Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Investiții oprite și producție mutată în Polonia: ,,Viitorul fabricii Electrolux din Satu Mare este în pericol”

Angajații de la Electrolux trag un semnal de alarmă în ceea ce privește viitorul fabricii de la Satu Mare și fac astfel un apel către greviști. Nu mai puțin de 100 de angajați ai companiei care nu sunt în grevă au semnat o scrisoare deschisă ce a fost trimisă pe adresa redacției noastre și în care anunță faptul că o parte a producției Electrolux Satu Mare a fost mutată în Polonia, iar în Satu Mare s-au oprit investițiile ce trebuiau realizate. Astfel, angajații care nu sunt în grevă spun că liderii de sindicat au dezbinat muncitorii și s-a ajuns într-un moment periculos.

Redăm, integral, scrisoarea adresată greviștilor:

,,Dorim, prin această scrisoare, să ne exprimăm, în calitate de angajați, nemulțumirea față de modul în care sindicatul Samus-Electrolux și Cartelul Alfa au gestionat greva dumneavoastră.

Considerăm că liderii de sindicat din Electrolux și îndeosebi secretarii județeni ai Cartelului Afla, din unele județe, au dat dovada de lipsă de tact, de înțelepciune, diplomație și de viziune în a stabili un plan de acțiune, care să aibă ca scop bunăstarea celor care lucrează în producție, bunăstarea membrilor de sindicat.

Acțiunile lor au fost pripite, bazate pe niste impulsuri de moment, târându-vă și pe dumneavoastră într-o situație penibilă. Vă aflați, acum, în a noua săptămână de grevă, iar promisiunile liderilor de sindicat nu au prins contur.

Ceea ce este foarte greu de înțeles pentru noi, cei care am ales să nu facem grevă, este încercarea de divizare la care au recurs liderii de sindicat. V-au vorbit dumneavoastră, celor aflați în grevă, despre cei care au ales să lucreze, ca despre niște “trădători”, fără să se gândească la faptul că, printre cei aflați la lucru, erau și alți membrii de sindicat, cu plata cotizației la zi. Fără să se gândească la faptul că, în definitiv, suntem colegi de serviciu și este normal să ne respectăm reciproc.

Faptul că unii au ales să lucreze nu trebuie discutat, deoarece dreptul la muncă este un drept fundamental. Unii dintre noi au trecut pe la mai mulți angajatori și, pe baza experienței acumulate, am ajuns la concluzia că tot la Electrolux este mai bine. Nu dorim să ne pierdem locul de muncă.

Nu vă judecăm pentru faptul că sunteți în grevă. Știm că sunt nemulțumiri legate de nivelul de trai, dar acestea sunt nemulțumiri generalizate, la nivelul întregii țări. Nu putem acuza o singură companie pentru nivelul salariului în producție, într-o zonă, care nu este cu nimic mai mic, din contră, poate mai mare decât în alte fabrici și în nici un caz nu este minimul pe economie, cum s-a vehiculat în presă. Toate companiile își fac calcule în funcție de ceea ce găsesc pe piața forței de muncă, dintr-o țară. Problema este la nivelul întregii țări, nu la nivelul unei companii.

Ultima ofertă a conducerii Electrolux ni se pare rezonabilă, având în vedere că se oferă :

–      o creștere salarială de 5,5% pentru 2019 și 5,5% pentru 2020;

–      un bonus de prezență lunar, de 200 RON brut, în 2019, la care se mai adaugă 200 RON în 2020, deci bonusul lunar de prezență va fi 400 RON brut în 2020;

–      tichete de masă de 15 RON, pe zi lucrătoare;

–      tichete de vacanță de 500 RON pe an;

–      al 13-lea salariu, la sfârșitul anului;

–      bonus de pensionare;

–      salarii compensatorii.

Nu avem acces la datele de salarizare, dar, din câte am auzit și am calculat noi înșine, aplicând cele 5,5%, adăugând bonusul de prezență și tichetele de masă, s-ar ajunge la un venit net, mediu, lunar, în producție, de aproximativ 2.300 lei.

Iar în 2020, venitul net, mediu, lunar, în producție ar fi de aproximativ 2.600 de lei net (incluzând bonusul de prezență și tichetele de masă).

N-ar trebui să mai fie un secret și n-ar trebui să mai surprindă pe nimeni faptul că deja se întocmesc liste cu produse ce urmează să fie transferate de la fabrica din Satu-Mare, la fabrica din Swidnica, Polonia, la cererea conducerii din Stockholm. Acesta este doar primul val.

