Ultima actualizare: azi, 12:24

Locale

ABUZ. Bărbat cardiac agresat fizic de un poliţist local! Se cere destiuirea din funcţie!

Un bărbat în vârstă de 67 de ani din municipiul Satu Mare, cu probleme cardiace, a fost agresat fizic de către un agent al Poliţiei Locale.

Totul a început în momentul în care reprezentanţii ADP voiau să îi ridice maşina, iar bărbatul a spus că nu e cazul să o ridice întrucât s-a prezentat în timp util. Bărbatul susţine că nu avea actele la el, deoarece a coborât urgent din locuinţă, iar poliţiştul local P.L. l-a încătuşat pe motiv că nu s-a legitimat. În timpul încătuşării, bătrânul a fost bruscat, poliţistul i-a spart buza, şi ochelarii, și s-a ales cu două-trei zile de îngrijiri medicale. El a depus plângere la Parchet şi Primărie, solicitând demiterea poliţistului.

Povestea pe larg – spusă de victimă pentru PortalSM

Sătmăreanul U.I., în vârstă de 67 de ani, are domiciliul în municipiul Satu Mare, Centru Nou, iar vineri, 9 august, când a ajuns acasă, zona fiind foarte aglomerată din cauza festivalului berii, a parcat maşina unde obişnuiesc locatarii să o parcheze de ani de zile.

“Sunt încă şi acum profund şocat, eu fiind pensionar, cardiac de 14 ani, pe tratament medicamentos permanent, cu groază am constatat că acest om, în exercitarea funcţiei publice speciale de poliţist local, a abuzat de puterea avută, a acționat contrar oricăror proceduri conferite de statutul de poliţist local, contrar ordinii şi liniştii publice, a abuzat de inferioritatea mea fizică, faţă de puterile lui şi m-a umilit, jignit, ameninţat, agresat fizic, defăimat în public de faţă cu alti oameni care au fost martori la acest eveniment dizgrațios”,  a arătat sătmăreanul.

Redăm mai departe relatarea bărbatului. Intertitlurile ne aparţin

“O vecină de la etajul 10 m-a informat că lângă blocul unde locuiesc, unde am parcat cu acordul proprietarilor spatiului, în intrarea de sub bloc ce oferă acces la spaţiul comercial librărie şi placintărie, se ridică maşina mea personală. În grabă, în haine de casă şi papuci, luand doar cheile maşinii am coborât, în speranţa că dacă ajung la timp, maşina nu va fi ridicată. Imediat cum am iesit pe usa blocului am auzit o voce care spunea “asta ii masina pe care o cautam”, voce care ulterior s-a adeverit a fi a poliţistului.

Maşina avea deja roţile blocate de la sistemul de ridicare şi se manevra bara deasupra masinii pentru a se pozitiona în aşa fel încât să poată pune chinga de ridicare a masinii, moment in care m-am adresat persoanelor prezente, 2 poliţişti locali şi 2 muncitori care manevrau platforma de ridicare, să se opreasca pentru că sunt proprietarul maşinii şi mut maşina din locul respectiv. Am spus “stai domnule, de ce duceţi maşina” la care poliţistul care nu s-a prezentat a răspuns “tu eşti proprietarul? Dă-mi actele!” Am zis ca nu am actele la mine, pentru că sunt sus, am ieşit în grabă, doar să mut maşina să nu o ridice.

Poliţiştul nici n-a vrut să audă

Cele 2 persoane care manevrau utilajul s-au oprit şi s-au uitat la acest poliţist local, care a sărit foarte nervos, vociferând “nu discut” şi a pus mâna pe chinga de ridicare să o agaţe de bara de deasupra maşinii, fără niciun fel de alte discuţii.

La acel moment am împins uşor bara care atârna deasupra maşinii, pentru că am vrut să discut dacă se poate să nu ridice maşina, dacă consideră că e abatere să întocmească procesul-verbal de sancţionare dar să nu ridice maşina dacă proprietarul e acolo. Moment în care poliţistul local a devenit şi mai recalcitrant, aparent ofensat că nu a putut agăţa chinga, s-a apropiat de capul meu cu capul lui, nas în nas cu mine, urla cu precipitaţii la mine “te pui cu mine! te iei de mine!, nu ai voie sa te atingi nici de un fir de păr al meu!” la care am raspuns că nu m-am atins de el, el iarăşi a continuat injuriile şi ameninţările “gura, taci din gură, te pui cu mine, că imediat îţi pun cătuşele”, eu am întrebat ce rău am făcut să îmi pună cătuşele, şi în secunda următoare a sărit la mine, m-a lovit, m-a întors şi trântit cu faţa de grilajul de metal de acolo, a început să tragă de mâna mea dreaptă, spre spate, pe care a pus o cătuşă, iar apoi împingându-mă la ceafă/zona cervicală, cu capul în perete, mi-a înşfăcat şi antebraţul stâng ca să forţeze să o întoarcă la spate pentru a pune şi celalaltă cătuşă.

Expresiile poliţiştului: “f….. gura mă-tii”

Politistul acesta nici nu s-a prezentat, nici nu avea chipiul pe cap, nu mi-a explicat circumstanţele, m-a luat aşa din senin, cu înjurături, “f….. gura mă-tii”, a repetat de mai multe ori, mă ameninta “te sprayez!!”, m-a trântit de perete, mi-am lovit gura de perete, mi-a spart buza şi lovit dinţii, mi-a spart ochelarii, mi-a smucit umarul drept, şi-a infipt degetele în antebraţul stâng pentru a-mi forţa şi mâna stângă la spate, mă sufoca pentru a mă imobiliza, nu mai primeam aer, moment la care i-am spus ca sunt cardiac, să nu mă sugrume, iar el a răspuns “esti cardiac în …. mă-tii”! Am fost şocat!

