PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

LIVE&FOTO. Armata Română a reintrat victorioasă în Satu Mare, după 100 de ani

Armata Română a reintrat victorioasă în Satu Mare, după 100 de ani. Momentul a făcut parte din manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la eliberarea orașului și județului Satu Mare și Instaurarea administrației românești 1919 – 2019.

Parada militară a Armatei Române a debutat cu ceremonialul militar care a avut loc la Cimitirul Eroilor, după care a avut loc defilarea către Piața Liberății. Pe traseu, parada militară a fost aplaudă și întâmpinată cu flori de sătmăreni. În fruntea paradei militare, pe întreg traseul, au fost ministrul Gabriel Leș alături de prefectul Darius Filip.

În Piața Libertății a avut loc reconstituirea momentului întâmpinării Armatei Române de către oficialitățile sătmărene din anul 1919, urmată de de ceremonialul militar de la Monumentul Eroului Necunoscut și de parada militară.

Detaşamentul de onoare a fost format din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 53 Geniu „Tisa”, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Ioniţă Borşan”, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare, Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Programul se va încheia la Teatrul de Nord, unde va avea loc simpozionul “100 de ani de Libertate și Administrație Românească în Satu Mare”, acțiune la care vor participa Ioan Bolovan și prof. univ. dr. Liviu Pop.