Între timp, s-au oprit toate investițiile în fabrica din Satu-Mare și au fost oprite mai multe proiecte.

Interpretând toate aceste semne, ne este clar că viitorul fabricii Electrolux, din Satu-Mare, este în pericol. Dacă această fabrică se va închide sau își va reduce producția, va scădea și concurența pentru angajati, pe piața forței de muncă, iar acest lucru nu ne va ajuta să evoluăm în Satu-Mare.

Mai mult decât atât, acțiunea de boicotare a produselor Electrolux, inițiată de Cartel Alfa, ni se pare ilogică și nefirească pentru toți cei care lucrăm la Electrolux, fie că suntem în grevă sau nu. O asemenea acțiune pune în pericol toate locurile de muncă de la Electrolux, dar în mod deosebit pe cele ale muncitorilor din producție. Mutarea treptată a producției va afecta, în primul rând, muncitorii, deoarece acolo se vor face primele reduceri de personal.

Trebuie să aveți în vedere că, de existența fabricii Electrolux, din Satu-Mare, depinde existența altor fabrici locale, care sunt furnizori de componente sau de servicii pentru Electrolux. Dacă fabrica Electrolux nu va mai fi, alții vor fi trași în jos, ca într-un domino. Mediul economic din Satu-Mare va avea de suferit, șomajul va crește, taxele la bugetul local vor scădea și, prin urmare, se vor face mai puține investiții în oraș.

Ni se pare nedrept să suferiți, stând atâta vreme în grevă, din cauza unei administrări neinspirate a grevei, de către Sindicatul Samus-Electrolux și de către Cartel Alfa. Considerăm că s-a ajuns într-un impas care va afecta viitorul fabricii Electrolux pentru mult timp.

În același timp, ni se pare nedrept ca cei peste 60% din cei care lucrează, să sufere din cauza celor sub 40% aflați în grevă. Sigur, sunt unii care, deși lucrează, susțin greva. Dar si de partea cealaltă, printre greviști, sunt persoane care ar dori să se retragă din grevă, să accepte oferta, dar nu o fac doar pentru că “ce vor zice colegii”.

Sperăm că înțelepciunea va învinge orgoliul și că nu vom ajunge în situația să privim în urmă cu regret, amintindu-ne de vremurile bune, când lucram la Electrolux și când economia județului Satu-Mare era dezvoltată, asigurând multe locuri de muncă.

Vă rugăm evaluați nu doar viitorul dumneavoastră pe termen scurt, ci viitorul dumneavoastră, al zonei și societății din Satu-Mare, pe termen lung”.

29 comentarii

  1. V.C. Răspunde

    De toată jena, acesta este un alt comunicat de presa creat de PR-ul firmei.

    Voi cei de la birou (tesa) meritați să vă pierdeți slujbele o dată cu închiderea fabricii, vă doare exact nicăieri de colegii voștri care poartă titlul de “muncitori”, vouă și familiilor voastre să vă meargă bine, restul nu contează. În acest fel veți putea învăța că fără muncitori nu funcționează o fabrică, la fel cum nu funcționează fără ingineri, electroniști (tesa)… Cu alte cuvinte veți învăța că există o relație simbiotică între voi tesa (trădătorii) și ai voștri colegi “muncitori”.

    În încheiere: dacă voi tesa sunteți mulțumiți de salariile voastre, nu înseamnă că trebuie să stați pasivi și să priviți cum niște măgari străini (unii îi numesc investitori) își bat joc de colegii voștri. Trăiți și voi o lună de zile din 1700 lei și după aceea dați-vă cu părerea.

    • Romeo Răspunde

      Haide să îți spun de ce Tesa a rămas înăuntru: pentru că din start s-a pornit cu discriminare fata de ei. Cei din Tesa Nu s-au simțit reprezentați de către sindicat! Vreau sa te întreb: produceți același aragaz in ultimii 20 de ani? Crezi că cineva ar cumpăra un aragaz din acele vremuri?Haide că îți și răspund: NU! Pentru asta exista departament de proiectare: că sa inoveze, că sa ai tu că muncitor ce sa produci, si vânzările de sa vândă!

