Angajații de la Electrolux trag un semnal de alarmă în ceea ce privește viitorul fabricii de la Satu Mare și fac astfel un apel către greviști. Nu mai puțin de 100 de angajați ai companiei care nu sunt în grevă au semnat o scrisoare deschisă ce a fost trimisă pe adresa redacției noastre și în care anunță faptul că o parte a producției Electrolux Satu Mare a fost mutată în Polonia, iar în Satu Mare s-au oprit investițiile ce trebuiau realizate. Astfel, angajații care nu sunt în grevă spun că liderii de sindicat au dezbinat muncitorii și s-a ajuns într-un moment periculos.
Redăm, integral, scrisoarea adresată greviștilor:
,,Dorim, prin această scrisoare, să ne exprimăm, în calitate de angajați, nemulțumirea față de modul în care sindicatul Samus-Electrolux și Cartelul Alfa au gestionat greva dumneavoastră.
Considerăm că liderii de sindicat din Electrolux și îndeosebi secretarii județeni ai Cartelului Afla, din unele județe, au dat dovada de lipsă de tact, de înțelepciune, diplomație și de viziune în a stabili un plan de acțiune, care să aibă ca scop bunăstarea celor care lucrează în producție, bunăstarea membrilor de sindicat.
Acțiunile lor au fost pripite, bazate pe niste impulsuri de moment, târându-vă și pe dumneavoastră într-o situație penibilă. Vă aflați, acum, în a noua săptămână de grevă, iar promisiunile liderilor de sindicat nu au prins contur.
Ceea ce este foarte greu de înțeles pentru noi, cei care am ales să nu facem grevă, este încercarea de divizare la care au recurs liderii de sindicat. V-au vorbit dumneavoastră, celor aflați în grevă, despre cei care au ales să lucreze, ca despre niște “trădători”, fără să se gândească la faptul că, printre cei aflați la lucru, erau și alți membrii de sindicat, cu plata cotizației la zi. Fără să se gândească la faptul că, în definitiv, suntem colegi de serviciu și este normal să ne respectăm reciproc.
Faptul că unii au ales să lucreze nu trebuie discutat, deoarece dreptul la muncă este un drept fundamental. Unii dintre noi au trecut pe la mai mulți angajatori și, pe baza experienței acumulate, am ajuns la concluzia că tot la Electrolux este mai bine. Nu dorim să ne pierdem locul de muncă.
Nu vă judecăm pentru faptul că sunteți în grevă. Știm că sunt nemulțumiri legate de nivelul de trai, dar acestea sunt nemulțumiri generalizate, la nivelul întregii țări. Nu putem acuza o singură companie pentru nivelul salariului în producție, într-o zonă, care nu este cu nimic mai mic, din contră, poate mai mare decât în alte fabrici și în nici un caz nu este minimul pe economie, cum s-a vehiculat în presă. Toate companiile își fac calcule în funcție de ceea ce găsesc pe piața forței de muncă, dintr-o țară. Problema este la nivelul întregii țări, nu la nivelul unei companii.
Ultima ofertă a conducerii Electrolux ni se pare rezonabilă, având în vedere că se oferă :
– o creștere salarială de 5,5% pentru 2019 și 5,5% pentru 2020;
– un bonus de prezență lunar, de 200 RON brut, în 2019, la care se mai adaugă 200 RON în 2020, deci bonusul lunar de prezență va fi 400 RON brut în 2020;
– tichete de masă de 15 RON, pe zi lucrătoare;
– tichete de vacanță de 500 RON pe an;
– al 13-lea salariu, la sfârșitul anului;
– bonus de pensionare;
– salarii compensatorii.
Nu avem acces la datele de salarizare, dar, din câte am auzit și am calculat noi înșine, aplicând cele 5,5%, adăugând bonusul de prezență și tichetele de masă, s-ar ajunge la un venit net, mediu, lunar, în producție, de aproximativ 2.300 lei.
Iar în 2020, venitul net, mediu, lunar, în producție ar fi de aproximativ 2.600 de lei net (incluzând bonusul de prezență și tichetele de masă).
N-ar trebui să mai fie un secret și n-ar trebui să mai surprindă pe nimeni faptul că deja se întocmesc liste cu produse ce urmează să fie transferate de la fabrica din Satu-Mare, la fabrica din Swidnica, Polonia, la cererea conducerii din Stockholm. Acesta este doar primul val.
Între timp, s-au oprit toate investițiile în fabrica din Satu-Mare și au fost oprite mai multe proiecte.
Interpretând toate aceste semne, ne este clar că viitorul fabricii Electrolux, din Satu-Mare, este în pericol. Dacă această fabrică se va închide sau își va reduce producția, va scădea și concurența pentru angajati, pe piața forței de muncă, iar acest lucru nu ne va ajuta să evoluăm în Satu-Mare.
Mai mult decât atât, acțiunea de boicotare a produselor Electrolux, inițiată de Cartel Alfa, ni se pare ilogică și nefirească pentru toți cei care lucrăm la Electrolux, fie că suntem în grevă sau nu. O asemenea acțiune pune în pericol toate locurile de muncă de la Electrolux, dar în mod deosebit pe cele ale muncitorilor din producție. Mutarea treptată a producției va afecta, în primul rând, muncitorii, deoarece acolo se vor face primele reduceri de personal.
Trebuie să aveți în vedere că, de existența fabricii Electrolux, din Satu-Mare, depinde existența altor fabrici locale, care sunt furnizori de componente sau de servicii pentru Electrolux. Dacă fabrica Electrolux nu va mai fi, alții vor fi trași în jos, ca într-un domino. Mediul economic din Satu-Mare va avea de suferit, șomajul va crește, taxele la bugetul local vor scădea și, prin urmare, se vor face mai puține investiții în oraș.
Ni se pare nedrept să suferiți, stând atâta vreme în grevă, din cauza unei administrări neinspirate a grevei, de către Sindicatul Samus-Electrolux și de către Cartel Alfa. Considerăm că s-a ajuns într-un impas care va afecta viitorul fabricii Electrolux pentru mult timp.
În același timp, ni se pare nedrept ca cei peste 60% din cei care lucrează, să sufere din cauza celor sub 40% aflați în grevă. Sigur, sunt unii care, deși lucrează, susțin greva. Dar si de partea cealaltă, printre greviști, sunt persoane care ar dori să se retragă din grevă, să accepte oferta, dar nu o fac doar pentru că “ce vor zice colegii”.
Sperăm că înțelepciunea va învinge orgoliul și că nu vom ajunge în situația să privim în urmă cu regret, amintindu-ne de vremurile bune, când lucram la Electrolux și când economia județului Satu-Mare era dezvoltată, asigurând multe locuri de muncă.
Vă rugăm evaluați nu doar viitorul dumneavoastră pe termen scurt, ci viitorul dumneavoastră, al zonei și societății din Satu-Mare, pe termen lung”.