PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. La mulți ani tuturor!

15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Ziua de 15 Martie a devenit simbolul libertăţii maghiarilor. În 1848, maghiarii s-au ridicat împotriva Imperiului Habsburgic, pentru constituirea unui mare stat maghiar, iar de atunci, data de 15 martie a devenit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, a fost celebrată cu mare fast și în România, în ultimii ani. Anul trecut, cea mai amplă manifestare a avut loc la Târgu Secuiesc, unde au fost prezente toate oficialităţile judeţene, dar şi reprezentanţi ai guvernului maghiar.

Reprezentanții UDMR au decis să anuleze manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, organizate în fiecare an în municipiul Satu Mare, din cauza coronavirusului. Evenimentul ar fi trebuit să aibă loc în 15 martie, iar la Satu Mare erau așteptați mii de oameni.

Decizia vine după ce autoritățile au interzis activitățile din România care implică participarea a mai mult de 1.000 de persoane. Este vorba de evenimente care se desfășoară fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private.

,,Cu regret vă informăm că manifestările dedicate zilei de 15 martie nu vor mai avea loc. În aceste momente, cele mai importante sunt siguranța și sănătatea sătmărenilor. Să avem grijă unul de altul”, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, Kereskenyi Gabor.

Organizația Județeană Satu Mare a UDMR, Fundația Sfântul Ștefan și Asociația Tinerilor Maghiari urmau să organizeze un amplu eveniment în data de 15 martie, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. La manifestările ce ar fi trebuit să debuteze în centrul Sătmarului erau așteptați mii de oameni, în frunte cu husari și fanfară.