Ultima actualizare: azi, 08:28
Locale

Propunerea unui sătmărean: Trimiteţi în şomaj tehnic bugetarii care nu lucrează!

Un sătmărean ne-a trimis o propunere ce ar trebui să ajungă temă de gândire pe masa Guvernului. El propune trimiterea în şomaj tehnic a bugetarilor care nu lucrează, a căror activitate este suspendată ca urmare a crizei generată de COVID-19, cum au făcut multe societăţi comerciale.

Redăm propunerea sătmăreanului, care a dorit să îşi păstreze, deocamdată, anonimatul:

Mesaj către guvernanţi! Salvaţi ce se mai poate salva din această criză! Vreau să fac o propunere Guvernului. Propunerea mea vine, în primul rând, ca o măsură de evitare a răspâdirii coronavirusului, dar şi una economică!

Dacă tot se vorbeşte de solidaritate, ce ar fi ca statul român să fie solidar cu mediul privat? Dacă o bună parte a angajaților din mediul privat au fost trimiși în șomaj tehnic, cum ar fi ca și statul să își trimită în șomaj tehnic angajații care au rămas momentan fără obiect de activitate? Mă refer, în primul rând, la acele instituții care lucrează pentru public şi care și-au suspendat acum activitatea, precum muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele, direcţiile pentru cultură, casele de cultură. Mai sunt apoi direcţiile pentru cultură şi sport, cluburile sportive, direcţiile agricole, unde angajaţii sunt obligaţi să meargă la serviciu, activitatea fiind mult redusă. Pe lângă aceste instituţii, sunt multe instituţii care şi-au suspendat partial activitatea, cum ar fi cei de la Permise auto, relaţia cu publicul din primării, consilii judeţene. Mare parte dintre aceşti angajaţi ar putea merge în şomaj tehnic. Mai trebuie adăugaţi angajaţii de prin ministere.

Adunate, la nivel naţional s-ar putea face economii foarte importante, esenţiale pe vreme de criză! Nu cred că ar repreezenta o tragedie trimiterea acestora în şomaj tehnic pentru o perioadă de una, două sau chiar trei luni.

Poate banii economisiţi ar trebui direcţionaţi spre cei care luptă în prima linie împotriva COVID-19, spre medici, asistenţi, pompieri, poliţişti, militari, jandarmi, etc.

24 comentarii

  1. Petru Răspunde

    Atunci deja de mult trebuia trimise in somaj 😀
    Oricum cand te duci la finante, primarie etc dai de obicei de una plictisita care nu are timp de tine pentru ca e prea acupata de celalalte 2 colege care stau pe facebook cu ghiseul inchis.

    Poate asa merge? Permamanent trebuie 80% din angajati sa fie in pauza.

    Cel mai fain ar fi sa fie dati afara de tot.

  2. Alecu Russo Răspunde

    si eu sustin initiativa.

    • observator Răspunde

      @Alecule, i-aţi adio de la reabilitarea străzii! Am vrut să venim marţi (marţea viitoare) dar în condiţiile ăstea…

      • a* Răspunde

        Important este ca Tarr să pună borduri (iarăși) în parcul din Boitor și pe Goga și să distrugă parcul Boitor reabilitat acum 2 ani ca să fie nevoie să se refacă totul din nou! Deja e cazul, au distrus partea către stația de autobuz. Să vină banu’ la băjatu’!
        Apropo, muncitorii care lucrează acolo nu se protejează nici cu măști, nici cu nimic! Au protecție internă (adică vodcă ca și dezinfectant)??? Nu am zis că i-am văzut dezinfectându-se, doar întreb. Adică noi să stăm în casă iar ei umblă în veselie toată ziua. Sau sunt nemuritori?

  3. y Răspunde

    Ocazie minunată de a recalibra tot sistemul. Mai ales că acum am “descoperit” că multe chestii se pot rezolva online fără să plimbi hârtii sau să te faci că lucrezi. Problema este că toate instituțiile sunt pline cu “lipitori de afișe” care fiecare are un rol acolo. Iar fiecare s-a îngrijit să aibă un protector. Să vedem ce va urma! Este enormă inerția sistemului!

