Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

FOTOGALERIE. Spectacol extraordinar susținut de Grigore Leșe la Satu Mare

În cadrul manifestărilor prilejuite de Festivalul Internațional de Literatură ”Corona Carpatica – Zilele Revistei Cronograf”, sâmbătă, 7 septembrie 2019, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare a organizat un mare spectacol de simțire și gândire românească, ”Grigore Leșe – Un secol de dor”, alături de invitații săi, coregrafa Liliana Iorgulescu, compozitorul Ionică Pop și scriitorul Mihai Neamțu.

În cuvântul său de deschidere, managerul instituției organizatoare, Robert Laszlo a afirmat: „Au fost câteva zile de înaltă emulație, de descoperiri și redescoperiri ale unor rădăcini uitate, pe care o istorie nu de puține ori agrestă, a încercat să le curme.

Ne-am împărtășit la Satu Mare, experiențele, temerile și speranțele că rolul literaturii în societate va deveni tot mai pregnant, că mântuirea lumii poate fi posibilă doar prin forța taumaturgică a spiritului.
Spectacolul maestrului Grigore Leșe și al invitaților săi, Liliana Iorgulescu și compozitorul Ionică Pop, intitulat atât de sugestiv ”Un secol de dor” repune în discuție, prin mijloacele hieratice ale expresiei artistice, importanța și relevanța unei raportări identitare clare la un sistem de valori imuabil, izvorât dintr-o tradiție tulburătoare a unui neam care – poate printr-un adevărat miracol – a rezistat atâtor provocări și vicisitudine disolutive.

Spectacolul acesta este în același timp un apel la conștiință și poate mai adânc de atât, un semnal de alarmă dintr-o Atlantidă tot mai amenințată de un val globalizator și uniformizator.
Într-un mod cu adevărat fericit, acest mesaj va fi întărit de scriitorul și filosoful Mihai Neamțu, unul din spiritele luminate ale contemporaneității românești. În prezentarea sa, Mihai Neamțu abordează problematica devenirii noastre prin prisma valorilor primordiale ale neamului nostru, cele legate de creștinism, care, iată, ar putea constitui punctul de resurecție morală a unei societăți ce pare că nu-și mai poate recupera valorile primordiale.”

Într-o lume a disoluției identitare celebrul etnolog și interpret Grigore Leșe și invitații săi au adus în fața publicului savoarea magică a trăirii în autentic, în aura valorilor perene ale unui neam care-și soarbe vigoarea din rosturi mai presus de înțelesuri.

La rândul său, scriitorul Mihai Neamțu, a descifrat acele mecanisme de salvgardare națională care pot potența o resurecție națională salutară bazată pe rațiune și credință, pe demnitate și dreptate.
Fără îndoială, sătmărenii au avut parte de momente memorabile, cele care mai pot încă să ne întărească ideea că neamul românesc are forța și determinarea să revină între popoarele esențiale ale omenirii.

11 comentarii

  1. dnd Răspunde

    De ce nu scrieti de faptul ca Robert Laszlo abia a legat cuvintele? Imi este rusine ca un om din pozitia pe care o ocupa el sa vorbeasca in asemenea hal… Sa nu uit ca a avut textul in fata pe foaie si la citit mai mult, dar tot a gafat… Nu as permite unei asemenea persoane cu ”experienta” sa gafeze in asemenea mod… Si un elev de clasa a 11-a se descurca la citit mai bine ca acest Robert Laszlo!

    • Husar Răspunde

      Dnd, ce bine ar fi dacă ai ști un pic de gramatică! Desigur, invidia neputinciosului este otrăvită! Dacă nu ai fi anonim, aș vrea să te văd pe o scenă la un discurs. Ce zici?

      • dnd Răspunde

        Pentru linistea ta sufleteasca mentionez faptul ca am aparut si mai apar pe scene! Nu intampin astfel de probleme si nici nu merg cu foaia dupa mine!

  2. y Răspunde

    La mulți ani maestre și felicitări pentru promovarea și conservarea bunului cultural. Vă mai așteptăm

    • y Răspunde

      @y fals! Mă doare exact în kur de maestrul tău plin de aere! Nu mă enerva, chiar nu pricepi ce spune omul??? Maestrul tău să învețe prima dată bunele maniere.

      • cetatean Răspunde

        Adevarat ! Un arogant nesimtit ! Ce maestru ? Sunteti surzi ? Canta ca un nuntas dimineata la 5 !

  3. profesor Răspunde

    Discursul cu Atlantida, imuabil, val globalizator, vicisitudine disolutivă….ș.a.m.d…..se tot repetă din director în …director….cineva tocește….cineva plagiază… probabil e o moștenire de…familie…

  4. rapsod Răspunde

    După ce s-a senilizat… e bun și la Satu Mare.

  5. @dnd Răspunde

    am remarcat ca ai scris ca ai mai aparut si apari pe scena, si nu ai nevoie de nicio foaie.
    Clar că atunci când cureți scena să fie curată pentru un spectacol, sau atunci când ești un biet mașinist, n-ai nevoie de foi. Ci de un mop, sau cel mult un ciocan!

  6. Garuboz Răspunde

    Da si pe mine ma doare fix acolo de analfabetu de Lazlau !

  7. attila Răspunde

    Doare tare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.