Ultima actualizare: azi, 14:26
Locale

Magyar Lóránd: Cheia supraviețuirii fermelor mici este compresia în cooperative

Deputatul Magyar Lóránd precizează că sunt îngrijorătoare informațiile apărute în presă conform cărora, în acest an, au solicitat sprijinul pe teren cu 117 mii de persoane mai puține decât anul trecut, chiar dacă solicitările înregistrate însumează suprafețe totale mai mari cu 170 de mii de hectare față anul 2019.

 „În prezent, cea mai plauzibilă cauză este faptul că fermierii cu terenuri mici abandonează munca agricolă, iar proprietarii actuali de terenuri mari vor cumpăra în foarte scurt timp aceste terenuri de mici dimesiuni.  Se vor desființa fermele mici și de familie, famillile vor abandona viața la țară, această tendință fiind una nefavorabilă” – a declarat deputatul sătmărean Magyar Lóránd, membrul comitetului pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Redăm integral comunicatul transmis de deputatul Magyar Lóránd:

Scăderea populației rurale și revenirea oamenilor la oraș conduce la grave probleme sociale. Astfel de fenomen s-a produs în urmă cu zece ani și în Ungaria, unde foarte multe localități rurale au rămas cu un număr foarte de mic de locuitori și nici prin prețul extrem de scăzut al imobilelor nu s-a reușit repopularea acestor localități.

După părerea deputatului Magyar, soluția există deja, însă foarte puțini profită de ea. În decursul unui an, numărul cooperativelor agricole a crescut doar cu 1,7 la sută, cu toate că prin ele ar putea supraviețui și fermele mici. Secretul constă în achiziționare, prelucrare și vânzare comună – cooperativele de succes pot garanta nu doar supraviețuirea, dar și o dezvoltare alertă.

Legea care încurajează înființarea cooperativelor prevede și o reducere de impozit pe durata mai multor ani fiecărei cooperative nou înființate, respectiv în cazul achiziționării tractoarelor, aparaturilor agricole sau a sistemelor de irigare, aceste cooperative sunt scutite de plătirea vămii.

Achiziționarea și utilizarea în grup a utilajelor agricole, respectiv prelucrarea modernă a produselor joacă un rol important și în procesul introducerii acestor produse pe paleta hipermarketurilor – așa cum s-a întâmplat în cazul cooperativei Someș. Aceste cooperative certifică faptul că prin buna lor funcționare se pot încasa venituri de zeci de milioane de lei.

Un comentariu

  1. ... Răspunde

    Dixit gânditorul de Hamangia din fundul curții!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.