  4. dani Răspunde

    Este RUSINOS faptul ca cei care produc banul in Romania sunt trimisi in somaj tehnic (privatii) iar bugetarii de lux (primarie ,finante agenti etc) care n-au nici o treaba cu pandemia stau linistiti mai mult la taifas pe.bani frumosi la serviciu Rusine Rusine………………….Obrazul gros cu leafa mare se intretine…asa tovarasi bugetari?????Traiasca PCR

  5. Bahu Răspunde

    Eu zic ca in acest moment in care intreaga lume este lovita de o tragedie de dimensiuni biblice , anumite comentarii meschine ar trebui evitate . Ar trebui sa fim uniti in aceasta lupta , in care oricare dintre noi poate deveni victima ( indiferent de profesie ) .

  6. Gyuszika Răspunde

    Dnul Y aveți dreptate, in sistem lucrează niște oameni incompetenți, gen finanțe, primărie și muuuulte multe alte instituții ale statului.

    • y Răspunde

      @Gyuszika. Majoritatea nu s-ar descurca de unul singur. Câteodată ai impresia că li s-a atrofiat ceva la “etaj”. Spune asta un fost bujetar. Bine că acum doi ani le-au mărit bine de tot (practic aproape dublat) salariile. Acum vedem ce bine am făcut cu asta. Numai să te uiți la TV și te edifici.

  7. Bugetar Răspunde

    Sunt BUGETAR dar sunt de acord cu propunerea. Decât să fim obligați să mergem la muncă mai bine să facem ce spun medicii din lumea întreagă, adică să stăm acasă. Primim salariul ca și cei ce sunt în șomaj tehnic. Cel mai important este să scăpăm cu toții sănătoși. Apoi reluăm munca, fiecare în domeniul său

    • Altu Răspunde

      Din păcate și doctorii,asistentele sunt de părere cu tine. Preferă să stea acasă decât să meargă la muncă. Dar când li s-au triplat salariile nu au vrut acasă,a fost bătălie pt locuri în spitale. Când e vorba de muncă și risc toți fug,dar și alte categorii lucrează pe bani mult mai puțini și au risc. Ar trebui ca cei care au dezertat să nu mai fie angajați în sistem , să meargă la DRM de exemplu

      • Marin Răspunde

        Tu o sa belesti la drm, sunteti in somaj tehnic! Si-au dat demisia medicii din SM? Tu ai curaj sa tratezi un infectat fara masti si combinezoane reglementate? Toata stima si respectul pentru cadrele medicale care isi risca sanatatea lor pentru sanatatea noastra!

  8. alt sătmărean Răspunde

    Am și eu o propunere:

    În ultimele săptămâni avem posibilitatea de a viziona pe GRATIS expoziții, muzee, concerte, spectacole de teatru și de operă On-line.

    Toate aceste înregistrări să fie retrase de pe internet spectatorii să plătească prețul biletului întreg dacă vor să vadă un film, un spectacol, concert sau chiar dacă vor să asculte muzică stând închiși în casă.

    Firmele private nu dau nimic pe gratis – dinpotrivă: au mărit prețurile! Stratul să fie solidar și să mărească și prețurile de bilete la muzee, filarmonici, teatre și să nu mai facă transmiteri On-line fără orice venit incasat!

    Firmele private au început să vindă 200 ml de dezinfectant cu unpreț de 25 lei (ce era 5 lei înainte de apariția virusului)! Dar toate prețurile s-au ridicat, nu numai dezinfectantele și măștile!

    Iar individul ”curajos” care a venit cu propunerea în mod anonim să stee în casă luni întregi fără să vadă un film, un concert, un spectacol, fără să ascultă muzică, fără să citească o carte – doar eventual dacă plătește biletul la prețul firmelor private!

    • Radical2 Răspunde

      Nu are nicio legătură una cu alta. Asta înseamnă mai putini bani cheltuiți ineficient de către stat. În momentele astea, cu diferența dintre șomaj și salar, se pot face lucruri care sa funcționeze în scoli spitale. Zone în care este atât de multa nevoie de bani. Educația ar trebuii sa fie pe primul loc. Iar salariile cu dedicație sa dispară.

  9. Gigi Răspunde

    Excelenta propunere

  10. 😁😁 Răspunde

    @Altu

    Te intreb EU pe tine? In sistemul asta bine pus la punct, fara nimic la dispozitie, tu ti-ai risca sanatatea? Sau numai vorbesti ca sa
    te bagi in seama!

    • Marin Răspunde

      Altu este doar o jigodie frustrata care moare de foame!

      • Altu Răspunde

        Mariana draga,tu stii macar odata sa te exprimi educat? Vad ca doar sa injuri stii. Esti frustrata pentru ca esti uratica,sau ai fost abuzata de capra vecinului?Nu mai fi rea.

