PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Gabriel Leş: Sunt foarte emoţionat să aduc astăzi aici un mesaj din partea Armatei României!

Ministrul Apărării Naţionale, senatorul sătmărean Gabriel Leş, a declarat astăzi, la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la eliberarea Sătmarului şi instalarea administraţiei româneşti, că este emoţionat să aducă mesajul Armatei Române, mai ales că este sătmărean.

“Sunt foarte emoţionat că mă aflu aici pentru că este o şansă extraordinară ca un sătmărean, fiu al acestor meleaguri să aduc astăzi, în calitate de ministru al Apărării Naţionale un mesaj din partea Armatei României, cea care în urmă cu un veac avea să aducă atâta bucurie în inimile şi în sufletele sătmărenilor. După cum este bine ştiut, pe aceste meleaguri, teritoriul judeţului Satu Mare a rămas după înfăptuirea Marii Uniri la 1 Decembrie 1918 în afara liniei provizorii de demarcaţie stabilit în urma înţelegerii între guvernul român şi puterile Antantei. Mai mult decât atât, autorităţile civile şi militare maghiare au încercat să păstreze controlul asupra zonei, în ciuda deciziei unanime de unire a populaţiei româneşti şi a consiliilor şi gărzilor din această parte a ţării. În faţa acestei situaţii, Armata Română a răspuns cererilor insistente venite din partea populaţiei judeţului Satu Mare şi a lansat o puternică ofensivă de eliberare a ultimelor teritorii româneşti”, a spus ministrul.

El a subliniat că în aceste zone s-au dat lupte înverşunate pentru alungarea regimului maghiar totalitar şi au murit 18 soldaţi români.

“Dragi sătmăreni, au fost lupte înverşunate pe aceste meleaguri în zilele de 16 şi 17 arprilei 1919, poziţile inamice fiind cuceritea bia după intrarea artileriei în acţiiune şi după atacul a două companii de infanterie. În aceste lupte şi-au  pierdut viaţa 18 ostaşi români, înnobilând prin actele lor de eroism istoria acestei părţi de ţară. aceste lupte au permis armatei României eliberarea oraşelor Satu Mare şi Carei la 19 aprilie. Acum un veac, la 19 aprilie, sătmărenii ieşeau pe străzile distinsei lor urbe pentru a întâmpina ostaşii români. Era vinerea patimilor şi noi eram în aşteptarea învierii, dar nu numai a învierii răscumpărătorului domnului nostru Isus Christos, ci şi a învierii enamului Românesc – aşa avea să spună Augustin Ferenţiu, primul primar român al Sătmarului. La orele e 15 se întrunea în sala Primăriei Consiliul Orăşenesc şi peste 100 de cetăţeni fruntaşi ai oraşului, iar la ora 15,20 era întâmpinat în piaţa din faţa municipalităţii sătmărene generalul Davidoglu în fruntea trupelor române”, a mai spus Gabriel Leș.

Orașul Satu Mare i-a întâmpinat pe militarii români fără să opună rezistenţă.

În discursul său, Gabriel Leş şi-a exprimat aprecierea pentru militarii în rezervă şi retragere, dar şi pentru veteranii de război.

“Transmit un mesaj de prețuire tuturor veteranilor de război, supravieţuitori ai ultimei conflagraţii mondiale ori luptători ai teatrelor de operaţii, şi exprim înalta apreciere pentru militarii în rezervă şi în retragere, pentru toţi cei care au servit şi servesc cu credinţă şi onoare Patria şi poporul român”, a mai spus ministrul Apărării.

Detalii despre sărbătorirea acestei zile găsiți aici:

LIVE&FOTO. Armata Română a reintrat victorioasă în Satu Mare, după 100 de ani

Exit mobile version