Ultima actualizare: azi, 12:25

Locale

LIVE&FOTO. Armata Română a reintrat victorioasă în Satu Mare, după 100 de ani

Armata Română a reintrat victorioasă în Satu Mare, după 100 de ani. Momentul a făcut parte din manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la eliberarea orașului și județului Satu Mare și Instaurarea administrației românești 1919 – 2019.

Parada militară a Armatei Române a debutat cu ceremonialul militar care a avut loc la Cimitirul Eroilor, după care a avut loc defilarea către Piața Liberății. Pe traseu, parada militară a fost aplaudă și întâmpinată cu flori de sătmăreni. În fruntea paradei militare, pe întreg traseul, au fost ministrul Gabriel Leș alături de prefectul Darius Filip.

În Piața Libertății a avut loc reconstituirea momentului întâmpinării Armatei Române de către oficialitățile sătmărene din anul 1919, urmată de de ceremonialul militar de la Monumentul Eroului Necunoscut și de parada militară.

Detaşamentul de onoare a fost format din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 53 Geniu „Tisa”, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Ioniţă Borşan”, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare, Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Programul se va încheia la Teatrul de Nord, unde va avea loc simpozionul “100 de ani de Libertate și Administrație Românească în Satu Mare”, acțiune la care vor participa Ioan Bolovan și prof. univ. dr. Liviu Pop.

 

73 comentarii

  1. Muie la bozgori Răspunde

    Trăiască Armata Română! Muie la unguri! Ardealul a fost, este si va fi ROMÂNIA!!!

    • Dan Răspunde

      “Uneori e mai bine sa taci și sa lași senzația ca ești prost, decât sa vorbești și sa înlături orice îndoiala”

      Sunt roman get-beget, dar nu sunt deloc de acord cu o astfel de atitudine.
      Cat despre istorie, hai sa lăsăm istoricii sa se pronunțe, pentru ca noi ceilalți am învățat-o trunchiata, depinde de care parte a istoriei ne situam.

    • Rromanurile furacioase Răspunde

      Mai educa-te un pic, rromanule.

      https://www.youtube.com/watch?v=Vxsm2K7CxNU&t=482s

      • Vajk Răspunde

        Degeaba ai pus linku, ca romanes nu savales pe english tigani imputiti din sud

      • Ion Răspunde

        O porcarie facute de vreun sfertodoct. Spune ca Romaniaa intrat in UE in 2004.Ce mai vreti sa auziti de la astfel de postari?

    • Adi Răspunde

      Ce caută hahalele de la FINANȚE în poze,ei sunt mari patrioti cu lefuri uriașe,paraziții societății. RUȘINE!!

      • cetatean satu mare Răspunde

        Nu cred ca esti in masura sa comentezi despre ceea ce nu stii e vorba despre un eveniment al orasului cred ca toate institutiile statului si cele private toti cetatenii care iubesc orasul trebuiau sa vina la aceasta manifestare rusine mai adi nimeni

        • cetatean turmentat Răspunde

          eveniment de 2 lei, un chici organizat de securisti pensionari pentru a provoca pe cei care in acestz zile sarbatoresc Sfintele Sarbatori de Past

          • Don Vittorio

            Amice esti un idiot turmentat! Armata Romana a intrat in Satu Mare pe 19.04.1919. Cand ai fi vrut sa sarbatorim, pe 5 septembrie? pune mana pe carte si invata ca armata este garantul democratiei, asa ca provocarea e doar in capul tau alcoolizat!

          • Cetățeanul turmentat

            Stimabile, dar ce faci dumneata, furand nickname-urile altora, nu tot metoda securista este?
            Dar ai tupeul si neobrazarea sa ii faci pe altii securisti.

    • Carmen Răspunde

      INCA.Dar nu mult timp!!!!!

    • Cicu Răspunde

      DAR JAVRELE ALEA DIN BALCONUL DE LA FINANȚE SUNT AȘA DE NATIONALISTE.SE VORBEȘTE CĂ CEA DIN STANGA AR TRĂI CU JUMATE DIN ANGAJAȚII DE ACOLO.
      NU SPUNE NIMIC SORINE.