      • Unu Răspunde

        La plăcinte înainte,la război înapoi. Bugetarii necrofagi ai României. Până acum nu își riscau viața la ce bacterii sunt în spitale? Bănuții erau buni,nu.

        • MARYSA Răspunde

          DAAAA, SI CE MAI SPĂGI LUAU PÂNĂ ACUM MEDICII… NU SE UITĂ LA TINE PÂNĂ NU SARI CU BANUL, AI NU AI… TREBUIE SĂ DAI, ȘI LA BRANCADIER, ȘI LA INFIRMIERĂ, ȘI LA ASISTENTE….CE SĂ MAI, ATUNCI ERA BINE…ACUM LE E TEAMĂ. E NORMAL, LA TOȚI NE ESTE TEAMĂ, DAR CA ȘI ARMATA, EI SUNT ÎN LINIA ÎNTÂI.

  11. radu Răspunde

    Trimiteti URGENT in somaj tehnic toti bugetarii a caror activitate nu este de mare impact in situatia prezenta. Angajatii de la muzee, bibliotecarii, angajatii de la consiliile judetene etc. Urgent!!!

  12. ana Răspunde

    copilul meu este in clasa a 12a la un liceu de top din municipiu de judet. De cand s-au suspendat cursurile nu au facut nimic, dar NIMIC, nici un minut de curs. Pentru ce au luat salarii profesorii respectivi???????? De ce in privat muncim ca nebunii iar unii raman fara serviciu iar bugetarii iau salarii degeaba????? Intr-o institutie ..importanta, mai mult de jumatate dintre angajati sunt in “telemunca” dar ei nu au calculator acasa….de ce va bateti joc de banii nostri ?????

  13. bibliotecar Răspunde

    Sătmăreanul care a avut această inițiativă poate fi fericit și poate să doarmă liniștit: bibliotecarii au fost trimiși în șomaj tehnic!
    Ce a căștigat statul? Diferența dintre sumele plătite pentru salariile de bază ale angajaților și indemnizația pentru șomaj, reprezentând 75% din salariul de bază. Adică 25%.
    Ce a pierdut comunitatea?
    – posibilitatea de primi informații, cărți și alte publicații în format electronic, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță;
    – sute de cărți/publicații care ar fi putut fi achiziționate, prelucrate și înregistrate în colecții pentru ca ulterior să poată fi împrumutate și consultate;
    – mii de pagini scanate din cărți/publicații ce se constituie în bibliografia pentru examenul de bacalaureat și/sau de capacitate. Elevii s-ar fi bucurat de acestă facilitate!;
    – mii de cărți adăugate la baza de date și la catalogul online, apoi barcodate astfel încât împrumutul acestora în sistem automatizat să poată fi realizat într-o manieră mult mai facilă și mai dinamică;
    – mii de documente (cărți vechi românești și străine, periodice vechi, monografii, biografii, fotografii, hărți etc.) aparținând fondului de patrimoniu sau colecțiilor speciale care ar fi putut fi digitizate și încărcate pe pagina bibliotecii, astfel încât cercetători din țară și străinătate să poată avea acces la aceste informații rare și extrem de utile în munca de cercetare științifică;
    – programe de literație pentru copiii și tinerii din comunitate, transmise online;
    – ateliere de lectură și cursuri online structurate pe diferite teme și menite a le dezvolta copiilor cultura generală;
    – colecții reorganizate, igienizate, desprăfuite…etc., etc., etc.;
    – angajați (bibliotecari în cazul de față) care nu ar trăi sentimente de frustare știind că la serviciile lor s-a renunțat cu atâta ușurință.
    Bibliotecarii și instituția bibliotecii s-ar fi reinventat și toate aceste activități s-ar fi putut transpune pe făgașul firescului, fie că se muncea de la sediul instituției, fie prin telemuncă (am experimentat telemunca și a funcționat chiar foarte bine!).
    Punând în balanță toate aceste argumente, cum apreciați, a câștigat comunitatea sau a pierdut?
    Pentru a vă fi mai ușoară aprecierea, vă invit și vă încurajez să aruncați o privire asupra a ccea ce au făcut alte biblioteci din țară în acestă perioadă.
    Dacă nu ne ferește D-zeu de situații în care să fie instituită din nou starea de urgență, apreciați că este corect ca tot bibliotecarii și personalul din instituțiile de cultură să fie în șomaj?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.