  2. Ana Răspunde

    Cand va veti intoarce in fabrica, veti afla ca au circulat liste pe care s-au adunat semnaturi de sustinere a acestei scrisori. Asta in cazul in care nu ati aflat, deja, de la unii colegi. Listele vor continua sa circule si dupa concediul de Pasti.
    Imediat gasiti scuza ca e comunicat de presa scris de PR ul firmei. Chiar este o scrisoare deschisa semnata de peste 100 de angajati pana in prezent. Probabil cei din sindicat vor incerca sa saboteze strangerea semnaturilor, de acum in colo.
    De fapt, nu angajatii TESA vor fi primii afectati, ci cei direct productivi, si nu numai din Electrolux, ci si din alte fabrici.
    Si da, vrem salarii mai mari, cu totii. Dar, pentru asta trebuie iesit in strada in alta parte. Greva fata de o companie nu e solutia. Protestul fata de situatia din tara e solutia.

  3. Ionut Răspunde

    Bravo Ana, mi-a placut comentariul tau.
    Cei cu 8 clase sau mai putin la care le-a oferit Electrolux un salariu si conditii decente, care nici la stana la oi nu ar fi fost acceptati, tot au o problema cu personalul Tesa. Acum nu mai sunt de vina patronii,ci colegii satmareni de la Tesa care au rolul lor in dezvoltarea companiei si care au STUDII fata de cele 2 clase ale invidiosilor ca si trenul.
    Isi doresc grevistii sa mearga in genunchi inapoi ca si pupatorii de moaste, dar nu are nimeni curajul sa fie primul. V-a ajutat dragnea de v-a rupt. V-ati laudat ca sunt atatea firme, nu mai puteti de oferte de mii de euro pe luna, ma intreb de unde atata disperare de a ramane in greva, poate de la prea mult bine cat le-a fost la Electrolux. MERGETI LA ALTE FIRME LENESILOR

  4. Realilty Răspunde

    Summa summarum:Bravo Sindicatul care ati adus oamenii in greva:O sa aveti bani ca si PENE Pe BROASCA.

  5. Cri Răspunde

    Faptul că unii au ales să lucreze nu trebuie discutat, deoarece dreptul la muncă este un drept fundamental. Acelasi drept fundamental este si dreptul la greva conform codului muncii asa ca ,faptul ca unii au ales acest lucru nu trebuie discutat.

  6. x-ulescu Răspunde

    Si ce daca se inchide ..muncitorii vor avea unde sa lucreze ,la salariul dat de electrolux.problema vor avea maistrii ,sefii ,sefutii ,directoru…ca e cam plin de ei la restu firmelor din zona …greu o sa-si gasesca post caldut !!!

  7. Szandokan Răspunde

    Exact din acest motiv produsele electrolux trebuiesc boicotate in totalitate. Începând de la cumpărătorul din magazin, la cel online și pana la a da Știrea pe plan internațional.
    Răspunsul firmei este unul tipic de emigrant șarlatan parvenit cu nume de cică investitor. Eu unul as demola toată fabrica din Satu-Mare pana la lutul de sub ea pentru ca niciodată sa se mai audă de acești bastarzi cărora nu le pasa decât de bugetul propriu. Auzi la ei investitori, o familie de ratați exploatatori ai celor nevoiți de împrejurări sa lucreze pentru ei mulți neavând încotro.
    Lafel se va întâmpla la draexlmaier și speram in absolut toată aceasta țara făcută de Rușine de acești bandiți mizerabili. Na făcut Hitler continentul sclaviei in Africa după marele lui plan și vin ăștia sa facă același lucru doar ca ei nu sunt naziști ci investitori de rahat.
    Nimeni și nimănui nu-i pasa de bunăstarea celor ce muncesc in aceste fabrici, este totul extrem de bine calculat și orientat înspre cifrele tot mai mari și mai pompoase cu care cei din conducere împreuna cu patronii își umfla necontenit mațele putrede de atâta foame de bani.
    Nu sunt ei vin alții, cercul vicios este interminabil atâta vreme cât noi cei blajini, umili și nevoiași plecam capul in fața acestor condiții impuse de dânșii.
    Bravo celor ce au rezistat și spor la a va găsi alte surse de venit aici sau chiar la ăștia in țara ca fir-ar ei a drecu de nesimțiți dacă nu merita sa se trezească cu voi toți la ei in țara sa le luați locurile de munca pe bani bunicei ca S-o zicem pă aia dreapta: nu-i totuna a lucra pe euroi sau leișori.
    In țările dânșilor nici poveste de a face asemenea acte, guvernele lor iar tăia de pe listele de subvenții etc. Atâta doar ca la noi sau in Polonia sau unde naiba s-or mai duce pana le expira opțiunile totul e tolerat.
    Ce fac ei este un mod fascist de a exploata mâna de lucru ieftină. Nici unul din ei nu are caracterul lui Oscar Schindler.
    Aceștia sunt pur și simplu niște bandiți ce merita executați public doar pentru faptul ca atentează la bunăstarea simpla a unor oameni ce-și cer dreptul la o viața mai buna.
    Sper ca Tarr sa reușească sa adune echipamentul necesar demolării acestei fabrici de rahat fascist.

