, 12 martie 2019, ora 11:00, la Centrul Cultural din comuna Micula, județul Satu Mare, sunt invitați toți fermierii la conferința județeană privind Necesitatea încurajării formelor asociative în agricultură pentru dezvoltarea locală, derulată în cadrul proiectului Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol, proiect cofinanţat din FEADR prin PNDR 2014-2020. Conferința oferă prilejul de a face o trecere în revistă a situației actuale a formelor asociative în sectorul agricol din județul Satu Mare.

În perioada 2018-2021, EGIS ROMÂNIA S.A., companie cu experiență în consilierea fermierilor, va implementa proiectul finanțat prin Măsura 2 – Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei și servicii de înlocuire în cadrul fermei.

Proiectul constă în promovarea serviciilor de consiliere în rândul producătorilor agricoli cu scopul de a facilita asocierea acestora în cooperative agricole sau grupuri de producători conform legislaţiei naţionale în vigoare.

La nivelul județului Satu Mare, proiectul își propune promovarea serviciilor de consiliere către aproximativ 500 de fermieri în vederea înființării a 10 cooperative agricole în oricare din domeniile agricole de interes pentru județ: legumicultură, pomicultură, viticultură, apicultură și cultură mare.

Având în vedere specificul agricol al județului Satu Mare, principalele zone cu potențial pentru dezvoltarea de forme asociative în agricultură sunt: zona Careiului – cultură mare, legumicultură, apicultură; zona Tășnadului – pomicultură, viticultură, apicultură; zona Satu Mare – cultură mare, legumicultură, apicultură, din care se distinge zona Micula-Turulung-Halmeu-Porumbești  cu culturi de căpșuni ce dau aproximativ 80% din producția de căpșuni a României; zona Dobra-Beltiug – viticultură și zona Negrești-Oaș – pomicultură.

Principalele nevoi ale producătorilor agricoli sătmăreni fac referire la dezvoltarea mecanizării respectiv dotarea fermei cu utilaje și tehnologii noi, piața de desfacere și procesarea produselor agricole, nevoi la care pot răspunde în mare măsură cooperativele agricole și grupurile de producători. Prin intermediul acestor forme asociative, producătorii agricoli locali dobândesc o forță mai mare la negociere, avantaj comercial pe piață, posibilitatea de a accesa mai ușor fonduri europene și, respectiv, beneficii fiscale în temeiul legii.

La nivelul întregii regiuni NV (judeţele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj), proiectul are în vedere oferirea de servicii de consultanță către 1488 de producători agricoli cu scopul final al înființării a 50 de cooperative agricole, din care minim 1 grup de producători agricoli locali, conform legislaţiei naţionale în vigoare.

Prin proiectul Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol, denumit pe scurt AGRICOOP, producătorii agricoli din România vor beneficia de sprijin pentru înființarea unei forme asociative, de consiliere tehnologică, fiscală și juridică, elaborarea planului de afaceri și monitorizarea acestuia timp de 12 luni în vederea evaluării stadiului privind funcționarea și elaborarea ajustărilor necesare, identificarea de soluții pentru o cât mai bună organizare a cooperativei și pentru creșterea vânzărilor prin crearea unui lanț scurt de producție-distribuție-vânzare, sprijin în redactarea și întocmirea documentației pentru accesarea de fonduri publice și europene.

Pentru detalii vizitați www.agricoop.ro.

Un comentariu

  1. Jan Răspunde

    Denumirea este cit se poate de nefericita ” cooperativa agricola”.
    Au murit oameni la revolutie ca sa desfiinteze cooperativele agricole. Acum ce vrem ?
    Spune-ti-le “asociatii agricole “.
    Chit ca e acelasi lucru , macar nu amintesc de comunism, altfel de ce le-am mai desfiintat !
    Sau ajungem la concluzia ca noi am avut o agricultura moderna dar nu am apreciat-o ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.