Ultima actualizare: ieri, 21:05
Locale

Don Mariano, preşedintele juriului culinar de la Vetiș Fish Fest

O pasionantă DUBLĂ COMPETIȚIE urmează, în curând, la primul festival gastronomic pescăresc din județul Satu Mare, „VETIȘ FISH FEST” – organizat de Primăria comunei Vetiș – care se va desfășura sâmbătă, 7 septembrie 2019.

Printre multe alte surprize neobișnuite și specifice pregătite de organizator, în cadrul acestui eveniment se anunță două spectaculoase competiții culinare. Prima este între maeștri bucătari ai unor restaurante renumite din județul Satu Mare. Al doilea concurs va fi între o echipă de bucătari (neprofesioniști, dar foarte pasionați) din România și una din Ungaria. Și, pentru simetrie, aceste două competiții au (tot) două caracteristici principale comune. Unu: tema de bază este peștele. Doi: vor fi jurizate de un adevărat expert și recunoscut veteran în domeniu – Marian Cuzdrioreanu.

Personalitate remarcabilă, o adevărată “enciclopedie vie” când vine vorba de tot ceea ce înseamnă pește și modalități (tradiționale sau moderne) de preparare și gătire a acestuia: Marian Cuzdrioreanu este celebru, nu doar în România, datorită numeroaselor sale emisiuni pescăresc-gastronomice sub pseudonimul DON MARIANO.

Ce înseamnă peștele pentru președintele juriului culinar de la VETIȘ FISH FEST?

“Peștele este o foarte mare pasiune pentru mine, încă din copilărie. Și, cu dragostea pentru pește și prepararea lui pe care mi-a dat-o mama mea, VICTORIȚA PESCĂRIȚA, cu rețetele ei tradiționale sau originale exersate împreună cu ea de-a lungul copilăriei și tinereților mele, am ajuns să construiesc, de peste 25 de ani, o întreagă afacere pe această pasiune. Peștele are cea mai sănătoasă carne care poate să existe, se digeră în proporție de peste 90 la sută și are o interminabilă listă de calități nutritive excepționale. Din fericire, observ că românii devin tot mai atenți și mai selectivi, în beneficial lor direct, astfel că a crescut semnificativ consumul de pește și la noi în țară. Iar asta se reflectă, evident, și în bucătărie.

Ciorba de pește este cea mai reprezentativă, tradițional, din acest punct de vedere, pentru că aceasta cuprinde tipuri distincte de pește, legume, ierburi aromatice. Practic, ciorba de pește – indiferent că este pregătită în România, în Ungaria sau în alte părți – este o ilustrare exemplară a faptului că bucătăria este sufletul de acasă al fiecărei regiuni în parte”.

Ce condiții trebuie să îndeplinească orice bucătar care concurează la VETIȘ FISH FEST?

“Nu-s multe condițiile. Doar trei. În primul rând, trebuie să cunoască foarte bine calitățile peștilor folosiți la prepararea rețetei precum și cele ale legumelor și ale celorlalte ingrediente pe care le combină. În al doilea rând, mă interesează foarte mult tehnica folosită – aceasta este ceea ce dă armonie și gust unui preparat deosebit precum este ciorba de pește. Și, nu în ultimul rând, evident că este foarte important ca rezultatul final să aibă un aspect cu adevărat apetisant, iar asta ține de estetica vizuală.

Oricum, fiind vorba de un concurs, sunt absolut convins că, printr-o prestație deosebită a fiecărui bucătar, cel care va fi cel mai câștigat va fi PUBLICUL. Iar eu vin cu drag la Vetiș Fish Fest pentru că iubesc în mod special partea asta de Transilvanie care este Satu Mare. Iubesc cu toată ființa România, dar Satu Mare are un loc deosebit în inima mea.”

 

Pentru a vă convinge de valoarea experienței președintelui juriului culinar de la Vetiș Fish fest, puteţi să accesaţi www.donmariano.ro  sau pagina de Facebook “Reţetelelui Don Mariano” şi veţi găsi peste 3000 de reţete de peşte şi fructe de mare, pe care le-a studiat, cules și creat în decurs de peste 25 de ani din toate colţurile lumii, călătorind foarte mult, deoarece – printre multe alte activități legate de tot ceea ce ține de producerea, comercializarea și gătirea oricăror specii comestibile de pește de pe planetă – el trebuie să asigure cu materii prime și societatea pe care o conduce, Costiana. Proprietar al unei cherhanale-restaurant purtând numele mamei sale, Marian Cuzdrioreanu este președinte al influentei RO-FISH, organizația procesatorilor, importatorilor, exportatorilor și comercianților de pește din România, vicepreședinte al BIO ROMÂNIA al domeniului pescăresc, consilier al Asociației Naționale a Bucătarilor din România (ANBCT).

Proiectul este finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime.

Titlul proiectului: Dezvoltare durabilă prin valorificarea resurselor locale în comuna Vetiș. Beneficiar: primăria comunei Vetiș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.