De câteva zile, o adevărată invazie de ţânţari a pus stăpânire pe municipiul Satu Mare și nu numai, iar orice ieşire în aer liber la orele serii se transformă într-o continuă luptă cu insectele însetate de sânge.
Țânțarii n-au inamic în municipiu, iar sătmărenii sunt obligați să stea, la 30 de grade Celsius, cu geamurile închise, pentru că administrația locală nu a început deocamdată campania de deratizare și dezinsecție. Oamenii sunt de-a dreptul terorizați de această invazie în adevăratul sens al cuvântului, iar mulți dintre ei au renunțat de câteva zile bune la ieșirile de seară în parc sau la terase.
Avertismentul medicilor
Înțepăturile țânțarilor dau adesea mâncărimi insuportabile și lasă-n urmă pete roșii. Latura inestetică este însa cea mai mica problemă de care ne lovim, spun medicii, care ne avertizează că banala pișcătură poate fi mortală. Insectele sunt purtătoarele unui virus de temut: prin înțepătura lor, țânțarii transmit West Nile și declanșează o infecție care a ucis, în anii trecuți, zeci de oameni.
Cazuri de West Nile la Satu Mare
În sezonul 2018, în perioada 2 mai 2018 – 17 octombrie 2018 s-au înregistrat 275 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, conform Institutului Național de Sănătate Publică.
Cazurile au fost înregistrate în Bucuresti (53) și în judetele: Dolj (34), Olt (24), Iasi (26), Teleorman (19), Constanta (10), Bacau (10), Braila (9), Galati (8), Mures (7), Bihor (8), Satu Mare (6), Sibiu (7), Ilfov (5), Mehedinti (5), Suceava (6), Dambovita (4), Botosani (5), Calarasi (3), Alba (2), Arges (3), Caras- Severin (2), Cluj (2), Giurgiu (3), Prahova (2), Tulcea (2), Vaslui (3), Bistrita Nasaud (1), Buzau (1), Covasna (1), Ialomita (1), Hunedoara (1), Valcea (1), Vrancea (1).
Având în vedere avertizarea medicilor, nimeni din administrație nu e responsabil pentru lipsa dezinsecției? Pentru ce plătim, prin taxe și impozite, un aparat administrativ atât de stufos și eficient doar pentru buzunarele lor?