    • Una Răspunde

      Incerc sa va luminez: pleaca Electrolux, pleaca Draxelmaier, pleaca toti, daca asa vreti… Automat se inchid firmele de catering care aduc mancare la cantinele fabricilor. Automat au probleme furnizorii locali de carne de pui, de porc, de oua de legume etc. Se mai inchid si alte fabrici romanesti de tevi, conducte, vopsele etc. care erau furnizori pentru demonicii aia de investitori straini. Se mai inchid si firme de curatenie care asigurau curatenia in toate acele fabrici. Somajul creste brusc. Dar tot brusc scad veniturile la stat din taxe si impozite. Automat statul nu mai poate sustine atatia someri. Se reduce indemnizatia de somaj. Oamenii devin disperati ca nu mai au loc de munca etc. Si uite asa ajungem ca in Somalia, ca in Pakistan… Dar daca sunteti Sandokan sunteti obisnuit cu asa ceva, ca doar Sandokan era de prin Malaezia.

      • x-ulescu Răspunde

        Ia vedeti pe pagina portal reclame cu angajari de muncitori + altele , drm ,zolner ,casco nu au relatii de colaborate cu electroluxul ,nu pleaca ,..asa ca muncitorilor le este tot una …sefii si lingaii isi pierd locurile caldute

        • IdaM Răspunde

          crede ma x-ulescu nu imi e totuna sa lucrez in schimbul de noapte. si nici sa merg la dracu la celalalt capat al orasului cand fac naveta cu trenu. hai laso mai moale ca bati campi deja.

        • Una Răspunde

          Domnule x-ulescu, era doar un exercitiu de gandire, pe baza comentu-lui lui Szandokan, care sustinea ca trebuie sa plece toti investitorii straini. Intelegeti? era ceva de genul “ce ar fi daca ar fi cum vrea Szandokan”… Intelegeti acum? Asta s-ar intampla daca ar fi cum propavaduiesc unii, care va seamana. Nu am scris ca asa este, sa sariti sa verificati pe site-uri daca pleaca toti investitori. V-ati si speriat?
          Dar probabil asemena fineturi de gandire va depasesc…

        • Romeo Răspunde

          Și de ce nu se duc oamenii? Probabil că sunt anumite avantaje pe care Electrolux le oferă în dauna celorlalți! Zi-mi și mie de ce sunt persoane din Medies care prefera sa vina in SM in loc sa meargă la ei in sat la noua fabrica?

      • Rodica Răspunde

        Ce ne-ai prezentat tu este de fapt efectul domino , cade o piesa , cad si celelalte …… Asta inseamna , ca indiferent de conditii , muncitorii sa plece capul ( ca sabia nu taie capul plecat) si sa accepte orice ….mizerii din partea patronilor (si nu doar in cazul acesta) . Eu consider ca trebuie sa existe o solutie de compromis , sa cedeze sau sa accepte ambele parti , in beneficiul amandorura , nu doar a unei parti . E pacat de atatia oameni care lucreaza de-o viata acolo , iar acum pentru ….ambitia cuiva sa se ajunga la o situatie nedorita . Nu v-ati intrebat , totusi , ce se intampla cu …..neimplicarea autoritatilor locale sau centrale , ca sa nu zic de mai marii firmei din Suedia ? A fost un veni , vidi, vici , pe-acolo din partea unora , si cam atat …. Si sa nu-mi spuna cineva ca nu se poate implica nimeni la o firma privata (mai ales cu capital strain) unde exista un asemenea conflict de munca . Atata timp cat tu , stat roman , acorzi niste facilitati acestor firme( care-si externalizeaza toate profiturile prin artificii contabile, pe care nu stiu cine le mai verifica) , cu scopul de-a le tine aici si daca ai contracte si clauze incheiate in mod corect si onest este imposibil sa nu gasesti o solutie . Sunt convinsa ca exista acolo si niste chestiuni subterane , de care noi , parerologii de serviciu , nu stim . Pacat , aceasta situatie nu trebuia sa se …..cronicizeze .

