Ultima actualizare: azi, 22:26

Locale

Străinii preferă regiunea de nord-vest. Satu Mare, printre destinații

Străinii preferă regiunea de Nord-Vest. Satu Mare, printre destinații. Proporția imigranților care locuiesc în România a crescut de 4 ori în perioada 2005-2017, de la aproximativ 0,5 la 2% din populație, adică aproximativ 380.000 de persoane, potrivit Indexului integrării imigranților în România, un proiect al Centrului Român de Cercetare a Migrației. Regiunea de nord-vest a cunoscut cea mai mare creștere a numărului de cetățeni străini, iar județul Satu Mare se află printre destinațiile acestora.

Aproximativ două treimi dintre imigranți au (re)dobândit cetățenia română, iar aproximativ o treime (120.399) sunt cetățeni străini cu ședere legală în România (dețin doar cetățenia altui stat decât România). Cea mai mare creștere anuală a numărului de cetățeni străini în 2018 are loc în Regiunea 4 (Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu și Alba), de la 9,3% în 2017 la 17% în 2018.

Venitul mediu lunar net declarat de imigranți

Imigranții din România tind să fie la fel de polarizați în privința veniturilor lunare ca restul populației. Peste 43,7% dintre respondenți înregistrează venituri sub 2000 de lei net pe lună, în timp ce 19,1% se situează în jurul salariului mediu pe economie din România. Majoritatea imigranților lucrează pe baza contractelor de muncă pe perioadă determinată.

40% dintre imigranți doresc să rămână în România

Aproape 40% dintre imigranți doresc să rămână în România, iar peste 20% ar dori să se întoarcă în țara de origine în următorii 5 ani. Imigranții care dețin cetățenia română sunt mai înclinați să declare că plănuiesc să rămână în România. Din punct de vedere al experienței de migrație, peste 30% dintre imigranți au locuit deja într-o altă țară decât cea de origine înainte de a se stabili în România. 60% dintre imigranți afirmă că cel puțin jumătate din cei care îi vizitează acasă sunt români.

Raportul este bazat pe două tipuri de date: un sondaj național și date agregate culese de la instituții publice. Sondajul național a fost realizat pe un eșantion de 645 de imigranți care locuiesc în România.

Sursa: g4media.ro

 

9 comentarii

  1. Creștin Ortodox Răspunde

    Doamne ajută,să vină aici.
    Avem nevoie de ei.
    Iar ei au nevoie de noi.
    Mă bucur când văd că suntem atractivi.
    Asta înseamnă că o ducem bine.

    • ... Răspunde

      La un moment dat asta au spus si suedezii.?

    • Altu Răspunde

      ” O ducem bine” poate tu dar majoritatea nu

      • ... Răspunde

        Ai văzut tu popă ortodox care o duce rău? Așa-i că nu? Dacă așa place lui atunci să vină toți pe capul lui. Dar să aibă camere de supraveghere mai ales îndreptate către obiectele de valoare, soție și frigider.

  2. Marin Răspunde

    De când e soția obiect de valoare? Frigiderul și cămara!

    • ... Răspunde

      Fii sigur că pentru imigranții ăia pe care creștinul ortodox îi așteaptă cu brațele deschise este obiect. Tu nu ai televizor pe acasă? La categoria obiecte de valoare m-am gândit la aur și altele, electrocasnice sau chestii care se pot valorifica repede pe piața neagră.

  3. Creștin Ortodox Răspunde

    Voi sunteți mieii Domnului si de aceea trebuie sa va supuneti
    nouă, preoților.
    Să nu adunați averi pe pământ ci sa aduceți tot ce aveţi la biserică.
    Să trăiți în sărăcie căci veți mostenii pământul.
    Noi preoții ne vom ingriji de avutiile voastre.

  4. TN Răspunde

    Oh wow! Ce mega atractie! Mai ales Satu Mare! Se bat americanii sa se stabileasca pe malurile Somesului. New York-ul e cacat pe langa noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.