  2. Mae Răspunde

    Unde este primarul ????? Ar trebui sa se demită !!!!

  3. Ionel Răspunde

    Mái opincarule 🙂

  4. Mae Răspunde

    De ce nu a participat la sărbătoare !!!! Bă Treziți-vă degeaba sărbătorim ce sărbătorim ca încă ne conduc ungurii !!!!

    • Maghiar Răspunde

      Poate că a sărbătorit Vinerea Mare ca orice creștin adevărat, în loc să participă la astfel de parade provocatoare. Poate era la biserică ca toți sătmărenii de confesie reformată, catolică, lutherană sau unitariană.
      De ce nu le întrebați pe organizatorii șovini că oare de ce era atât de important să facă acest circ agresiv tocmai în Săptămâna Patimilor???
      Nu știu cât de mare naționalist trebuie să fie cineva ca să îi pare normal ca în momentul când maghiarii (și nemții, dar chiar și românii catolici) sărbătoresc Vinerea Mare și își amintesc de moartea Domnului Isus Hristos, șovinii români să facă paradă militară cu ostași înarmați și tancuri. Când ar fi timpul să ne rugăm la Dumnezeu, trebuie să fimbstresați de zgomotul avioanelor militare????
      Asta e o provocare urâtă și dezgustătoare la care au asistat toate partidele românești.
      Dacă vreți să sărbătoriți neaparat în acest stil megaloman și destructiv intrarea autorităților române în oraș, de ce nu faceți cu ocazia paștelui ortodox???

      • matroz Răspunde

        @Maghiar:Doamne cata dreptate ai:ar fi trebuit sa sarbatorim pe 15 martie cand ungurii nu merg la biserica!
        Mai nene ,esti cu tiglele la tine ori fluieri a paguba dupa marele imperiu!

      • matroz Răspunde

        @Maghiar:In Romania se sarbatoresc si pasti ortodoxe!
        @y:explica-i omului ca umbla pe paduri romanesti!

  5. Mae Răspunde

    Cei Ionele

  6. Ionel Răspunde

    Stai linistit ca noi ungurii suntem si vom fii la putere :)))

    • Muie la bozgori Răspunde

      Sa ne conduceti si pulele spre gura voastra si spre tot neamul vostru de tigani emigranti

  7. Mae Răspunde

    Falși de Pesediștii cu falși de udemeriști !!!

  8. matroz Răspunde

    Va puteti injura cat vreti intre voi sau intre noi!Totusi primarul municipiului Satu Mare,ca e roman sau ungur,nu avea de ce sa lipseasca!In asemenea momente nu este nici roman nici ungur!Este reprezentantul unei autoritati!Este o rusine pentru un Satmar,pe care-l vrea unit!Ce ar fi ca de acum la orice manifestare sa strigam,sa afisam:Fara primar,fara primar!Afara primarul!Ar fi spre concordia pe care o cere pruncul asta?Ne mai gandim!

    • Borbely Răspunde

      Prietene Matroz! Totusi, de ce ar fi trebuit sa fie prezent primarul la aceasta mascarada? Atata timp cat nici satmarenii nu prea au fost curiosi de aceasta?
      Si inca o intrebare: crezi ca avem in perspectiva celor 100 de ani ce sarbatori? Ce plm ati facut VOI pentru aceste teritorii primite cadou de la Antanta pentru TRADARE? A fost doar intrebare retorica. Mai nimic nu ati facut. Ati distrus

      • matroz Răspunde

        @Borbely:Neprietene Borbely!Din pacate nu reusiti sa fiti decat ungur si inca unul patimas!De ce e mascarada?Nu ridica in slavi brava natiune ungureasca,o batjocoreste sau daca nu ,atunci de unde atata ura?Voi sarbatoriti si daca barza a facut oua si nimeni nu va acuza de nici de tradare si nici de neamprostie!Stiu ca deranjeaza ca nu mai sunteti ce credeati a fi vreodata,dar asta-i:nem,nem…
        In rest sa aveti parte de sarbatori linistite si fara patima!