  8. Simi Răspunde

    X-ulescu, s-ar putea sa te inseli. Cel mai probabil, fabrica isi va reduce activitatea, nu se va inchide. Caz in care cam toata TESA ramane neafectata, dar muncitorii din productie vor fi afectati de reduceri de personal. Vor merge la alte fabrici unde nu exista sindicat, unde se lucreaza in ture de noapte, unde mergi la capatul orasului, nu asa… domneste, in oras, langa gara, unde stai in miros de cauciuc ars sau de plastic ars etc. Deci nu cred ca se vor bucura oamenii din productie.

    • x-ulescu Răspunde

      Deci cu muncitori muult mai putini ..sefii ( tesa ) raman ca numar aceeasi ??? Nu prea cred !! mai bine spuneti conducerii sa dea sindicatului cat cer si ramaneti si voi cu functiile si salariile…de la electrolux , ca la alte firme sunt ocupate

  9. Liviu S Răspunde

    Ce intelegeti prin TESA, domnu Xulescu? cred ca acolo aveti o problema. pentru dumneavoastra sefi=TESA. Or nu e chiar asa. mai bine lamuriti ce intelegeti prin sefi si prin TESA.

    • x-ulescu Răspunde

      aia care muta hirtiile de la un birou la altu ….restu ,aprovizionare ,contabilitate se poate face si din polonia de exemplu

  10. Gheorghe Goloman Răspunde

    x-ulescule, mi-e mila de tine! Serios! E clar ca esti cam slabut de minte daca cineva te intreaba serios ce intelegi prin sefi si prin tesa si tu zici ca aia care muta harti. Pai nici nu se mai folosesc hartii, in ziua de azi, totul e computerizat, totul e online. Tu ai habar maca pe ce lume traiesti? Tu stii macar ce departamente sunt intr-o fabrica?

    • x-ulescu Răspunde

      ma bucur ca este unu destept pe lumea asta ,ce ne-am face fara el , ? ideea este ca daca la 100 de muncitori sunt 10 sefi si vreo 20 de tesa ..la 50 de muncitori ..cati vor ramane ?? daca erati uniti ,pana acum se rezolva problema , ramaneati la locurile voastre caldute ,muncitorii luau 2 lei in plus..si gata ..DAR todeauna este cineva mai destept ( sau asa se crede ).

      • Lica Răspunde

        Ideea e ca nu este asa. Ideea e ca nu astea sunt cifrele corecte. Ideea e ca habar n-ai! mai informeaza-te!

        • x-ulescu Răspunde

          pe cei cu functii caldute ..ii sperie ca se inchide fabrica ….cum spuneam ceilalti isi vor gasi de lucru
          data va temeti sa lucrati schimbu 3 sau nu vreti sa faceti naveta tooocmai pana la capatu orasului ,mai bine treceti de partea grevistilor ,sa fie presiune mai mare pe conducere….dar asta este si cozile de topor sunt facute din lemnul padurii taiate.
          Pe mine putin ma intereseaza daca se inchide sau nu

          • Mihai

            bai nene, ne lasi?! Du-te la culcare. tu doar 2 lucruri sti: ai o problema cu posturile caldute si o problema cu atelajul cu cai care a intrat in Satu Mare. daca erai destept, aveai si tu un post caldut. dar unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

  11. x-ulescu Răspunde

    Bine, mai fratilor, aveti dreptate! ma dau batut! ma duc la culcare, ca nu mai stiu ce vorbesc!

    • x-ulescu Răspunde

      va e ciuda ca asta e adevaru …posturile caldute ..sunt in pericol ..

  12. x-ulescu Răspunde

    Iar m-a luat gura pe dinainte. scuzati-ma ca nu mai stiu ce spun.

    • x-ulescu Răspunde

      pe cineva care posteaza aici ar trebui sa-l consulte un medic la cap , cand nu are argumente ,se da drept altcineva !!! ..dar lingaii trebe sa presteze si ei ceva ca sa fie recompensati

  13. X-lescu Răspunde

    Măi fraţilor, dar voi sunteţi mai nebuni decât ăsta mic al meu(x-lescu) pe care, vă spun drept, l-am făcut la o beţie cruntă şi a ieşit ce a ieşit. Acuma vă înghesuiţi să-l băgaţi în seamă.Stă tătă noaptea cu ochi-n televizor la Antena 3 că de angajat nu-l angajează nimeni.De aceea a postat toată dimineaţa.

  14. john Răspunde

    Blomer e de cel putin 10 ani in Romania, dar el nu vorbeste lb. romana,nu intelege lb. romana, uraste lb. romana.Asta o fi vreun fiu de nazist? Ca doar are peste 60 de ani.Sau poate intelege lb. romana dar se preface,ca se crede rasa superioara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.