Toate aceste lucruri s-au intamplat in vazul oamenilor care s-au adunat acolo deoarece traficul era blocat şi nu se putea trece cu maşina sau pe jos, şi veneau să vadă ce sunt urletele şi injuriile care se auzeau numai de la acest poliţist local. Eu nu am strigat, nu am ameninţat, nu am adresat injurii, nu am tulburat linistea publică, ceream insistent sa se discute cu mine şi dacă este o posibilitate să nu ducă maşina.

Colegul acestei brute, celalalt politist local, a intervenit, a spus “hai, lasă-l pe domnul” şi “domnul veniţi cu mine” şi m-a scos din mâinile colegului lui, care avea o criză de furie şi se răzbuna pe mine, m-a aşezat în maşina poliţiei locale, l-am rugat să lase uşa deschisă pentru că îmi era rău, ceea ce a şi făcut, apoi, politistul local P. a urcat la volan, colegul lui în partea stângă, şi foarte dur conducând, între timp înjurând şi ameninţând “gura, f…  gura mă-tii, te bag la ultraj” a început să conducă spre sediul poliţiei locale.

Era cât pe ce să facă un accident

Conducea foarte agresiv, locul de manevrare era limitat pentru ca era plin de maşini, inainte de sediul politiei locale, a ieşit dintre blocuri iar de pe strada Petru Bran, a virat dreapta pe str. Petofii Sandor, spre sediul de paşapoarte, apoi iar brusc stanga pe strada de langa grăniceri, care cred că se numeşte tot Petru Bran, unde a intrat pe contrasens şi era să intre în coliziune cu o altă maşina care circula regulamentar, moment în care a început să îl injure şi pe acel sofer, “ce p… mă-tii nu vezi girofarul” şi apoi repede a început să caute pe bord ceva şi a pornit acustic alarma, dar deja vira stânga pe strada care cred că se numeşte Retezatului, de unde se intră, prin spate, cu acces auto, la sediul Politiei Locale Satu Mare, unde a intrat în trombă, continuând acelaşi şofat agresiv.

Când a parcat, eu am coborât pe partea dreaptă, la solicitarea colegului lui, el a sărit din maşină, a ocolit maşina foarte repede, m-a pus cu faţa la maşină şi şi-a băgat iar capul în capul meu, şi urla la urechea mea ameninţător, aceleaşi injurii, între timp mi-a pus cătuşe şi pe mâna stângă şi foarte agresiv, trăgând de mână şi cătuşe, m-a îmbrâncit în sediul poliţiei, am urcat trei trepte, si pe un coridor închis cu geamuri, m-a asezat pe partea stangă la o masă, care avea 2 scaune.

Ameninţările şi înjurăturile au continuat şi în sediul Poliţiei Locale

El a intrat nervos într-o încăpere pe partea dreaptă şi de acolo continua să urle, injurii şi ameninţări la adresa mea. Colegul lui a trecut pe lângă mine şi l-am rugat să îmi desfacă cătuşele, pentru că simteam o durere mare, atunci am observat că îmi curgea sânge din braţul drept.

Nu mi-au mai fost cerute acte, un alt poliţist local care era la sediu, m-a întrebat cum mă numesc, mi-a cerut să scriu numele meu pe o foaie, şi a dus acea foaie în încăperea de unde urla poliţistul P.. Nu îl desluşeam ce anume strigă, eram şocat şi întrebam cum se poate comporta aşa un poliţist local, am cerut să vorbesc cu şeful de tură, s-a prezentat a fi acel poliţist local care era la sediu, şi pe politistul local-coleg care l-a însoţit la acesta agresiune l-am întrebat cum îl cheamă pe colegul său, mi s-a răspuns că voi afla numele cand mi se va înmâna procesul-verbal.

Dupa aproximativ 15 minute a ieşit poliţistul P. cu procesul-verbal ca să îl semnez. M-am mirat cum a reusit să facă acest proces-verbal dacă nu a mai cerut datele/actele mele. Am refuzat să semnez pentru că aveam obiecţii. La care el a răspuns “că nu înţeleg româneşte, că obiecţiile el le trece”, făcând, bănuiesc aluzie şi la naţionalitatea mea maghiară după ce a aflat numele meu.

Şi-a permis să mă batjocorească zicând că nu înţeleg limba română, atâta vreme cât nu mai aveam ochelarii, pentru că i-a spart, iar scrisul lui de pe acest proces-verbal este chiar ilizibil în unele părţi.

Apoi a trecut obiecţiile pe care le-am avut şi am semnat procesul-verbal.

În loc de La revedere: “Ne mai vedem noi”!

La ieşire am fost condus de politistul local de la sediu, dar politistul P. a venit după noi, urlând şi ameninţându-mă că “ne mai vedem noi”, în sensul că mă va urmari şi altă data, iar eu am răspuns să fie sigur ca ne vom întalni la judecată!

