Ultima actualizare: azi, 15:41

Locale

ANCHETĂ. Poliția Locală Satu Mare face cercetare disciplinară în cazul polițistului acuzat de abuz

Polițistul local P. L. acuzat că a agresat fizic un bărbat în vârstă de 67 de ani este cercetat disciplinar, potrivit unui răspuns transmis de Poliția Locală Satu Mare către redacția PortalSM.

„Conducerea Poliției Locale Satu Mare nu tolerează nicio abatere de la normele legale privind comportamentul angajaților săi, fapt pentru care la nivelul instituției a fost demarată o cercetare disciplinară pentru lămurirea aspectelor în vederea luării măsurilor conform prevederilor legale, ancheta fiind în curs de derulare conform termenelor prevăzute în lege”, transmite conducerea Poliției Locale Satu Mare.

La intrarea în serviciu, polițiștilor locali li se atrage atenția asupra modalităților de relaționare cu cetățenii, potrivit poziției Poliției Locale Satu Mare.

„La intrarea în serviciu, pe lângă problemele specifice care se prelucrează, polițiștilor locali li se atrage atenția asupra modalităților de relaționare cu cetățenii, toate aceste aspecte fiind luate la cunoștință pe bază de semnătură pe fișa de instructaj.

În data de 09.08.2019 prin temele prelucrate au fost și faptele ce constituie abateri disciplinare conform art. 492 din Codul Administrativ (OUG nr. 57/2019), printre care se regăsesc manifestările care aduc atingerea prestigiului precum și nerespectarea conduitei în relațiile cu cetățenii, prevăzută de art. 447 din Codul Administrativ (OUG nr. 57/2019)”, se mai arată în comunicat.

Toți polițiștii locali din municipiul Satu Mare au absolvit programul de formare obligatoriu de urmat în termen de un an de la încadrare.

„Menționăm că în conformitate cu prevederile legale, respectiv art. 18 din legea nr. 155.2010 R a poliției locale, polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice, precum și cei din domeniul circulației rutiere sunt obligați ca în termen de un an de la încadrare să urmeze un program de formare inițială organizat într-o instituție de învățământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Precizăm că pentru acest fapt sunt obligatorii minim studii liceale și că toți polițiștii locali din cadrul Poliției Locale Satu Mare au absolvit aceste cursuri în cadru legal”, mai transmite Poliția Locală.

Conducerea Poliției Locale precizează că astfel de comportamente deviante nu fac cinste niciunui funcționar public.

„În perioada 2017-2018 la nivelul Poliției Locale Satu Mare au fost aplicate 21 de sancțiuni disciplinare pornind de la mustrare scrisă, până la retrogradarea într-o funcție publică de nivel inferior pe o perioadă pe până la un an. Menționăm că de la înființarea instituției au existat cazuri inclusiv de destituire din funcția publică a unor polițiști locali.

În concluzie, reiterăm faptul că astfel de comportamente deviante nu fac cinste niciunui funcționar public, iar abaterile constatate vor fi sancționate prin mijloace legale”, conchide conducerea Poliției Locale Satu Mare.

19 comentarii

  1. altu fără bmw Răspunde

    Codul muncii litera i). Cu asemenea comportament nu are ce căuta acolo. Chiar dacă să zicem că era stresat. Pur și simplu nu are voie.

  2. dnd Răspunde

    Daca isi batea fosta prietena cu sucitoarea la ce va asteptati? si daca ramane fara servici tot ii bine ca aduce masini in tara spre vanzare 😉 hai ca va zic mai mult decat trebuie…

  3. Colin Pavel Răspunde

    URGENT schimbarea denumirii de ”politie locala”,in ”Garda Publica Locala” !!Iar acesti indivizi,care se cred mari politisti,sa revina la forma de ”gardian public al primariei” !!Cu atributii clare,fara arme si catuse,care clar nu au ce cauta in dotarea acestor indivizi !!Rugam consilierii locali sa ia in considerare aceasta propunere,iar cetatenii nemultumiti de acest ”serviciu politienesc” sa ne intalnim in fata Primariei pentru un protest !!

