PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Străinii preferă regiunea de nord-vest. Satu Mare, printre destinații

Străinii preferă regiunea de Nord-Vest. Satu Mare, printre destinații. Proporția imigranților care locuiesc în România a crescut de 4 ori în perioada 2005-2017, de la aproximativ 0,5 la 2% din populație, adică aproximativ 380.000 de persoane, potrivit Indexului integrării imigranților în România, un proiect al Centrului Român de Cercetare a Migrației. Regiunea de nord-vest a cunoscut cea mai mare creștere a numărului de cetățeni străini, iar județul Satu Mare se află printre destinațiile acestora.

Aproximativ două treimi dintre imigranți au (re)dobândit cetățenia română, iar aproximativ o treime (120.399) sunt cetățeni străini cu ședere legală în România (dețin doar cetățenia altui stat decât România). Cea mai mare creștere anuală a numărului de cetățeni străini în 2018 are loc în Regiunea 4 (Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu și Alba), de la 9,3% în 2017 la 17% în 2018.

Venitul mediu lunar net declarat de imigranți

Imigranții din România tind să fie la fel de polarizați în privința veniturilor lunare ca restul populației. Peste 43,7% dintre respondenți înregistrează venituri sub 2000 de lei net pe lună, în timp ce 19,1% se situează în jurul salariului mediu pe economie din România. Majoritatea imigranților lucrează pe baza contractelor de muncă pe perioadă determinată.

40% dintre imigranți doresc să rămână în România

Aproape 40% dintre imigranți doresc să rămână în România, iar peste 20% ar dori să se întoarcă în țara de origine în următorii 5 ani. Imigranții care dețin cetățenia română sunt mai înclinați să declare că plănuiesc să rămână în România. Din punct de vedere al experienței de migrație, peste 30% dintre imigranți au locuit deja într-o altă țară decât cea de origine înainte de a se stabili în România. 60% dintre imigranți afirmă că cel puțin jumătate din cei care îi vizitează acasă sunt români.

Raportul este bazat pe două tipuri de date: un sondaj național și date agregate culese de la instituții publice. Sondajul național a fost realizat pe un eșantion de 645 de imigranți care locuiesc în România.

Sursa: g4media.ro

 

Exit mobile version