      • a* Răspunde

        @Borbely, ce să spun te-ai găsit și tu cui să-i explici. Matrozul ăsta și-a planificat diwn timp toată sindrofia asta și el crede că așa se cuvine ca toată lumea să cadă pe spate de orice idee ejaculează. Unii i-au stricat jucăria la băiețel. Săracu, nici acasă nu-i băgat de seamă amu deja nici în public. Mai inventează niște evenimente dragule matroz !

    • Creștin Răspunde

      Primarul e nu numai maghiar dar și creștin. Vinerea Mare nu re e să caută la parade militare. Această sărbătoare are o tradiție cu 1900 de ani ma veche decât aniversarea improvizată a șovinilor români. Iar pentru orice creștin adevărat, de orice naționalitate, trebuie să fie cel puțin de 19 ori mai important decât orice paradă militară.
      Vinerea Mare nici-un creștin nu are nimic de căutat printre tancuri și soldați. Creștinismul occidental e în doliu în aceste zile așteptând Învierea Domnului.
      Iar la marșul vostru provocător au participat viceprimarii care nu sărbătoreau în aceste zile. Deci nu e adevărat că n-ar fi fost prezenți reprezentanții conducerii locale.

  9. Y_grec Răspunde

    se dă onorul la neica nimenu care nici măcar nu a făcut armata , nu cred că a făcut nici filip prefectu lui pește prăjit . Ne conduc toți micimanii dar rumînii verzi îs mulțumiti , ei au treabă doar cu ungurii .

  10. mae Răspunde

    demisia primarul…..nu are nici o valoare ca primar ca persoana,zero caracter,zero zero cind o sal vad pe strada o sai intorc spatele atit merita………………bye.

  11. Vajk Răspunde

    Sa dat liber la jaf 3 zile ? Pt cine nu stie in 1919 armata romana a primit odin sa jefuiasca nestingerit 3 zile ,astia sunt Romanii

    • cârcotaş Răspunde

      Cred că greşeşti.Zilele trecute am citit în presa locală cum a fost întâmpinată armata română şi care au fost discursurile primarului şi a generalului român redate în presa vremii.Nici vorbă de aşa ceva.De unde ai informaţia?

      • Vajk Răspunde

        De la bunicii mei care nu au manipulat si au falsificat istoria cum au facut altii ,imi pare foarte rau pt tine ca nu cunosti adevarul .

        • matroz Răspunde

          @Vajk:Hai sa ne lăsam bunicii sa se odihneasca in pace și liniște!Nu cred ca au fost USA de biserica nici unii și nici alți!Istoria e cea pe care o vedem și o trăim azi,altfel ne vom scoate ochii încă o mie de ani!Firesc fără actualul primar !?

          • x-ulescu

            Vrem nu vrem conationalii nostrii ( magharii ) sunt muuult mai destepti decat noi romanii
            Va dau si un exemplu
            – cati independenti ( cica ) de etnie maghiara au candidat la primarie ? si cati independenti romani ( cica )….la ultimele alegeri ,jumatate din voturile date independentilor ( cica ) date oricui dintre candidatii romani primii clasati ..ar fi dus la alegerea lor ca primar…daaar NU romanii destepti au votat independenti ( cica )

          • Vajk

            Nu se pot odihni in tihna ,nici sub asuprirea Austro-Ungara nu au suferit atat cat au suferit dupa instaurarea administratiei romanesti au fost irobiti romani ,maghiari ,germani,evrei si credetima stiu ce vorbesc .

          • cârcotaş

            @Vajk, dacă aşi fi părtinitor ţi-aş aminti de atrocităţile ungurilor la Ip, Trăznea, Moisei…Dar eu nu cred că tu ai o vină pt. acele lucruri aşa că…peace! vorba lui Norick(unde-o fi?).

      • Stef Răspunde

        @Carcotas
        Ce Ip, ce Treznea?
        acu 100 de ani s-a intamplat:
        Masacrele de la Tărcaia și Grădinari
        https://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrele_de_la_Tărcaia_și _Grădinari_(1919)
        Mare motiv de sarbatoare…

  12. matroz Răspunde

    @x-ulescu:ma straduiesc de ceva timp sa inteleg,m-am oprit la …cica..pe care nu-l pot descifra!
    Tot romanul are cate un candidat chiar si indepedent!Alegerea in doua tururi,ridicarea pragului electoral etc.ne va ferici fara unguri in administratie-decat pe criterii profesionale etc.parlament etc.Locul lor este alaturi de celelalte minoritati!Si lungul nasului ar fi alaturi de romani si nu mai sus!

