PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Explozia de la Satu Mare, mai mult decât o intervenție. Autoritățile și-au arătat latura umană

Explozia de la Satu Mare | Autoritățile și-au arătat latura umană. Explozia ce a avut loc ieri după-masă în municipiul Satu Mare a demonstrat faptul că atunci când se unesc, autoritățile reușesc să își arate și fața umană, întrucât oamenii disperați, aflați în situații deznădăjduite, au mai degrabă nevoie de o discuție care să le aducă liniștea, și nu de o discuție formală, așa cum se întâmplă în foarte multe dintre cazuri.

Apelul la 112 ce anunța, ieri la ora 15,30, explozia a dus la o mobilizare extraordinară, iar forțele de intervenție și autoritățile au conlucrat profesionist, reușind să le insufle celor aflați la ananghie încredere, mult calm și, nu în ultimul rând, speranța că totul se va încheia cu bine.

Ora 15.30: Un apel la 112 anunța explozie la un bloc din Satu Mare

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare a fost alertat, ieri, la ora 15,30, cu privire la producerea unei deflagraţii în interiorul unei garsoniere situată la etajul III al unui bloc de locuinţe de pe bulevardul Cloșca din municipiul Satu Mare.

 

Salvatorii, primii la datorie

La adresa indicată s-au deplasat de urgenţă pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD cu modul de terapie intensivă, respectiv două echipaje medicale cu două ambulanţe aparţinând Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

Imediat după sosirea forțelor de intervenție, la fața locului a ajuns și inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu Mare, Nicolae Dima, dar și purtătorul de cuvânt al instituției, Adriana Pop, care nu doar că a dat o mână de ajutor oamenilor din blocul afectat, dar a reușit să informeze în același timp și opinia publică, transmițând presei informații cu privire la intervenția salvatorilor.

Pompierii au evacuat victimele, două persoane cu arsuri și răni au fost transportare la Unitatea de Primiri Urgențe Satu Mare, iar ulterior au fost transferate la clinici de specialitate din Timișoara și București. În tot acest timp, un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean a rămas la fața locului oferindu-le oamenilor îngrijiri medicale și calmante.

Intervin autoritățile

La puțin timp după sosirea echipajelor de salvare, la fața locului au ajuns, pe rând, city managerul municipiului Satu Mare, Maskulik Csaba, subprefectul Altfatter Tamas, prefectul județului, Darius Filip, respectiv primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.

Cu toții și-au unit forțele, au căutat soluții și au pus stăpânire pe situație. Au fost chemați experți din cadrul Inspecției de Stat în Construcții pentru efectuarea unei expertize la blocul afectat, s-au căutat spații de cazare și s-a apelat la o echipă de oameni care să asigure hrană persoanelor evacuate.

Mai mulți dintre locuitorii blocului nu erau acasă la momentul producerii exploziei, iar cei evacuați de pompieri nu au avut timp să își ia mâncare sau haine. Astfel, oamenii s-au trezit în stradă fără nicio provizie. Printre ei, s-au numărat mulți bătrâni și copii, dar și oameni ce se află sub diverse tratamente medicale.

Voluntarii au pregătit hrană pentru victime

Municipalitatea a apelat imediat la conducerea Direcției de Asistență Socială, care a reusit sa formeze rapid o echipă cu cei de la O masă caldă pentru a sari în ajutorul zecilor de persoane evacuate din blocul de pe Bulevardul Cloșca. Echipa a fost la cumpărături, după care a pregătit sandviciuri pentru victime.

Autoritățile din Satu Mare au fost în alertă pe tot parcursul serii de ieri și au reușit să pună la dispoziția persoanelor evacuate nu mai puțin de 60 de locuri de cazare.

Salvatorii, obosiți, dar umani

Nu doar că au reușit să îi salveze din blocul afectat de explozie și să le îngrijească rănile, salvatorii s-au ocupat și de moralul fiecărei persoane în parte. Fie că au avut nevoie de medicamente sau de alte lucruri din apartamente, oamenii au primit un sprijin real atât din partea pompierilor, cât și din partea celor de la Ambulanță. Salvatorii au gestionat exemplar situația, reușind să calmeze spiritele atunci când agitația a atins cote alarmante.

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu Mare, Nicolae Dima, s-a ocupat personal de oameni. S-a asigurat că aceștia au un loc unde să stea, un ceai cald, suport psihic, și nu numai. În tot acest timp a dat telefoane pentru a solicita un elicopter SMURD care să preia victimele.

Rămasă singură în stradă și fără niciun sprijin, fiind singură în apartament în momentul exploziei, o bătrână se plimba de colo-colo, iar la un moment dat a izbucnit în plâns. A fost momentul în care câțiva pompieri, în tot haosul creat, s-au oprit și au îndemnat-o pe bunicuță să se liniștească. Au stat de vorbă cu ea minute în șir, au încurajat-o și i-au promis că totul va fi bine.

La fel au acționat salvatorii și în momentul în care o femeie a început să strige, cu lacrimi, după ajutor. Avea nevoie de hrană pentru copilul ei, o cutie de lapte praf pe care-l uitase în garsonieră. Fără să stea pe gânduri, pompierii i-au dat o cască de protecție și au ajutat-o să își ia lucrurile din locuință.

Iar acestea sunt doar două exemple. Au fost zeci de astfel de cazuri, cu oameni disperați care în toată agitația creată nu mai știau la cine să apeleze. Dar salvatorii au fost acolo, atenți nu doar la imobilul afectat, ci și la problemele și durerile celor rămași în stradă.

Intervenția din seara zilei de 27 noiembrie nu a fost doar despre a duce la bun sfârșit o misiune. A fost mai mult decât atât. A fost despre bunătate și umanitate.

Felicitări ISU Satu Mare, Serviciul Județan de Ambulanţă, Primăria Satu Mare, Prefectura Satu Mare, O masă caldă, Jandarmeria Satu Mare, Serviciului Public de Asistenţă Socială, O masă caldă! Ieri ați uitat de statut și ați fost OAMENI!

Filmului complet al incidentului ———–> AICI

PortalSM a transmis live de la fața locului:

 

Exit mobile version