Peste 10.000 de contracte de muncă au fost suspendate în județul Satu Mare în perioada stării de urgență, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă. Reprezentanții ITM Satu Mare au anunțat și care au fost cele mai afectate domenii în această perioadă, menționând totodată că urmează să se intre într-o nouă etapă.
După două luni de la instituirea stării de urgență prin decret prezidențial, având în vedere pandemia de coronavirus, intrăm acum într-o nouă etapă, anunță ITM. Proiectul de lege care prevede măsurile pe care guvernul le poate lua în perioada stării de alertă a fost adoptat în Parlament, urmând să intre în vigoare de săptămâna viitoare.
Concret, la data de 14.05.2020 erau suspendate 10.452 contracte individuale de muncă, din care:
- pentru întreruperea sau reducerea temporară a activitatii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare (conform art. 52 alin.(1) lit.c) din Codul Muncii): 6.694;
- pentru carantină și/sau forță majoră (art.50 lit.c și f din Codul Muncii): 37;
- pentru reducerea programului de la 5 zile/săptămână la 4 zile pe săptămână (conform art. 52 alin.3 din Codul Muncii): 845;
- pentru alte motive fără legătură cu starea de urgență și șomajul tehnic (concediu pentru îngrijirea copilului, concediu paternal, prin acordul părților, etc.): 2.872 contracte individuale de muncă.
Domeniile cele mai afectate de pandemia de coronavirus în județul Satu Mare: Turism și HoReCa (hoteluri, restaurante, baruri, cafenele), Comerț, Transporturi, Industrie.
Numărul total al persoanelor angajate în acest moment (14.05.2020) la angajatorii cu sediul social în județul Satu Mare: 84.939.
Numărul total al angajatorilor cu sediul social în județul Satu Mare (angajatori activi având contracte individuale de muncă înscrise în REGES – registrul general de evidență a salariaților transmis în format electronic în sistemul REVISAL) la data de 14.05.2020: 9.234 angajatori activi (la data de 15 martie erau 9.251).
De asemenea, în perioada 16.03. – 14.05.2020 au fost primite (înregistrate) la ITM Satu Mare 72 de petiții de la persoane fizice (salariați), din care 4 redirecționate de la alte inspectorate teritoriale de muncă și 2 de la alte instituții (majoritatea în format electronic, prin e-mail sau pe portalul extern). În cele mai multe dintre aceste petiții sunt semnalate aspecte privind restanțe la plata drepturilor salariale sau, după caz, desfacerea contractului individual de muncă.
Având în vedere recomandările din Ghidurile publicate de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU_OSHA) și Organizația Internațională a Muncii (ILO) privind adaptarea locurilor de muncă în condițiile pandemiei cu noul coronavirus, precum și recomandările din Proiectul privind seturile de măsuri de relaxare după ridicarea stării de urgență, publicat recent de Institutul Național de Sănătate Publică, subliniem încă o dată necesitatea ca fiecare angajator care continuă sau, după caz, își reia activitatea după o perioadă de întrerupere, să reevalueze riscurile și să realizeze un plan de acțiune cu măsurile de prevenire corespunzătoare; întocmirea unor planuri de urgență pentru gestionarea crizelor sau actualizarea celor existente este important și pentru a fi pregătiți pentru eventuale evenimente de încetare și reluare a activității profesionale în viitor.
Sursa: Comunicat de presă Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare
“Stai acasa”! Stam acasa si asteptam locurile de munca 🙂
ce se pierde cu asa zis inrterupere contract de munca temporal adica somaj technic se pierde la pensie?????sau care sant pierderile ce nu zice nimeni bine ca tesa trebuie sa lucreze iar cei care le fac salarui la tesa sant in stend by???