    • cârcotaş Răspunde

      @matroz,spune-i acestui x-lescu, mare iubitor de PSD, ca acest partid a promovat aberaţia asta de lege cu primul tur care-i avantajează pe ei.Li s-a rupt lor de majorităţile româneşti fragile din Ardeal.

  13. cârcotaş Răspunde

    @Vajk, dacă aşi fi părtinitor ţi-aş aminti de atrocităţile ungurilor la Ip, Trăznea, Moisei…Dar eu nu cred că tu ai o vină pt. acele lucruri aşa că…peace! vorba lui Norick(unde-o fi?).

  14. avu Răspunde

    Sa-i lasam pe unguri sa viseze, la Ion iobagul. Vremuri apuse. Ce nu inteleg ei, e faptul ca, nu romanii i-au fugarit… ci marile puteri, inclusiv SUA si fosta URSS. Nu au avut trecere… De de? Pt ca nu au fost stimati in Europa. Degeaba au lins, de au lustruit clantele austriecilor si germanilor, ca tot nu au contat,in tratatele de pace. Ca noi, romanii am fost mai pragmatici, am iesit o data invingatori, iar a doua oara infranti, dar, cu NV Ardealului, revenit… acolo unde trebuie.. in Romania.
    Spunea cineva, ca romanii i-au jefuit pe maghiari, timp de 3 zile, dar Bula (nu stiu in maghiara), stie partial adevarul. Mari necazuri nu au fost.. si daca au fost.. sa nu uitam ca era stare de razboi, nu panselute si margarete. Si inca un lucru… Cavaleria armatei s-a aliniat in fata Catedralei romano-catolice, ungurilor li s-a spus ca vor fi sfartecati de o armata de desculti… si nu a fost asa…Modul in care s-a prezentat armata romana a fost exemplar. A impresionat inclusiv, maghiarii!
    A.. sa nu uitam… ca initial inclusiv Mateszalka era in discutie, pt a fi dat Romaniei!
    Si totusi…sa fin corecti.. 1919 – Careiul era centru administrativ, peste 3 ani Satu Mare devine, pol regional, la o mare concurenta cu Baia Mare.
    Aia care criticati UNIREA, si sunteti romani, va doresc ca, Vasile Lucaciu sa va bantuie, macar dorinta de lectura, ca ,poate, ati intelege, ceea ce au dorit romanii atunci.

    • Rodica Răspunde

      Felicitari ! Chiar crezi ca vaj-krem a inteles ceva ? E prea mult pentru el , istoria e lunga si grea ca sa priceapa . Asa ca mai bine improasca in toate sarbatorile si evenimentele romanesti , ca e mai simplu . In rest , le doresc tuturor celor care sarbatoresc Pastele catolic sa fie bucurosi , fericiti si sa aiba parte de sarbatori insorite . Aceleasi urari si pentru cei ce sarbatoresc Floriile ! Chiar si domnului primar al acestui oras , care , a ….binevoit sa lipseasca de la acest eveniment , in stilul caracteristic , ca doar daca nu se elibera Satmarul in 1919 , se mai bucura de functia pe care-o are ?

      • Vaijk Răspunde

        Stimata doamna Rodica cand veti intelege odata ca oameni acestor locuri nu mananca istoria pe paine ,ei sunt interesati doar de bunastarea lor si a familiilor lor pe care din pacate nu ptea o mai au ,datorita oamenilor care au facut ca istoria sa aiba acesta turnura ,aici ma includ si eu si d-voastra si domnul Hans si Gazsi pana cand sa mai facem parte din ceva ce nu ne reprezinta .

    • Romanu' Răspunde

      Ei ei, tu ai cam lipsit de la orele de istorie fratiorule. No hai sa recapitulam: Romania a tradat aliatii atat in primul razboi mondial cat si in cel de-al doilea. De aceea am fost “rasplatiti” cu niste teritorii – ca Iuda care l-a tradat pe Iisus.