În acte oficiale, procesele-verbale întocmite de el, a denunţat lucruri neadevărate, respectiv el nu a cerut “justificat” nimic de la mine, iar eu nu aveam cum să “refuz sub orice forma” să ma legitimez, cand el nici nu a cerut să mă legitimez, ci aşa cum mai sus am descris, a spus doar foarte recalcitrant “Dă-mi actele!”, iar apoi iesindu-şi din fire nici nu a mai cerut nimic, accesandu-mi datele mele cu caracter personal, probabil cumva din evidenţa instituţiei politiei locale, pentru că în rest de la mine nimeni nu a mai cerut niciodată niciun act.

O persoană care înjură, urlă, ameninţă şi se bate cu o altă persoană, adică acest poliţist local, nu pot să îmi imaginez în ce circumstanţe ar fi în capacitatea de a aprecia el că totuşi eu aş fi “tulburat linistea locuitorilor prin strigăte”, când rugaminţile mele ferme de a nu duce maşina abia se auzeau peste urletele lui, iar la intrebarea mea cum işi permite să se comporte aşa, nu am primit niciodată răspuns de la nimeni.

Astfel a încadrat nişte fapte neconforme cu realitatea, iar în dispoziţia de ridicare a vehiculului a trecut ca aş fi blocat accesul la un punct de descărcare al mărfii, în condiţiile în care în 09.08.2019 nu s-a facut nicio activitate de desfacere marfă, niciuna dintre persoanele îndreptăţite nu au făcut denunţ în acest sens, aceste lucruri petrecându-se din respect reciproc şi buna convieţuire, conform acordului vecinilor din bloc şi proprietariilor spaţiilor de acolo, cu buna înţelegere totdeauna”.

Familia cere suspendarea imediată din funcţie a poliţiştului

Familia bărbatului cere suspendarea imediată din funcţie a poliţistului local, efectuarea unei anchete şi destituirea lui din funcţie.

Totodată, familia doreşte să ia legătura şi cu alte persoane care au avut probleme cu acelaşi poliţist, pentru a se deschide o acţiune comună comună în justiţie împotriva lui. Dacă sunteţi în această situaţie, puteţi să ne contactaţi pe facebook sau pe adresa de email: redactia@portalsm.ro şi vă vom pune în legătură cu familia.

49 comentarii

  1. off... Răspunde

    Cereti daune morale pentru comportamentul abuziv.
    Cereti si demiterea comandantului care l-a instruit cum sa se poarte in relatia cu cetatenii.
    Trebuie sa stie ca nu poporul este in slujba lor ci, ei , politistii sint in slujba poporului !

  2. y Răspunde

    Când a fost adus din pensie înapoi Chișluca ca mai-mare șef peste polițiștii locali s-a spus că maid o să vedem. Vedem. Individul ăsta pulițai local habar nu are ce trebuie să facă și mai ales cum trebuie să se comporte. El are un statut acolo, reprezintă ceva. Dar dacă se comportă cum povestește cel amendat și dacă chiar este adevărat să nu ne mai mirăm când cetățenii țării reacționează cum reacționează vis a vis de poliție la modul general. Apropo, nu se face și test psihologic la ăștia la angajare pentru că după mine chiar are probleme la mansardă? Sunt grozavi cu pensionarii cardiaci și cu babele cu pătrunjel dar țighi-țighi nu observă. Felicitări poliției locale pentru antireclamă!

  3. Govorescu Răspunde

    Ce astepti de la un Cimpanzeu devenit Militian Prolocal peste noapte?Pacat ca asemenea specimene mai respira!Locul acestuia ar trebui sa fie pe strada Amatului in capat pe partea stanga,rândul 21,coloana 34,apartamentul 3!

  4. Y_grec Răspunde

    Când se va desfința această adunătură de analfabeți brutali ? Ăștia nu protejeazaă populația , o terorizează . Nu pot exista două poliții , nu că cealaltă miliție ar fi mai bină , dar gardienii ăștia sunt sub orice critică . Mergeți în instanță , căutați martori , cereți daune fizice și morale .

  5. Y Răspunde

    Momentan cunoaștem doar relatarea domnului pensionar nu și varianta domnului polițist local. Eu tind să cred că și domnul mai în vârstă nu s-a comportat decent, motiv pt care s-a ajuns în aceasta situație.

    • Unu' Răspunde

      Corect! Sunt 100% convins că “domnul” pensionar cardiac nu a fost cel mai civilizat dintre noi, dar celălalt protagonist se vrea recunoscut c=drept un profesionist, și mai e și plătit din bani publici, adică din contribuțiile noastre ale tuturor!
      Majoritatea polițiștilor locali sunt foarte aroganți, nu cunosc legea, iar dacă ai tupeul jegos să le amintești despre vreun articol de lege, se fac foc și pară! Doar ei cunosc adevărul suprem, și tu, un amărât contribuabil, nu știi nimic! Legea este cum o spun ei, nu cum a hotărât legiuitorul!
      Dar sunt și excepții printre ei, unele chiar foarte bine pregătite profesional, pentru care eu am un deosebit respect! Exemplu o DOAMNĂ polițist local de la circulație, singura (din câte am întâlnit eu) care cunoaște modificările aduse codului rutier de peste 2 ani jumate, și care recunoaște că mulți dintre colegii dumneaei refuză să participe la școlarizările pe teme legislative, semnând doar condica de prezență!
      Mai sunt câțiva domni de la ordine publică cu care te mai poți înțelege, dar restul de 90-100 sunt total analfabeți funcționali, la fel ca marii lor conducători! Și să nu uităm că acum au salarii foarte bune, mai ales șefii!

