Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. La mulți ani tuturor!

15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Ziua de 15 Martie a devenit simbolul libertăţii maghiarilor. În 1848, maghiarii s-au ridicat împotriva Imperiului Habsburgic, pentru constituirea unui mare stat maghiar, iar de atunci, data de 15 martie a devenit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, a fost celebrată cu mare fast și în România, în ultimii ani. Anul trecut, cea mai amplă manifestare a avut loc la Târgu Secuiesc, unde au fost prezente toate oficialităţile judeţene, dar şi reprezentanţi ai guvernului maghiar.

Reprezentanții UDMR au decis să anuleze manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, organizate în fiecare an în municipiul Satu Mare, din cauza coronavirusului. Evenimentul ar fi trebuit să aibă loc în 15 martie, iar la Satu Mare erau așteptați mii de oameni.

Decizia vine după ce autoritățile au interzis activitățile din România care implică participarea a mai mult de 1.000 de persoane. Este vorba de evenimente care se desfășoară fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private.

,,Cu regret vă informăm că manifestările dedicate zilei de 15 martie nu vor mai avea loc. În aceste momente, cele mai importante sunt siguranța și sănătatea sătmărenilor. Să avem grijă unul de altul”, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, Kereskenyi Gabor.

Organizația Județeană Satu Mare a UDMR, Fundația Sfântul Ștefan și Asociația Tinerilor Maghiari urmau să organizeze un amplu eveniment în data de 15 martie, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. La manifestările ce ar fi trebuit să debuteze în centrul Sătmarului erau așteptați mii de oameni, în frunte cu husari și fanfară.

24 comentarii

  1. Cetatean Răspunde

    Da, frumos, noi le urăm La mulți ani! Iar ei de ziua noastră națională poartă doliu !

  2. ionut Răspunde

    Le urez sa mearga in Mongolia! Ca in Ungaria nu sunt primiti! Le dau un pateu Ardealul!

    • Marin Răspunde

      Ionuț, învață din timp limba maghiară de la soția ta, îți va fi foarte utilă

  3. Hu ungaria Răspunde

    Bine ca stiu ca e ziya Ungariei azi o sa ies cu doliu din casa huuu ungaria

  4. Altu Răspunde

    Virusul are și partea lui bună,nu îi mai văd cu steaguri ungurești în oraș. De ce nu îi primește în Ungaria la manifestații? Acum nu îi mai iubește Orban, numai la vot.

    • 22 mm Răspunde

      Niciodata nu i-a iubit,defapt ungurii ii dispretuiesc pe ungurii din ro.
      De aia multi unguri din ro ,nu toti ,is asa frustrati si complexati. Trebuie intelesi,sa nu te mai vrea niciunde e naspa.

  5. opk Răspunde

    Zi de doliu .PEntru ca si ei asa fac! Doliu national!

  6. Ardeleanul Răspunde

    Sa sarbatoreasca la ei acasa noi purtam doliu ca exista chiar hungaria

  7. EU Răspunde

    Era un moment foarte, foarte favorabil să celebreze Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în toată Europa și în număr cât mai mare. Păcat, mare păcat, mare ratare.

  8. ... Răspunde

    Toți care ați comentat mai sus. Sunteți jalnici! Atât de mici puteți fi pe scara speciei umane că nici nu vă dați seama.

  9. românaş Răspunde

    Eu, ca român, mă simt jignit de comentarii absolut jenante şi de o duşmănie grosolană. De unde aţi coborât şi ce şcoală aţi frecventat? Ruşine să vă fie! Or fi şi maghiari şovini(şi trebuie taxaţi) dar asemenea nivel de jigniri n-am văzut din partea lor. Cum vreţi voi să se comporte cei pe care îi jigniţi fără nici o provocare?

    • Barracu Răspunde

      Felicitari pentru puncu dvs de vedere! Sunt convins ca mare parte dintre romanii din Satu Mare sunt in asentimentul dvs! O seara placuta!

    • 112 Răspunde

      Ce va agitati la ce pareri au altii?Fiecare e liber sa scrie ce simte.Cine e mai sensibil la astfel de comentarii,intoarca pagina.

      • ... Răspunde

        Doar caută comentariile de 1 Decembrie. Vezi dacă s-a băgat vreun hun să comenteze, așa la provocare. Asta-i mica-marea diferență! Între altele. Mă încearcă așa o părere personală referitor la cei care se ascund după degete și comentarii noname. Qui prodest?

        • H&R Răspunde

          @… Stii macar cine si ce sarbatoreste in zilele de 15 Martie si 1 Decembrie? Si de ce, si de ce nu sarbatoresc? La cine ce inseamna zilele acelea? NU!

          • ...

            Eu știu foarte bine. Nu cred că e momentul să ne căutăm la jigniri și ofense inexisente în momentul de față. Avem lucruri mult mai bune de făcut. Pentru binele tuturora.

        • professor Răspunde

          “Cui prodest”

    • Bogu Răspunde

      Da-ti rapid o palma, asa de autocorrectie.

    • Bogu Răspunde

      Felicitari. Asa se raspunde acestori rebuturi sociale. Cine simte ungurește sau este maghiar, astia nu sunt romani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.