Ultima actualizare: ieri, 21:05
Naţionale

Proiectul de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, adoptată tacit în Parlament

Proiectul de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, adoptată tacit în Parlament. Conform inițiativei legislative, limbile maghiară şi română vor fi folosite în instituţiile publice de cetăţenii domiciliaţi în Ţinut.

Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România a trecut, tacit, de Camera Deputaților. Potrivit Digi24, guvernul nu susține adoptarea măsurii legislative. De asemenea, a primit avize negative de la Consiliul Economic și Social (CES) și de la Consiliul Legislativ. Comisiile de specialitate din Camera Deputaților s-au exprimat împotriva adoptării.

Deputații Comisiei de Administrație semnalează că proiectul nu ține seama de dispozițiile din chiar debutul Legii fundamentale a statului, potrivit cărora ”România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil ”.

,,Statul unitar constituie o singură formațiune statală, este el însuși, și numai el, subiect de drept internațional, presupune o unică ordine juridică bazată pe o singură Constituție și un singur sistem de organizare prin care se exercită cele trei puteri fundamentale – legislativă, executivă şi judecătorească, populația sa având o singură cetățenie. Legiuitorul constituant a stabilit că România este nu doar un stat unitar, ci și indivizibil, în sensul că el nu poate fi segmentat, nu poate face obiectul unei divizări, totale sau parțiale, cu regimuri juridice diferite”, arată raportul de respingere al Comisiei.

Termenul până la care trebuia dezbătută și votată inițiativa, 25 martie, a trecut, iar parlamentarii au constatat adoptarea tacită în plenul de pe 23 aprilie. Inițiatori sunt deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza.

Ce prevede

Conform actului normativ, statutul de regiune autonomă a Ţinutului Secuiesc poate fi desfiinţat numai printr-un referendum organizat în Ţinutul Secuiesc.

„Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc”, arată proiectul de lege.

Iniţiatorii spun că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.

„Ordinea administrativă a Ţinutului Secuiesc se bazează pe condiţiile geografice, economice, sociale şi culturale, pe dezideratul istoric al populaţiei acestuia privind asigurarea autonomiei. Aspiraţia locuitorii regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetăţenilor la viaţa societăţii, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea şi ocrotirea realizării intereselor teritoriale”, potrivit iniţiativei legislative a celor doi deputaţi UDMR.

Aceştia susţin că autonomia comunităţii este dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritare autohtonă a ţinutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii.

Prin urmare, Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României.

„Competenţele regiunii sunt stabilite prin prezentul statut al regiunii, de lege, sau de dreptul internaţional. Competenţele specifice ale regiunii nu pot fi puse în discuţie sau limitate decât prin lege sau aplicând dreptul internaţional. Regiunea are dreptul de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor sale specifice. Acest drept include adoptarea şi exercitarea unei politici proprii regiunii. În limitele legii, este de dorit transferarea în competenţa regiunii şi a unor sarcini care aparţin unor competenţe naţionale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop”, conform proiectului de lege.

Iniţiatorii specifică faptul că autonomia regiunii Ţinutului Secuiesc nu afectează integritatea teritorială şi suveranitatea statului român.

Sursa: Digi24

6 comentarii

  1. Buta Foria Răspunde

    ”Pas cu pas”pierdem ardealul…Cat de prosti,sau cat de handicapati pot fi acesti politicieni ??Vor neaparat ca romanii sa se ”autosesizeze” si sa puna mana pe topor ????

    • Eu Foria Răspunde

      ce vorbesti prostii ma? poporul asta batut in cap care s-a lasat jecmanit timp de 30 de ani!!!!??? trrebuia sa puna mana pe topor de mult daca avea sange in instalatie si sa beleasca hotii astia de la fsn pana la psd!!! popor de lasi, o ciurda, fara ciurdar sunt pierduti.

  2. Antonescu Răspunde

    Hai Tinutul Secuiesc! Hai Ardeal!

  3. Buna Răspunde

    Nu tinut secuiesc ci Ardealul sa fie independent.

  4. Septico Răspunde

    Cu asta trebuie ocupat in timpul histeriei de coronavirus???????.Sa bucuram sa nu omoara virusul,si sa putem trai o viata normala in viitor.

  5. Nime in drum Răspunde

    Dupa atatia ani condusi de tigani, mai bine Transilvania independenta, nici a Rromaniei nici a Ungaria, INDEPENDENTI. Capitala la Cluj, granita formata de muntii Carpatii spre tigani si restu primitivilor de la Sud spre Est si la Nord spre Vest granita de acuma. Sa ne descurcam singuri, fara tigani si cioriile din capitala,ce numa sug banii de pe noi, nu primim ajutor de la ei, doar caterinca ieftina si suntem facuti bozgori, apoi fara noi sudistii mor de foame in 3 ani. Ardealu tine tara asta pe picioare, nu politica de mitici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.