  6. Sm Răspunde

    Deci dacă nu s-a comportant decent trebuie să i se punä cătușele??? Dar pe cine a omorât???!!! Dacă doar jumătate din ce spune acest domn e adevărat, milițianul trebuie urgent dat afară!

  7. Y Răspunde

    Să nu uităm până la urmă ca Poliția Locală din SM chiar își face datoria, au prins criminali, drogați ș. A.

  8. anonim Răspunde

    Pentru ca sunt 2 versiuni total diferite(pensionarul pare sa aiba o varianta dramatizata) consider ca nu e un efort financiar prea mare achizitionarea a 20 de camere de filmat portabile pentru a se vedea cu adevarat cum decurge interactiunea cu cetateanul a politistilor locali! Indicatoarele rutiere primeaza nu acordul tacit al locatarilor!

  9. anonim Răspunde

    @Ygrec ori ai ai un dinte impotriva Politiei locale (ai fost amendat,ai dat examen si n-ai intrat) ori nu stii ce reprezinta aceasta institutie vitala pentru satmareni (intra pe bilanturile lunare ale institutiei) In maxim o saptamana orasul s-ar bloca ,ata tdin punct de vedere al circulatiei (blocari,parcari neregulamentare,)cat si alte spete care acopera o sfera infinita de nemultumiri ale cetatenilor…de care politia nationala se spala pe maini…

    • Unu' Răspunde

      Anonimule, conform legii și conform deciziei 11/2017 a înaltei Curți de Casație ți Justiție, polițistul local NU mai poate contacta proprietarul autoturismului pentru a afla identitatea șoferului, ci doar polițistul rutier. Așa că treaba cu “parcările” ilegale cade strict în sarcina poliției rutiere!
      Sunt multe cazuri în care poliția locală ar avea competențe, doar că necunoașterea legii din partea polițistului local sau lipsa chefului de a-și face treaba îl împiedică!
      Trotuarele sunt pline de bicicliști care nu au ce căuta pe trotuar, spații verzi, în plin centru, distruse de către mașini, trotuare blocate de schele fără a asigura accesul pietonilor, acte de comerț pe trotuar, piste de biciclete ocupate fie de mașini, fie de alte obstacole (pubele, materiale de construcții, etc),, lucrări de construcții neautorizate, și mai sunt multe alte asemenea exemple unde ar fi nevoie de intervenția poliției locale, dar aceasta lipsește cu desăvârșire!

  10. Jay Răspunde

    Numele lui este Pantiș Lucian. Si a închis contul de Facebook.

  11. Primarul ,primul polițai al urbei! Răspunde

    Oameni buni treaba este simpla.Nu vedeți cazul Caracal,acolo vorbim de politia naționala ,chipurile indivizi cu pregătire militară ,școala de poliție si academie in cazul șefilor!Aici avem un văcar ,alături de alți mulți vacari si oieri conduși de un pensionar venit din poliția de frontiera ,intrați pe pile si relații,remunerați cu sume astronomice,mulți fără studii minime (liceu fără bac),care de fapt sunt forța opresivă a primarului.Primarul ii trimite sa facă bani la buget !!!Primarul ii acoperă pe “băieți” iar ei trag tare sa dea amenzi sa facă planul.Toti primarii Satmarului de la Gyula încoace nu au fost in stare sa creeze un loc de parcare,bă dimpotrivă au desființat la greu ,derbedeul Gabor (si el încătușat pentru scandal) a băgat zeci de mii de euro (daca nu sute cu tot cu avize si instruiri) intr-o mașina de ridicat …mașini! Atât ! In rest ne arată planuri de parcări etajate in situația in care el nu este in stare sa facă măcar o licitație pentru proiecte mari de infrastructura ,pana acum toate licitațiile ,cel puțin trei nu au avut nici un ofertant!Doar pavajele si zugravelile marca Tarr i-au ieșit lui Gabor si comisionul aferent firește!Pavaje,zugrăveli,cătușe si amenzi =votați Gabor!

  12. Driver Răspunde

    Asta foarte bine ai zis colegu, adunatura de vacari si gunoaie ale societati. Absolut toti analfabetii si au cumparat posturiile, intre 3000-5000 de euro. Rusine de satul acesta cel mare.

  13. Tom Cruz Răspunde

    Acesti indivizi,care chiar se cred politisti, desi atata timp cat sunt administrati si se subordoneaza politic unui primar ales politic,n-ar avea dreptul sa se numeasca ”politie”,intrucat creeaza confuzie intre adevarata politie si aceasta entitate abuziv constituita,o entitate paralela cu atributii limitate ,insa care doreste sa ofere o imagine de ”politie profesionista locala”.Suntem noi prosti ca acceptam aceasta sleahta de smecheri,care-si iau salariile din banii nostri,pentru ca noi suntem cei care putem hotara existenta lor.Iar acest lucru este extrem de simplu.Fac abuz peste abuz si nimeni nu ia nicio masura !Oriunde in lume,chiar si politistii ”adevarati”,au in primul rand rolul de a preveni,de a avertiza si apoi de a sanctiona.Iar acest ”drept”,de a incatusa,de a lua cu japca omul de pe strada,de a-l ”transporta” fara voia lui la ”sediul politiei locale”,este un cras abuz !!De ce nu facem un protest,in fata primariei,de ce sa mai acceptam aceasta sleahta de mancatori de bani din buzunarul nostru,din banii copiilor nostri????

