1. Se aprobă instituirea izolării la domiciliu pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de infecții cu Covid-19, începând de astăzi, de la ora 21. Se va extinde măsura carantinării pentru toți cei care sosesc în țară din zonele carantinate, actualizate de Comitetul pentru Situații de Urgență.
2. Obligația Inspectoratelor Teritoriale de Muncă de a verifica modul privind decalarea programului de lucru, în vederea reducerii timpului de lucru, în vederea reducerii riscului de contaminare pe drumul dinspre și către lucru.
3. Se suspendă până pe 31 martie 2020 organizarea și desfășurarea târgurilor de autoturisme.
Declarația a fost transmisă LIVE pentru instituțiile de presă, iar jurnaliștii nu au avut acces în sala de presă a ministerului, pe fondul pandemiei de coronavirus.
Principalele declarații:
„Bună ziua tuturor. Aș începe prin a mulțumi Televiziunii Române și tuturor celorlalte posturi pentru preluarea acestei declarații. Așa cum ați aflat, președintele României a anunțat că la începutul săptămânii se va decreta starea de urgență pe teritoriul țării. Este o măsură pe care multe țări europene au luat-o deja în interesul cetățenilor lor.
Începând de aseară, o echipă formată din reprezentanți ai ministerelor am lucrat pentru a transmite domnului prim-ministru nota de fundamentare ce va fi prezentată domnului președinte, în vederea emiterii decretului.
Știu că instituirea stării de urgență presupune pentru toți schimbarea modului de viață, dar și un moment de frică sau de neînțelegere. Trebuie să conștientizăm cu toții că acest lucru este spre binele tuturor. Vreau să fac un apel la calm și la solidaritate.
Este momentul să fim uniți, toleranți și să ajutăm fiecare după puteri. Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea și prevenirea infecției cu coronavirus.
Este o măsură care vine în sprijinul autorităților, pentru a putea acționa în sprijinul cetățenilor. Trebuie să acționăm cu calm, cu responsabilitate și cu grijă față de cei din jur. Fiecare poate contribui la reducerea riscului de propagare a virusului și de îmbolnăvire a altor persoane.
Vă rog să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare, informați-vă doar din surse oficiale, nu contribuiți la propagarea mesajelor de panică. Susțineți eforturile autorităților. Cu toții acționăm pentru limitarea infecției cu noul virus. Situația este sub control tocmai pentru că am luat măsuri din timp.
Cu privire la acest subiect, de măsuri luate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, vreau să vă spun că în ședința de ieri a fost aprobat planul prin care am stabilit câteva criterii. Hotărârea este afișată pe site, dar vă citez câteva lucruri aprobate în Comitetul Național.
Am făcut recomandări pentru membrii echipelor de intervenție care merg la persoane aflate în izolare sau autoizolare la domiciliu, astfel încât să fie protejați în momentul în care la apelul acestor persoane intervin pentru a repara rețelele de utilități, telefonie, energie electrică sau alimentare cu gaz.
Totodată, am clarificat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat. Cred că este foarte important și de interes public să vă citez aceste criterii. Așadar, contactul apropiat este definit ca persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat. Doi – persoana care a avut contact fizic direct cu un cetățean infectat cu Covid-19, de exemplu o strângere de mână neurmată imediat de igiena mâinilor.
O altă decizie importantă luată ieri în ședința Comitetului a fost cu privire la limitarea unor lucruri care până acum am evitat să le luăm. Astfel, în hotărârea nr. 10 din 14 martie 2020, Comitetul Național a luat câteva decizii și vă citesc doar trei dintre ele. Se aprobă instituirea izolării la domiciliu pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de infecții cu Covid-19, începând de astăzi, de la ora 21. Se va extinde măsura carantinării pentru toți cei care sosesc în țară din zonele carantinate, actualizate de Comitetul pentru Situații de Urgență.
Persoana care a avut contact direct – 4, persoana care s-a aflat în aceeași încăpere cu una infectată – 5, persoana din sistemul sanitar – 6.
Urmează zile complicate pentru cei din teren, pentru medici, personal din unitățile sanitare, pompieri, polițiști și jandarmi. Vreau să le mulțumesc pentru implicare și să îi asigur că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a le asigura resursele.”
Reamintim că România a trecut sâmbătă la Scenariul III privind coronavirusul, după ce numărul de cazuri confirmate în țara noastră a depășit 100. Intrarea în scenariul al treilea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.
O hotărâre a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, adoptată în 4 martie, arată că există 4 scenarii de lucru, fiecare cu măsuri specifice, conform G4Media. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, anunța atunci că trecerea la Scenariul III ar presupune, între altele, următoarele:
- extinderi ale numărului de paturi din spitale pentru coronavirus;
- pregătirea spitalelor – suport pentru a prelua cazurile de la spitalele de boli infecțioase;
- vor fi aduși medici de acasă pentru ore suplimentare;
- spitalele vor funcționa după un alt program;
- amânarea intervențiilor chirurgicale care nu sunt urgente pentru a păstra paturile ATI pentru bolnavii de coronavirus;
- triaje în spitale.
Reamintim că sâmbătă au fost confirmați pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae. Cei trei se află în izolare la domiciliu.
Reamintim, de asemenea, că membrii Guvernului care au intrat în contact direct cu senatorul Vergil Chițac, confirmat cu coronavirus, au fost depistați negativ, iar premierul Ludovic Orban a anunțat că vor intra în carantină la domiciliu cu toții. Totuși, ieri Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a anunțat noi măsuri menite să țină sub control răspândirea coronavirusului, iar între decizii s-a numărat aceea că „Membrii Guvernului și oficialii de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații.”