      Mai mult decat atat nu numai aliatii nostri am tradat dar nu putem fi acuzati ca ne-am comportat cu respect cuvenit nici cu proprii eroi sau patrioti! Ia mai citeste un pic cum si de mana cui au murit Iuliu Maniu, Vasile Lucaciu, Alexandru Vaida Voevod. Sa nu mai vorbim de cel mai mare patriot al neamului maresalul Ion Antonescu!

      • avu Răspunde

        In 1 R. Mondial, pe cine plm am tradat? Evident… Germania, dupa pacea de la Bucuresti… cu un front parasit de rusi? Despre ce vb?
        In 2 RM: Romania, prin politicienii de atunci, a dorit sa rupa alianta cu Germania (inca din 1942). Poate citesti ceva de Maniu..
        Casa regala era praf, un Carol al doilea, dement, afemeiat si petrecaret, renunta si revenea pe tron. Ascensiunea extremei dreapta, crimele produse, inclusiv Iorga este asasinat, urca un general in fruntea statului. Antonescu a facut ce a stiut. Si aici discutia este lunga, problema trebuie vazuta in context international.
        Prin Actul de la 23 August, razboiul s-a scurtat cu 6 luni!
        Preferai sa te mature la inceput Germania si sa te sparga la final URSS?

        • y Răspunde

          De Paștele ortodox de săptămâna viitoare mă aștept ca toți apărătorii nației latine să fie de asemenea călare pe tastatură.
          @avu, în mod interesant numai la anumiote popoarte este proverbul “Capul plecat sabia nu taie”. La unguri nu cunosc să fie.A

          • a

            Pe tastatura voi fi de fiecare data, cand simt nevoia, de a interveni. Ca e Paste, ce este, Florii etc.
            Nu vreau sa fiu rau, dar politica domnitorilor romani, a salvat tara de transformare in pasalac. Vezi ca Ungaria… are 100 de ani de.pasalc. Nu ma consider tradator, cand mi se arunca noroiul, plin de minciuni.
            Nu sunt un adept al Germaniei si nici a Austriei. Imi pastrez caracterul latin, atat ain exprimare, cat si in judecata sau politete. Imperiul Roman, din cate stiu eu, a fost cel mai mare si puternic. Iar din punct de vedere cultural inca forta lui nu a fost atinsa.
            Y iti doresc sarbatori frumoase, si folosesc telefonul pt a scrie, nu calculatorul.

          • vasile

            @y:de unde sa fie ,daca nu au cap!!!

    • avu Răspunde

      Avem cao, fata de unii (nu e Y aici) care se dau mari literati, dar nu stiu unde trebuie pusa cratima. Si nu sunt greseli de tastare. Chiar am cap, si chiar imi dau seama de incompetenta unora.
      Spiritul lui Lucaciu, ma va bantuu o viata intreaga.
      Sarbatori frumoase tuturor.

  15. Jibou Răspunde

    Apropo…Vajk. Provine de la Voicu.
    Stiati faptul ca Sfantul Stefan, intemeietorul dinastiei Arpadiene si a statului medieval maghiar..il chema Vajk, adica Voicu, pe mama lui, o chema Voica.Prima cetate a lui Tohotom sau Tuhuttum retragandu-se de invazia mongola, a fost intemeiata la Jibou.Ca sa nu intre in conflict cu populatia locala, isi casatoreste fiul cu fiica unei capetenii locale.Din aceasta casatorie se naste, Voicu, botezat pe ritul Rasaritean, adica Sfantul Stefan, ulterior botezat pe ritul Apusean si supus al Romei. Deci…
    In rest, sunteti locuitori ai orasului, consumati-va energia pentru binele locului in care v-ati nascut, crescut si traiti!
    Sarbatori Fericite!
    Celor care celebreaza Duminica si celor care vor celebra saptamana viitoare, Pastele si Invierea Domnului Nostru, Isus Hristos, va doresc, Sarbatori Fericite si Hristos a Inviat! Invataturile crestine Hristice, sunt..sa va iubiti aproapele..sa iubiti oamenii si sa ii respectati!