  14. Driver Răspunde

    Si asta este foarte adevarat ce ai scris.
    In hungary exista sub comanda primariei, közterületfentarto, adica acela care are grija de domeniul public, parcari..etc.
    Tradus inseamna …intretinerea si gospodarirea domeniului public…nicidecum Politie. Nu au arme, catuse sau asa ceva.
    Deci si eu sunt de parere ca pulitia locala ar trebui DESFIInTATA !!!!

  15. IOANA Răspunde

    cu 4000-5000 euro ori cine poate sa fie politist
    SA NU VA MIRATI ….

  16. Un om cinstit Răspunde

    Domnul Pantis Lucian este ferictul .. si cu mine a fost zmeu … chiar daca era in uniforma . Imi e scarba de oameni de genu … sper ca de data asta sa fie mustrat !

    • altu fără bmw Răspunde

      Om cu asemenea apucături nu are ce căuta printre funcționari indiferent de circumstanțe. Urgent la Enătescu cu el!

    • #rezist Răspunde

      contactați in privat portalsm sau familia persoanei abuzate de dl.Pantis. Se cere destituirea lui din funcție, dar va dati seama ca in liniste, corb la corb nu-și scoate ochiul! Daca se vor întâmpla “accidente” si in mod “ciudat” probele vor dispărea, se va lărgi sfera persoanelor anchetate!

  17. Giony Răspunde

    Nu vreau sa comentez situatia prezentata doar de contravenient, dar daca este asa cum spune , bolnav si cardiac , eu stiu ca persoanele cu astfel de afectiuni nu au voie nici sa conduca autoturisme pe drumurile publice nu sa faca taximetrie cum face acest individ. Rog organele competente sa se autosesizeze.

  18. lucacelmic Răspunde

    daca esti cardiac nu trebuie sa respecti regulile? ce importanta are ca esti cardiac sau…impotent? regulile trebuie respectate! iar ciobanii de la stina lui chisluca nu au de la cine sa invete, sunt fix ca seful lor!

    • y Răspunde

      Omul a ajuns în situația dată deoarece nu a putut parca pe locul lui, acela fiind ocupat din cauza sindrofiei ăsta cu berea.

  19. Colin Pavel Răspunde

    URGENT schimbarea denumirii de ”politie locala”,in ”Garda Publica Locala” !!Iar acesti indivizi,care se cred mari politisti,sa revina la forma de ”gardian public al primariei” !!Cu atributii clare,fara arme si catuse,care clar nu au ce cauta in dotarea acestor indivizi !!Rugam consilierii locali sa ia in considerare aceasta propunere,iar cetatenii nemultumiti de acest ”serviciu politienesc” sa ne intalnim in fata Primariei pentru un protest !!

  20. ciprian Răspunde

    AVEM POLITIE ! DESFIINTATI POLITIA PRIMARIEI ! Nu mai averm nevoie de mafia primariilor care aduna bani din asa zise parcari ilegale si ridicari auto prin intermediul unor oameni care n-au nici un fel de pregatire in domeniu

  21. Riki Răspunde

    Frumoasa poveste, lipsesc ceva extraterestri si gagici in curu gol.

  22. Victor Răspunde

    cu ocazia asta vreau sa va intreb pe toti cititorii… de ce nu se poate parca pe str bujorului cum cobori podul golescu pe dreapta – trotuarul cu marginea cladirii politiei locale? As dori sa stiu cine a hotarat ca acea parte aduce atingere ordinii publice sau ceva, sau poate nu suporta domnii gazele masinilor sub geamul lor?? Interesul public nu este respectat, s-ar putea elibera automat 10 locuri de parcare pe acel trotuar, atat de necesare in zona aceea !!!

  23. Satmareanul Răspunde

    Buna seara! Din pacate vedem tot mai des situatii in care politistii isi fac treaba insa risca sa fie destituiti. Nu este normal ca un politist care si-a facut treaba sa fie cercetat disciplinar. Din aceasta cauza le e frica sa intervina, le e frica de astfel de situatii. Este revoltator ca un om in varsta sa creada ca poate face tot ceea ce doreste promovand sfidarea fata de autoritati. Nu contest ca sunt cazuri in care politistii sar calul insa nu cred ca se poate generaliza. Politistii daca actioneaza sunt cercetati disciplinar iar daca nu, sunt vonsiderati criminali. Trebuie sa invatam ca legea asa cum este trebuie respectata de toata lumea si de asemenea ca nu este supusa negocierii. Seara faina!

