Două județe din regiunea de Nord-Vest se află în vârful clasamentului zonelor care au atras cele mai multe fonduri europene în actualul exerciţiu financiar (2014-2020), arată datele furnizate de Ministerul Fondurilor Europene. Sătmarul a derulat contracte în valoare de 988 de milioane de lei, în timp ce județele vecine se pot lăuda cu finanțări mai mari de un miliard, excepție făcând doar Sălajul, care a atras fonduri europene ,,de doar” 662 de milioane de lei.
Ilfov, Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Bihor se află în vârful clasamentului zonelor care au atras cele mai multe fonduri europene în actualul exerciţiu financiar (2014-2020). Pentru judeţul Constanţa au fost semnate 208 contracte finanţate cu fonduri europene cu o valoare totală de 5,9 mld. lei, în timp ce Clujul a atras fonduri europene în valoare de 4,53 mld. lei în baza a 370 de contracte. Pentru judeţul Bihor au fost semnate 176 de contracte cu o valoare a finanţării europene de 2,36 mld. lei.
Printre judeţele care au atras finanţări mai mari de 1 mld. lei se mai numără Timiş (1 mld. lei), Iaşi (1,5 mld. lei), Vrancea (1,8 mld. lei), Braşov (1,1 mld. lei), dar şi Dolj (1,24 mld. lei) şi Vâlcea (1,16 mld. lei). Pentru județul Satu Mare au fost semnate 88 de contracte cu o valoare a finanțării europene de 988 de milioane de lei.
„Putem vedea în fiecare judeţ numărul de contracte de finanţare semnate şi valoarea acestor contracte. Vorbim de proiecte care sunt atât ale autorităţilor publice, cât şi ale companiilor, ale ONG-urilor, şcolilor, universităţilor. Aceste sume pe care am încercat să le punem pe fiecare judeţ sunt rezultatul muncii comunităţilor“, a declarat ieri noul ministru al fondurilor europene, Roxana Mînzatu, în cadrul primei sale conferinţe de presă de la preluarea mandatului.
La nivelul autorităţilor europene încă se derulează negocieri în acest moment pentru alocarea bugetului aferent exerciţiului financiar 2021-2027. România ar urma să aibă un buget de finanţări europene de 30,6 mld. euro.
Sursa: Ziarul Financiar