  4. anonim Răspunde

    Cu un salariu de mai putin de 2000 de ron poti trai decent? Daca aduce o masina o aduce pentru ca multe salarii de la locala sunt sub pragul de 2000de lei iar raspundere si stres cat China!! Stiu veti da iarasi exemple cu drexlmayer dar sunt oameni care pot mai mult decat a uni 2 cabluri…

    • @anonim Răspunde

      Aha ,pot !!Pot incatusa si bate oameni fara niciun motiv!!Ca ciobanii !!Sau ce vrei sa zici??!!

    • y Răspunde

      @Anonim eu am impresia vagă că tu ești polițai local. De aia te iei și de mine raportat la ce am scris la celălalt articol. Dragule, indiferent cât câștigi la polimiliția locală nu ai dreptul să bați în neștire oamenii. Indiferent câtă dreptate avea polițaiul local nu cred că era cazul să-l bruscheze și să-l încătușeze pe bătrân. Nu cred, refuz să cred că nu putea fi domolit altfel. Oricum voi erați doi, vorba aia unul scrie celălalt citește. Și repet, în declarația de avere și de interese care este public nu figurează nimic referitor la comerțul cu autovehicule aduse în țară. Se cheamă fals în declarații și evaziune fiscală. E treabă de cod penal. Capisci?

  5. y Răspunde

    Cred că prea repede am început să aruncăm cu pietre în polițistul local, care până la urmă a constatat o ilegalitate, respectiv o contravenție care a degenerat într-un scandal local datorită presei cu toate că în mod clar se conturează infractiunea de ultraj, sens în care automat pensionarul recalcitrant trebuie să răspundă și sa fie pedepsit corespunzător.

    • y Răspunde

      @Anonim, schimbă-ți nickname-ul că altfel încep să postez și eu în numele tău și o să-ți pară rău. Nu mă pune la încercare, te rog insistent.
      Nu eu am scris ce apare mai sus! La careva îi lipsește grădinița unde putea învăța niște chestii elementare.

  6. Satmareanul Răspunde

    Un comunicat specific a Politiei Locale tradus astfel: ,,Dragi infractori va rog sa faceti tot ce doriti, politia locala va garanteaza ca toti angajatii sai va vor trata cu mult respect, iar cei care nu vor proceda astfel vor fi concediati. ” Draga cetatean satmarean te rog incalca legea, huleste politia, se pare ca acesta este trendul. Pacat, pacat, pacat… In orice stat civilizat din UE sau SUA nu veti vedea ca un agent care isi face treaba sa fie anchetat. Acolo daca ai incalcat legea si esti prins si de asemenea te mai adresezi si cu injurii la adresa politistilor va garantez esti pus rapid cu fata la asfalt, fie ca esti cardiac sau nu. Legea primeaza ptr toti cetatenii unei tari civilizate. Seara faina!

  7. matroz Răspunde

    Hai ca-mi place din ce in ce mai mult!Stiati de întrecerea patriotica :cine arestează mai multe mașini ale contribuabilului?Firesc campionii se găsesc in gardienii locali,înțeleg ca sunt și recompense…Propuneam ca acelora care li se arestează mașinile de firma,sa fie și arestați pentru a nu mai îndrăzni sa umble cu BMW sau Mercedes spre satisfacția totala a fostului gardian.Azi vin cu o alta:dacă ochii vigilenți ai lui GABOR,observa pe strada un pensionar care se mișcă mai tinerește,acesta sa fie încătușat,bătut doar in stil milițienesc și pus sa facă curățenie pe digul Someșului!Asa se vor stârpi contestatarii marelui primar!
    Mai nene Luka kiss,dacă tu crezi ca un polițist cu expertiza judiciara,circulație etc se formează la apelul de seara ca un polițist de granița,te înșeli!
    .