    • @satmareanul Răspunde

      Aici nu era vorba de vreo infractiune !!Aici era vorba ca omul a parcat intr-un loc ,iar in acel loc nu era voie,o simpla contraventie,dar ”politistii locali” s-au grabit,asa cum fac de obicei,sa-i salte masina(i-am urmarit de pe balcon in Micro 17,cat de rapizi au fost ca sa ridice un autoturism parcat la capatul statiei de autobuz,desi nu deranja cu absolut nimic,statia fiind de vreo 50 de metri!!! )Ok,perfect legal,insa omul s-a prezentat de urgenta la ”fata locului” dar ”jmekerii” nici n-au vrut sa stea de vorba cu el,pentru ca ,probabil,ei au ”plan” de realizat!!Adica cum,sa-l dai de pamant si sa-i pui catusele,sa-l infunzi ca pe un talhar intr-o masina,si sa-l duci ca la ”gestapo” pe un concitadin de-al tau,doar pentru ca a incercat sa se opuna ridicarii propriului autoturism,stiind ca sunt costuri foarte mari pentru a-l recupera??Dar un avertisment nu era suficient??Caraghiosii aia nu se gandesc ca traiesc,ei si familiile lor,chiar si din buzunarul amaratului ala batut si incatusat ???RUSINE,RUSINE ,RUSINE !!Nu avem nevoie de astfel de ”politie locala” ,si chiar rog satmarenii sa facem un protest langa primarie in acest sens !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Aceasta ”politie locala” s-a infiintat in baza unei legi,insa nu e obligatoriu ca Satu Mare sa aiba asa ceva,adica existenta acesteia este foarte optionala !!De noi depinde daca vrem asa ceva sau nu !!

      • Satmareanul Răspunde

        Iti respect punctul de vedere insa prin agresivitate, proteste iti garantez ca nu rezolvam nimic. Daca am respecta principiul bunului simt, atat noi cat si autoritatile nu ar aparea aceste situatii. Acel domn care se victimizeaza, care a imbatranit degeaba s-a adresat cu injurii la adresa acelor politisti, fara pic de diplomatie si bun simt, altfel nu aveam aceasta situatie. Eu am un copil mic si nu doresc sa am in localitate politisti fricosi, mustrati daca isi fac treaba. E jalnic ca reclamantul e un om experimentat. Seara faina!

        • #rezist Răspunde

          daca “aveti” cunostinte de asa multe detalii prezentati-va de martor, dar daca fabulati, incurajati numai astfel de comportamente ale unor persoane in functie, bolnave! daca pe putin jumătate din pățanie e reala, nici copilul Dvs. nu este de loc in siguranta!

  24. anonim Răspunde

    @driver…cand politistii locali au prins criminalul a fost ok? Cand au imobilizat tot felul de drogati si de oameni violenti au facut munca de intretinere si gospodarire a domeniului public? esti penibil cand sustii ca politia locala se ocupa doar cu ridicatul masinilor…iti permiti sa jignesti oameni pe care nu ii cunosti,ridici piatra si judeci pe cineva in necunostinta de cauza,spune-ne te rog tu in ce domeniu excelezi si ce iq ai sa ne cunoastem si noi(non) valorile Satmarului…dupa cum te exprimi si cata frustrare si venin improsti e clar ca esti doar un loser…

    • y Răspunde

      @anonim, doresc exemplu când au prins vreun criminal în Satu Mare. Subliniez că am apelat la ei o dată dar nu mai fac. Erau praf și pulbere, competență zero. Dacă ar face treaba acum poate actrița Dorgai n-ar fi moartă de aproape de 5 ani. Dacă în centrul orașului se piate așa ceva lângă sediul lor ce pretenții să avem pentru periferie? Au devenit păzitorii parcărilor și lorzii babelor cu pătrunjel. Cum e ceva mai serios imediat sună la 112 și cheamă poliția adevărată. Ei sună. Vezi scandalurile din cluburi care probabil vor urma. Doar este sezon nu?

  25. moscova nu crede in lacrimi Răspunde

    Bietul pensionar cardiac ,,victima,, a politistului local…asa cu stimulator cardiac(cum probabil vom auzi in presa) a fost capabil sa imbranceasca si sa rupa uniforma politistului aflat in exercitiul functiunii…frumos,aplaudati-l si da-_tii un premiu,dar pe viitor sa nu va mirati ca politistul ( local sau de la nationala) va ezita sa ia masuri pentru ca nu are credibilitate si sustinere din partea cetatenilor! Constat cu parere de rau ca atunci cand cineva ne face un rau cerem masuri drastice intransigente,dar cand noi suntem de vina sa fim doar avertizati…daca nici politia locala nu da avertismente destule (din pacate fara folos) nu stiu cine mai da….jumatate din procesele verbale sunt finalizate cu avertisment…si sunt cateva mii intr-un an…ati observat o crestere a nivelului de civilizatie sau de responsabilitate in Satu Mare? Eu nu…si credeti_ma ca vorbesc obiectiv si in cunostinta de cauza!

    • @cel ce nu crede in lacrimi Răspunde

      Ai constatat tu ca a rupt uniforma ”politistului aflat in exercitiul functiunii” (ha,ha,politist!!)???Nu incerca sa induci un eroare pentru ca aceste comentarii sunt monitorizate,si poate te trezesti din partea omului cu vreo plangere…Si pentru ce a fost tot taraboiul?Pentru ca omul incerca sa le explice ca-i pare rau ca a parcat acolo si isi va muta masina?De ce nu l-au lasat?De ce au vrut cu tot dinadinsul sa-i ridice masina?Ce fel de oameni suntem?Ori poate pentru ca e maghiar?Nu suntem toti la fel,indiferent de etnie?De ce nu i-a dat un avertisment,doar n-a facut nustiuce ”crima” ??!!A fost musai sa-l dea de pamant si sa-i puna catuse ca la un bandit?Sa dai de pamant si sa incatusezi un om batran,care i-ar putea fi ,asa zisului politist,bunic ,este strigator la cer !!Sunt de acord cu desfiintarea acestei asa zise ”politii locale” !!Nu merita platiti din banii nostri !!

