PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

ANCHETĂ. Poliția Locală Satu Mare face cercetare disciplinară în cazul polițistului acuzat de abuz

Polițistul local P. L. acuzat că a agresat fizic un bărbat în vârstă de 67 de ani este cercetat disciplinar, potrivit unui răspuns transmis de Poliția Locală Satu Mare către redacția PortalSM.

„Conducerea Poliției Locale Satu Mare nu tolerează nicio abatere de la normele legale privind comportamentul angajaților săi, fapt pentru care la nivelul instituției a fost demarată o cercetare disciplinară pentru lămurirea aspectelor în vederea luării măsurilor conform prevederilor legale, ancheta fiind în curs de derulare conform termenelor prevăzute în lege”, transmite conducerea Poliției Locale Satu Mare.

La intrarea în serviciu, polițiștilor locali li se atrage atenția asupra modalităților de relaționare cu cetățenii, potrivit poziției Poliției Locale Satu Mare.

„La intrarea în serviciu, pe lângă problemele specifice care se prelucrează, polițiștilor locali li se atrage atenția asupra modalităților de relaționare cu cetățenii, toate aceste aspecte fiind luate la cunoștință pe bază de semnătură pe fișa de instructaj.

În data de 09.08.2019 prin temele prelucrate au fost și faptele ce constituie abateri disciplinare conform art. 492 din Codul Administrativ (OUG nr. 57/2019), printre care se regăsesc manifestările care aduc atingerea prestigiului precum și nerespectarea conduitei în relațiile cu cetățenii, prevăzută de art. 447 din Codul Administrativ (OUG nr. 57/2019)”, se mai arată în comunicat.

Toți polițiștii locali din municipiul Satu Mare au absolvit programul de formare obligatoriu de urmat în termen de un an de la încadrare.

„Menționăm că în conformitate cu prevederile legale, respectiv art. 18 din legea nr. 155.2010 R a poliției locale, polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice, precum și cei din domeniul circulației rutiere sunt obligați ca în termen de un an de la încadrare să urmeze un program de formare inițială organizat într-o instituție de învățământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Precizăm că pentru acest fapt sunt obligatorii minim studii liceale și că toți polițiștii locali din cadrul Poliției Locale Satu Mare au absolvit aceste cursuri în cadru legal”, mai transmite Poliția Locală.

Conducerea Poliției Locale precizează că astfel de comportamente deviante nu fac cinste niciunui funcționar public.

„În perioada 2017-2018 la nivelul Poliției Locale Satu Mare au fost aplicate 21 de sancțiuni disciplinare pornind de la mustrare scrisă, până la retrogradarea într-o funcție publică de nivel inferior pe o perioadă pe până la un an. Menționăm că de la înființarea instituției au existat cazuri inclusiv de destituire din funcția publică a unor polițiști locali.

În concluzie, reiterăm faptul că astfel de comportamente deviante nu fac cinste niciunui funcționar public, iar abaterile constatate vor fi sancționate prin mijloace legale”, conchide conducerea Poliției Locale Satu Mare.