    • y Răspunde

      Apropo Vajk-Voicu, ce ai spus adineauri este nedemonstrat istoric, ca să nu spun minciună. De altfel toți ungurii care s-au creștinat aceea s-au creștinat prima dată după ritul oriental și înainte de 1000, inclusiv regele Géza, tatăl lui Zsolt cel care s-a căsătorit cu fiica lui Töhötöm, iar mama lui Ștefan se chema Charlotte nu Voica. Tot ce debitezi este dintr-o carte de istorie scrisă la comanda PCR-Ceaușescu. Dar cum ai spus e sărbătoare, nu numai pentru catolici. Ortodocșii au Floriile așa că vă rog pe toți încercați măcar pentru o zi să fiți creștini nu numai în declarații.

  16. ombre Răspunde

    ma uit la aceste comentarii; eu am facut armata la Brasov la o scoala militara (ca la carte) am fost romani, sasi, unguri, romi si ne-am respectat , nu va lasati condusi de ura si de injurii ganditi-va ca ce s-ar intampla daca ne-am respecta reciproc si sa ne uitam in fata nu in spate , lasati cele inamplate ptr istorici si sa nu uitati ca suntem in sec xxi unde calitatea vietii ar trebui sa fie pe prim plan

  17. Victor Răspunde

    Bravo!!!!! Bine punctat ”ombre ”!

  18. Creștin Răspunde

    Stima reciprocă se începe în momentul în care le respectați și sărbătorile noastre (inclusiv cele religioase). Vă asigur că noi, maghiarii nu vom face marș cu husari când voi sărbătoriți Vinerea Mare. Așa cum nu punem nici difuzoare pe biserici ca să fie nevoit toată lumea să ascultă slujba noastră. Nu o să ne umblăm înarmați și cu tancuri când voi sărbătoriți Vinerea Mare sau Paștele ortodox. Și nu vă stresăm cu avioane cân vă rugați la Bunul Dumnezeu, părintele tuturor, indiferent de naționalitate. Nu vom acționa în stilul vostru. Dar măcar să nu ne înjurați pentru faptul că nu sărbătorim intrarea administrației românești la Satu Mare tocmai în timpul sărbătorilor pascale. Mai bine ar fi să vă pregătiți și voi sufletele voastre pentru sărbătorile care urmează să fie și la voi, în loc să scrieți tot feluri de comentarii pline de ură. Să știți un lucru: nu armata și nici administrația națională ci credința a ajutat atât pe strămoșii voștri cât și pe cei ai noștri să supraviețuiască orice administrație, intrări ale diferitor armate, imperii, dictaturi, ocupații și eliberări repetate. Dumnezeul să vă ajută! Sărbători pascale fericite tuturor, indiferent de naționalitate și confesie!

  19. cetatean Răspunde

    Armata Română a intrat în orașul Satu Mare în 19 aprilie 1919. Și atunci erau Paști, și la români și la unguri, și chiar și ungurii s-au bucurat că armata română i-a scăpat de Bela Kun! Și maghiarii și românii s-au rugat și atunci, iar acum se pot ruga dacă asta vor! Nimeni nu i-a oprit! Dacă 15 martie ar pica în vinerea de Paști a românilor, ungurii nu ar sărbătorii???? !!! Știm cu toții răspunsul…