    • Unu' Răspunde

      Corect se scrie “dați-i”!
      Pe de altă parte, stimabile, dacă șoferul a venit la mașină și și-a exprimat acordul de a muta mașina, polițistul trebuia doar să-l sancționeze pentru staționarea neregulamentară, fără alte discuții!
      Pe de altă parte, tocmai ce vă dai de gol: sancționați doar cu avertisment și vă doriți ca oamenii să învețe ceva! Ia aplicați-le (nu “aplica-țíle”) niște amenzi serioase și a doua oară se vor gândi mai bine!
      Te provoc să parcurgi pe jos doar 300 de metri de la Ankora și până la strada Ana Ipătescu, la orice oră din intervalul 7:30 – 18:30 să vezi dacă poți trece nestingherit, fără să te freci de vre-o mașină sau alt pieton, și apoi gândește-te ce ai fi făcut dacă erai cu un cărucior cu un copil sau, mai rău, într-un scaun cu rotile! Îți spun eu, 99% șanse să nu poți trece!
      Să nu vorbesc despre cum arată spațiul verde din aceeași zonă, care tot în sfera voastră de activitate intră!

      Deci vă faceți treaba doar de ochii lumii, adică foarte prost, și nu vă meritați salariile!

    • #rezist Răspunde

      “moscova nu crede in lacrimi” sunteti alt martor? sau doar ne dăm cu părerea din spatele anonimatului ca atata putem! Toti martorii mint? Probele sunt falsificate? Doar minciunile recidivistului ascuns după uniforma de polițist au fost înșiruire aici. Dar, vine randul si altor bătrâni, categoria de greutate a dl.in cauza, si cand vor fi ai vostri sa vedem atunci civilizatie! ce bine o sa va pice!

  26. Satmareanul Răspunde

    Locuind in Centrul Nou acum cativa ani am avut nefericita experienta de a asista la un conflict intre 2 gasti. Un cetatean a sunat la politie si bineanteles a venit un echipaj. Problema s-a solutionat insa am ramas cu un gust amar generat de ceea ce au spus politistii: ,,Hai sa mergem repede sa nu o luam de la sefu, nu stim ce copii de bossi sunt adolescentii!” Politistii gen PL isi fac treaba, insa daca ii mustreaza sefu si in plus opinia publica va rog sa-mi spuneti care va fi modul lor de reactie? Nici o reactie, doar frica, iar asa infractorii prospera. Pe noi ca cetateni nu ne apara generalii, coloneii, ne apara agentii pe care noi ii tot hulim.

    • Unu' Răspunde

      Nu e chiar așa!
      Polițiștii, fie ei locali sau de la națională, au obligația de a întocmi un proces verbal de constatare, care este înseriat! Dacă s-ar obosi să completeze respectivele procese, vă asigur că ar fi mult mai greu pentru șefuleții lor să le anuleze, deoarece pentru fiecare anulare trebuie să se facă un alt proces verbal în care să se specifice exact motivul anulării!
      Dacă polițistul (ar) cunoaște legea și știe când are dreptate, poate să stea liniștit, legea (încă) îl apără! Trebuie doar să o aplice!

  27. joliku Răspunde

    ADP-ul alta institutie asociata la fel de “competenta” ca si cea despre care se discuta mai sus.
    Am solicitat un loc de parcare in 2017 in parcarea de langa domiciliu la ADP, acestia comunicandu-mi ca sunt primul pe lista de asteptare de prin mijlocul lui 2018. De atunci am observat cel putin 2 schimbari de beneficiari in parcarea rescpectiva. Unul dintre cele doua locuri era al unui vecin care in august 2018 se muta definitiv in Germania, (acesta fiind chirias in bloc). Revin la ADP care imi spune ca respectivul vecin a continuat rezervarea si pe anul 2019, bineinteles ceva inposibil. Am solicitat in scris d-lui director o verificare a situatie respective (dupa mai multe solicitari telefonice) , raspunsul dupa exact 30 de zile fiind acelasi, titularul locului a rezervat in continuare pe 2019, bineinteles nu s-a verificat, ignoranta totala, dezinteres fata de cetatean si platitorul de impozite, poate chiar mai rau.
    POLITIA LOCALA IN ACTIUNE
    Din perioada respectiva adica august 2018 – 6 august 2019, am parcat pe locul respectiv eu si alti vecini care cunosteau situatia, “titularul locului de parcare” care evident nu exista nu a solicitat niciodata PL pentru eliberarea locului. In data de 6 august dimineata dupa aprope un an de zile gasesc o instiintare pe parbrizul masinii de la PL, am mers la ei si le-am explicat ca este imposibil ca respectivul sa apeleze la ei, ei insistand sa le arat eu contractul meu, acte, etc pentru locul respectiv, devenind evident amenintatori si agresivi. Acest lucru se mai intampla inca odata in data de 10 august 2019, de data aceasta le-am arata raspunsul primit de la ADP cum ca titularul locului este X-ulesc nu cine i-a chemat pe ei Y-lescu (cu acte false), moment in care se inmoie si devin colaboranti promitand sa se autosesizeze. Din nou persoana Y face solicitare la politie in urmatoarea zi, dar de aceasta data PL, dupa ce le-am facut eu mai mul de jumatate din munca, ii face proces verbal cu amenda persoanei Y si ii confisca legitimatia de parcare detinuta in mod abuziv. Y se pare ca a insusit legitimatia respectiva de la un altul Z care probabil a beneficiat de aceasta cu complicitatea celor de la ADP sau PL.
    De aici mai departe investigatia continua la ADP se pare :(, nu inteleg ce mai investigheaza, din moment ce legitimatia a fost confiscata. Pentru cei de la ADP a fost foarte greu sa solicite persoanei X sa se prezinte la ADP cu actele justificatoare pentru a clarifica aceasta problema, sau cel mai simplu, poate nu s-a vrut , alte interese.
    Imi cer scuze cititorilor pentru povestea lunga, dar mi s-a parut oportun sa-mi prezint si eu cazul aici. M-am interesat ce sa fac mai departe, dar cand cineva aude de ADP, PL, locuri de parcare in Satu Mare cad toti perplex de mare increngatura care exista acolo. Sesizare in continuare tot la PL ar trebui sa fac ceea ce mi se pare “apa de ploaie”, cealalta politie nici nu vrea sa auda. Poate se autosesizeaza si d-l primar, dar in perioada asta incep sarbatorile nu stiu daca citeste ziarele.