    • Satmareanul Răspunde

      Iti respect punctul de vedere, insa in prima faza te rog sa inveti sa te exprimi coerent pentru a putea intelege ce spui. Masini arestate ori etc… nu prea am auzit. Multumesc!

      • matroz Răspunde

        Și ma rog,ce nu ai înțeles?Masini arestate?Limba romană suporta și improvizații!

    • Laci Răspunde

      Mai Matroz, ai baut sau ce, ca alta data erai mai fecior.
      Ai BMW, bine, numa’ nu te sui pe flori si nu te baga in mare cu el.
      Nu zice Luka kiss, zi pe fata Chisluca, esti barbat doar! Ca toata lumea care citeste ce ai scris cu alkoholul ala in cap se prinde care ti-i baiu.
      Alo, desteptarea, racan cu tri luni de scoala la MAI! Fa bocancii!

  8. Clarificare Răspunde

    “Simple precizari”:
    – politistul P.L. are antecedente de violente verbale (nu si fizice)
    – exista martori la evenimentul produs, dintre care o femeie care a fost amendata fix de politistul local P.L. si care l-a si amenintat pe un site ca-l termina, altii care sustin ca U.I. (victima) l-a injurat si l-a sfidat pe P.L.
    – exista o plangere penala formulata de victima cardiaca U.I. din care lipsesc exact elementele constitutive
    – plangerea penala si sesizarea comisiei de disciplina au fost depuse de fiica lui U.I., in calitate de… functionar la primaria comunei Paulesti
    – U.I. l-a injurat vartos pe P.L., dupa care P.L. l-a injurat si el si mai vartos (scor egal)
    – U.I. a refuzat sa se legitimeze, drept care, legal, a fost incatusat
    – P.L. a fost foarte atins in amorul lui propriu de injuraturile lui U.I. si a jurat sa-l “termine” pe acesta cu plangere pentru ultraj, care plangere se pare ca a si depus-o

    Ca de obicei, presa satmareana a lovit direct, fara sa ceara si punctul de vedere al partii “parate”, adica P.L. Jalnic dar adevarat,

    Despre comentarii:
    – au scris, mai agramat sau mai corect, cel putin un politist “adevarat” si cel putin un politist local. Initialele lor sunt A.B si S.S.. Si nu exista “Politia Nationala” ci doar Politia Romana. Si politistii “romani” nu sunt militari in nici un caz, sunt doar o structura paramilitara, civila, cum este si politia locala. Sunt legi clare in acest sens. Ca cei locali sunt mai putin pregatiti, asta e clar. Se si vede, in general, dar nu e cazul lui A.B., care a reusit sa scoata din toc pistolul pentru ca un cetatean a fost obraznic. Si nu e cazul lui S.S., care a rezolvat elegant cel putin doua conflicte cu tigani batausi fara violente, pistoale si catuse.
    – au scris o seama de cetateni care par ca traiesc in filme, unii sub pseudonime consacrate, sper ca totusi nu ei au scris ce au scris, dat fiind ca dovedesc o crasa necunostere a realitatilor
    – pofta de atitudine civica nu se satisface prin articole de presa in care conteaza dosr spectaculosul, nu si realitatea
    – datul cu parerea nu conteaza deloc, dar chiar deloc

    Felul programului: comedie jurnalistica de sorginte tragica, subgenul: actiune cu loviri si sudalme, categoria: ziarul nu stie, cititorii stiu
    Personaje: locatarul mincinos, zmeu lovit (U.I.) , politistul local agresiv (P.L.), fiica locatarului mincinos, patrunsa de importanta functiei publice la Paulesti (B.H), politistul “adevarat”, erou in presa, A.B si politistul local impaciuitor si survolant S.S.

    Cu ei defilam, cu presa ce nu stie jurnalism si cu politisti ce nu stiu legi.

  9. Somesanul Răspunde

    Gresit ! De ce v-ati oprit doar la doua initiale( P. L. ) cand ati scris numele domnului politist ? corect era politistul P. L. M.-ea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.