    • Maghiar Răspunde

      Ungurii timp de multe decenii nu au sărbătorit public 15 martie pentru că le era interzisă. Înainte de revoluție nici măcar imnul nu aveau voie să cânte.
      Iar bucuria populației maghiare (89% în acea vreme) să nu exagerăm. Dacă intră o armată străină în orașul tău, n-ai încotro: te faci că te bucuri. Dacă aș sta cu un pistol la capul tău și tu ai bucura așa cum vreau eu – altfel…
      Sătmărenii au bucurat când veneau curuții, apoi au bucurat și mai tare când veneau lobonții, au bucurat și mai devreme, când pașa Ibrahim a „eliberat” orașul (deși mult mai mult decât 89% erau creștini). Au bucurat când intrau românii și au bucurat la fel când intra Horthy pe calul său alb (săracii evrei au bucurat la fel, stăteau cu flori cu tricolor, apoi au fost deportați). La fel de mare bucurie era când armata română a reintrat după cel de al doilea război mondial (într-un oraș încă preponderent maghiar) și așa mai departe. Și ce bucurie a fost când tovarășul Ceaușescu a venit la noi! Vai, dacă ați fi văzut acea bucurie profundă: tot Sătmarul era în stradă.
      Așa era și așa va fi totdeauna: dacă o armată intră la Satu Mare, vom fi afară și vom bucura. Dacă mâine chinezii vin, pe ei vom aplauda – ce să facem? Așa au supraviețuit strămoșii noștri, doar așa avem șansă și noi. Populația civilă nu are încotro când apar soldați înarmați pe străzile orașului. Le poți pupa în cur, sau poți să mori. Cine ce alege.
      Eu vă înțeleg că voi sărbătoriți ziua asta, ar fi bine să înțelegeți și voi că alții nu au nimic de sărbătorit.
      Nu sunt revizionist, nici iredentist, înțeleg și accept că din motive politice și militare, istoria e cum e. Nu am nici-onoroblemă cu românii, sunt cetățean român, respect legile țării și nu vreau nici-un fel de conflict interetnic. Dar sincer, nu am nimic de sărbătorit în ziua asta și asta ar trebui să înțelegeți și voi. Lăsați-ne în pace și pe noi și pe reorezentanții noștri și sărbătoriți liniștit fără noi, cum vreți. Cum ziceți atâtea ori: e țara voastră. De ce vă lipsește prezența maghiarilor la astfel de evenimente? Nu vă simțiți mai bine voi între voi? Pe noi să ne lăsați la biserică la sărbătorile noastre religioase, lăsați-ne în pace cu paradele militare. Atât.

  20. Satmarean Răspunde

    Vă invit pe toți să citiți bihoreanul.ro și să vedeți ce manifestări de amploare s-au organizat azi acolo, inclusiv focuri de artificii . Și asta pentru că acolo este un primar român!!! Românii din Satu Mare dacă au marcat un eveniment important din istoria lor, imediat sunt jigniți de unguri și făcuți șovini! Nu, nu românii sunt șovini! Și românii au dreptul să își sărbătorească evenimentele istoriei! Iar ungurii dacă nu vor să participe, cel puțin să aibă un elementar bun simț și să nu jignească. Dacă tot sunt buni creștini și se roagă în Vinerea Mare!

    • Stef Răspunde

      Masacrele de la Tărcaia și Grădinari
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrele_de_la_Tărcaia_și_Grădinari_(1919)
      Mare motiv de sarbatoare…

      • Ion Răspunde

        Mai Stef,vadca tot insisti cu Tarcaia si Gradinari. Tu stii ce a fost acolo sau numai ce ai citit pe wikipedia? Intelegi ca acolo au fost razbunari pentru atrocitati comise luni in sir de civili maghiari aciuiti pe langa trupele de secui ai lui Kun Bela? Ungurii dinTarcaia faceau incursiuni in satele romanestidin jur si terorizau populatia romana ucigand sitorturand? Si asta se intampla intr-o regiune cu populatie majoritar romaneasca unde conform principiilor wilsoniene era firesc sa domneasca puterea statului roman? Adica voi, cativa unguri minoritari, voiati sa stapaniti in continuare si ucideati romani, asa cum ati facut multe sute de ani in istorie, Si cand s-a facut dreptate totvoi cuguramare, asa-i? V trebuie drepturi? Dar Horty Miclos, cand a intrat miseleste in Transilvania in 1940, ce drepturi a dat romanilor? Nimic, a suprimat tot. Ooo, nu va da Dumnezeu Sfantul dupa merit,ca ce ati fimeritat voi, maibine nu mai vorbim nimic…