  28. anonim Răspunde

    @y lumea e satula de parerile tale,esti rau intentionat si mitoman pe deasupra…https://www.presasm.ro/crima-satu-mare-politia-locala/?cid=8216

  29. bibicu Răspunde

    @unu…stimabile a- i putea fi un om de calitate daca n-ai repeta obsesiv convulsiv placa trotuarelor ocupate de catre autoturisme…ti-a explicat cu multa rabdare si bun simt un amic de-al meu ca aceasta problema se poate rezolva prin montarea de stalpisori (daca s-ar vrea)..asa cum este in Oradea de exemplu.Referitor la intretinerea spatiilor verzi asta tine de Florisal sau a firmei abilitate sa intretina aceste locatii…parerea ta personala ca angajatii Politiei locale nu se ridica la inaltimea propriiilor asteptari e de natura subiectiva…Am avut privilegiul sa vizitez aproape toata Romania si pot spune cu mana pe inima ca nicaieri nu am vazut atatea patrule de politie locala ca si in Satu Mare!i Cu toate ca are atributii doar pe linie contraventionala,cetatenii ar dori ca politistii locali sa prinda violatori,traficanti de tigari ( unde ai nevoie de mandat pentru patrunderea in anumite locatii,iar politia locala nu este in drept sa solicite asa ceva) si criminali.Putem si suntem pregatiti avem doar nevoie de cadru legislativ,Te salut cu alese urari de bine!

    • Rodica Răspunde

      Dar ce spui de faptul ca-n Piata Somes – un exemplu- coloratii vand tigari de contrabanda chiar sub nasul politistilor locali si jandarmilor ? Nu-i deranjeaza cu nimic , ba dimpotriva , …..le asigura cadru legislativ sa bruscheze trecatorii cu insistentele tighi, tighi ! Asteptam …… mandatu cuiva pana ne agreseaza tiganii ,cu politia locala langa noi ? Foarte interesant , ca de-aia se cheama că asigura (sau ar trebui s-o faca) linistea si ordinea publica ! Propun sa-i schimbe si denumirea pana asteapta …..mandatul cuiva ! In schimb , pe o batranica care incerca sa-si vanda patrunjelul verde (e-adevarat nu la masa , dar saraca nu deranja pe nimeni) au luat-o la întrebari si i-au spus ca n-are ce cauta acolo fara forme legale ! Când i-am întrebat daca cei cu tigari au forme legale , unul mi-a spus sa-mi vad de treaba mea ! Si , degeaba ai avut …..privilegiul sa constati ca la noi sunt cele mai multe patrule de politie locala , nu in cantitate , ci in calitate ar trebui sa ….masuram actiunile si faptele lor ! Bine ca sunt bani la buget , pentru atatea salarii ! Stii ca aproximativ 85% din bugetul tarii merge pe …..salariile acestor (printre altii ) bugetari si pe pensii ? !!! Asa ca nu cred ca e cazul sa le ridicam osanale celor de la politia locala si sa le gasim scuze ca n-au cadru legislativ .

  30. citizen Răspunde

    cred că denumirea corecta a acestor angajati ai primăriilor era de gardieni publici, pentru a se evita confuzia cu politistii!!

  31. Bibicu Răspunde

    @rodica, poliția municipiului are post fix in p-ta Someș! Întreabă i pe ei de ce există ofertanți de țigări acolo; pentru că există cumpărători și pentru că altii le introduc ilegal în țară! Am înțeles ce părere ai despre calitatea patrulelor de la poliția locală,dar ai uitat sa spui ce părere ai despre nivelul de educație și civilizație al sătmărenilor! Nu este normal ca de absolut toate problemele de la tighi până la ambrozie și apa de ploaie care inundă curțile oamenilor să fie învinuită poliția locală! Dar noi trebuie să punem capul în pământ și să nu scoatem o vorbă că de ,, suntem plătiți de cetățeni” de parcă noi nu plătim taxe și impozite la fel ca oricare cetățean!

    • abc Răspunde

      Nu trebuie să băgați capul în pământ doar faceți treaba pentru care sunteți angajați. Sau să dau un exemplu. Cum vine după tine că șoferul de pe Transurban vede călătorii în stație dar n-are chef să oprească? Așa faceți voi cu țighi. Vă faceți treaba, oamenii sunt mulțumiți. Nu cum a fost că unul din voi dormea liniștit în mașina poliției locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.