Ultima actualizare: azi, 08:55
Locale

Deputatul Magyar Lóránd: reglementarea creșterii porcinelor poate distruge fermele familiale

„Dezbaterea publică cu privire la funcționarea fermelor mici mai durează și în următoarele zile: invocând motivul răspândirii pestei porcine africane, ministerul agriculturii încearcă să reglementeze regulile creșterii porcinelor, însă aceste reglementări distrug, practic, fermele mici”, a declarat Magyar Lóránd, deputat de Satu Mare, exprimându-și astfel nemulțumirea față de faptul că fermierii, în lipsa unui document care să ateste existența unei antreprize înregistrate, nu vor putea deține decât cel mult cinci animale.

Aceste cinci animale însemnă, practic, exemplare de peste 30 de kilograme fiecare, exemplare pe care fermierii le pot folosi doar pentru uz propriu – așadar nu ar putea face comerț cu ele. În crescătoriile clasificate în proiect drept categoria mică, sau de tipul A, se pot crește între 5 și 65 de animale, crescătoriile mijlocii sunt autorizate pentru 66-130 de animale, iar cele de categoria mare peste 131 de animale.

Pentru cele de categorie mică – adică cele cu cel puțin șase animale – fermierul trebuie să dețină cel puțin o autorizație PFA, de întreprinzător individual,  sau să înființeze o întreprindere familială sau un SRL. Proiectul este mai permisiv doar cu crescătorii raselor mangalița și Bazna, creșterea acestora fiind permisă până la un număr de 65 de animale pentru persoanele fizice.

O noutate este și faptul că, indiferent de dimensiunea animalelor, acestea trebuie să fie înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, respectiv să dețină autorizație DSVSA.

 „Micii întreținători ar trebui sprijiniți, în locul compromiterii funcționării acestora. Proiectul încearcă să impună fermierilor și  standardele biosecurității, ceea ce este foarte costisitor, iar statul nu preconizează alocarea unor fonduri pentru sprijinirea acestora. Sunt convins că datorită cauzelor sus menționate, respectiv datorită obligațiilor survenite în cazul înființării unor întreprinderi, mulți fermieri vor renunța, mai degrabă, la creșterea porcinelor” – a declarat membrul comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaților.

 

10 comentarii

  1. Manea Mănescu Răspunde

    Alo , ce baliverne scoti din gura ? Nimeni nu ingradeste ferma familiala . Adica 2 adulti si 3 copii nu mananca mai mult de 4 porci pe an . Asta ar insemna cam asa : la o greutate de 180 kg , raman apros de 100 kg carne si grasime . 400 kg de carne pe an inseamna mai mult de 1 kg de carne pe zi per familie . Pai familia asta o sa fie obeza si mai chletuie statul o gramada de bani cu sanatatea lor . Pentru ca pe langa asta , ei ar mai putea ingrasa un tauras , sa mai creasca 100 de pui si 20 de gaste , iepuri , cartite , etc .
    Mister , ce e peste 5 capete , este clar afacere de familie si orice afacere plateste impozite . Ai priceput?

    • Ciobanu Răspunde

      Aici nu e vorba de impozite astea le plateste la fel taranul si intreprinzatorul autorizat aici e vorba de regulile draconice de biosecuritate pe care cvasii majoritatea gospodarilor nu au posibilitatea financiara si logistica pentru a le aplica . Sa terminat
      cu porcul crescut natural traditional de acum veti gasi doar pe cel plin de chimicale

      • ... Răspunde

        Eu am serioase indoieli privind veridicitatea acestei epidemii. Acum mai bine de 10 ani nu mai reuseam sa scapam de gripa aviara. Acum mai auzi? Nu. Nu cred ca a disparut de pe suprafata planetei brusc. Producatorul de orice fel vestic este in stare de absolut orice sa-si protejeze propria afacere. Inclusiv de asta. Cate astfel de cazuri ai auzit in vest? Asa-i ca niciuna? Chiar daca sunt se rezolva altfel. Numai uita-te la unguri sau slovaci ori polonezi. Imediat vezi diferenta de abordare. In primul rand nu fac scandaluri cum facem noi in mass-media.
        Majoritatea taranilor care vindeau din gospodarie purceii, soldanii, porcii grasi nu aveau afacerea fiscalizata, nu plateau taxe si impozite pentru asta. Dar asta e o alta treaba. Probabil asta a fost de fapt. intentia exministrului.

  2. y Răspunde

    @Manea Mănescu, ai un 10* de la mine! Fără supărare dar îți recomand să-ți schimb nick-ul pentru că tineretul din ziua de azi nu știe cine fost el sau Teleagă. Din fericire.

    • Manea Manescu Răspunde

      Asa scrie si in buletin . Nu scrie nici x , nici y si nici z . Nu mi-e rusine pentru ceea ce comentez ….

  3. x-ulescu Răspunde

    mai este unu de la alde ,care zicea ca pentru fiecare ou ,obtinut in gospodarie , taranul sa plateasca tva la stat ,ca daca il cumpara din magazin .plateste

    • x-ulescu Răspunde

      Eu țin la ouăle mele. Nu le dau nici dacă mă obligă Veorica! Spun NU impozitului pe ouă și impozitului pe porci. Aici e vorba de semenii mei ce drq!

  4. Adrian Cozma Răspunde

    Ce ferme familiale ? Sun tniste evazionisti ordinari.

  5. ... Răspunde

    Ați urmărit pelicula “Tăcerea porcilor” în regia Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.