PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Kelemen Hunor, mobilizare pentru alegeri: „Trebuie să nu pierdem Satu Mare!”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat astăzi la Cluj că uniunea trebuie să se pregătească pentru alegeri, trebuie să fie mai flexibilă şi să ajungă la înţelegeri şi acorduri pentru a nu pierde Primăria Satu Mare.

“Trebuie să ne pregătim pentru competiţie în alegerile locale, trebuie să ne pregătim, că trebuie să câştigăm alegerile locale. Trebuie să ne pregătim să nu avem mai puţini primari decât avem acum. Trebuie să avem mai mulţi, trebuie să fim flexibili în gestionarea situaţiilor şi trebuie să fim în stare să ajungem la înţelegeri, la acorduri, pentru ca să nu pierdem Satu Mare, să păstrăm Satu Mare şi să creăm situaţie în care să recâştigăm Târgu Mureşul. În 2020 avem şanse bune pentru ambele situaţii. Şi dacă este posibil, atunci noi trebuie să facem tot posibilul”, a declarat Kelemen Hunor, citat de PortalCJ.

El a avertizat că în votul cu două tururi UDMR ar putea pierde 20% din primari, şia  dat un semnal de mobilizare.

Primarul Kereskenyi Gabor: UDMR a mai câştigat Satu Mare în două tururi

Primarul Kereskenyi Gabor a declarat, recent, că UDMR a mai câtigat la Satu Mare şi la votul în două tururi.

“Miza alegerilor primarilor în 2 tururi este în marile municipii din Moldova ca Iaşi şi Bacău, din Olteania, Craiova sau Târgu Jiu, unde sunt presiuni la nivelul PNL şi consideră că astfel pot învinge PSD. La Satu Mare, avem un parteneriat cu PNL şi la nivel de judeţ şi la nivel de municipiu.

Eu personal nu am o obiecţie legată de alegerea primarilor în două tururi. Aşa cum spunea preşedintele Iohannis, un primar bun este reales indiferent de etnie. UDMR a mai câştigat de două ori în turul doi, pentru sătmăreni criteriul etnic nu e decisiv. În 2004, Iuliu Ilyes (UDMR) l-a învins pe Radu Bud (PNL) şi în 2008 pe Dorel Coica (PSD).

Noi nu ne ocupăm de sistemul de alegeri locale, noi ne facem datoria, avem un mandat care trebuie dus la bun sfârşit. Vor decide alegătorii, trebuie muncit foarte mult pentru a dobândi încrederea alegătorilor, acest lucru trebuie să îl facem. Poate va fi mai greu decât dintr-un tur, dar noi avem motive să fim mândri de ce am făcut.

Dar, aşa cum arată şi recomandările Comisiei de la Veneţia, nu este corect ca înainte cu 5 luni să se schimbe regulile. Din păcate, se discută mai mult de subiecte politice, dar noi, administraţia locală, avem obligaţia să nu uităm de problemele oraşului”, a spus Kereskenyi.