    • Creștin Răspunde

      Nimeni nu v-a împiedicat să sărbătoriți ce vreți, doar că maghiarii nu au participat. Fapt pentru care comentatorii de aici ne-au jignit. Nu vă împiedică nimeni ca să sărbătoriți cum vreți, cu tancuri, avioane, paradă militară, sunt sigur că dacă ați fi vrut, puteați să faceți și focuri de artificii (dacă nu erau, înseamnă că nu au vrut organizatorii români). Pe voi vă deranjează că membrii și liderii comunității maghiare nu erau prezenți. Iar asta e firesc, fiind Vinerea Mare. Conducerea locală a fost reprezentată de viceprimarii orașului. Gest pe care domnul Coica nu a făcut niciodată față de comunitatea maghiară sătmăreană timp de patru ani de mandat, deși ziua maghiarilor de pretutindeni pică pe 15 martie, nicidecum pe săptămâna patimilor în ritul ortodox. Ar fi bine să nu fiți ipocriți și măcar să nu vorbiți despre reciprocitate. Sărbători fericite!

  21. Nimeni Răspunde

    Ce-a fost a fost, ce va fi vom vedea. Desigur, politicienii trebuie sa-si capitalizeze electoratul, una din teme fiind cea nationalista. Nu numai la noi se intampla lucrul acesta ci in toata Europa. Una este discutia la nivel de cetatean, alta la nivel de politicieni aflati in campanie electorala si alta la nivel de state. Din punct de vedere militar, un conflict armat intre doi vecini, indiferent care sunt acestia, se lasa cu nimicirea zonelor de granita, deoarece acolo se concentreaza toate fortele. Eu ca satmarean nu mi-as dori asa ceva, nici pentru mine si nici pentru urmasii mei. Cele doua razboaie mondiale ne-au aratat cam cat sange va curge in al treilea, lacrimile probabil intrecandu-l in cantitate. Eu cred ca ar trebui sa fim, din aceasta perspectiva, un pic mai relaxati deoarece suntem prea expusi unor evenimente pe care este sigur ca nu le vom putea controla. Prefer sa zboare pasari prin aer decat avioane, elicoptere, rachete, drone sau alte zburatoare militare vazute si nevazute.

  22. Alupigus Răspunde

    Anul acesta Paștele ortodox și cel catolic ar trebui să pice deodată după calcule. Doar că mult prea “toleranta” biserică ortodoxă a decretat că nu se cade ca Paștele și Pesahul evreiesc să cadă deodată. Dacă așa iese din calcule cel ortodox automat se decalează cu o săptămână. Eu doar sunt curios ca dacă Paștele pica deodată ca acum 100 de ani și atunci se defila cu tancuri, MIG-uri sau foc de artificii la Oradea în Vinerea Mare? Preotul vă dădea voie în Postul Paștelui? Întreb și eu așa pentru un prieten. Mari tăntălăi puteți fi! Niște rezerviști pensionari și niște politicieni pafariști s-au trezit să facă spectacol ieftin. Atât. S-au jucat băiețeii mari cu jucăriile în public. Problema este că în caz de ceva avioanele noastre super nu decolează că e frig, vezi de 1 Decembrie, und so weiter, und so weiter. Peace, vorba lui @Norick.

  23. Nimeni Răspunde

    Sarbatorile acestea ar putea fi un moment de reflexie pentru fiecare, desi crestineste fie spus ele marcheaza tocmai niste evenimente de-o cruzime rara. Nu suntem o specie prea cuminte si nu ne trebuie decat niste motivatii subtiri ca sa comitem astfel de atrocitati. Asta ar trebui sa ne intre-n cap, cum din tantar se face armasar si lucrurile ies de sub control. Cred c-ar trebui sa ne preocupe alte lucruri, mult mai “naturale”, Natura care nu ne lasa prea mult timp la dispozitie si care vine cu Urgente una dupa alta.

  24. Nimeni Răspunde

    Pentru cei care apasa pe butonul conflictului dintre romani si maghiari, atat de-o parte cat si de alta, le pot spune doar ca nimeni nu va castiga nimic din acesta, problema va ramane mult timp, iar intr-un conflict efectiv se vor implica si altii, rezultatul fiind ca-n Siria, dupa cum este vazut de un reporter:

    “Dupa cinci ani de razboi, pare ca moartea a coplesit Siria. Orasele au devenit ruine, pe oameni i-a cuprins nebunia. Am vrut sa vizitez din nou Siria de care m-am indragostit candva, dar pur si simplu nu a mai ramas nimic din ea”, conchide Julian Reichelt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.