Ultima actualizare: ieri, 21:10
Locale

Numele Universității Babeș-Bolyai, dat de un sătmărean. Astăzi este condusă tot de un sătmărean

Sătmăreanul Imre Toth a avut o contribuție semnificativă la numele pe care cea mai prestigioasă universitate din România, Universitatea Babeș-Bolyai, astăzi îl poartă. Mai exact, Imre Toth, filosof și istoric al matematicii, împreună cu Samu Borbely, profesor de matematică, au dat numele Universității Bolyai, care ulterior s-a unit cu Universitatea Victor Babeș, formând astfel Universitatea Babeș-Bolyai

Imre Toth a recunoscut acest lucru într-un interviu acordat jurnalistului maghiar Peter Vardy, dialog ce regăsește în cartea În viață sunt lucruri care nu se fac. Și care totuși se fac, apărută la editura Humanitas.

„Printre altele, numele de Universitatea Bolyai de la noi provine. Inițial, au vrut să o numească după un scriitor sau după Miklós Tótfalusi Kis”, a mărturisit Imre Toth.

Până în 1918, Universitatea se numea Franz Joseph, iar pe urmă Regele Ferdinand. În contextul schimbărilor politice, Universitatea avea nevoie de un nume maghiar.

„Îi trebuia un nou nume maghiar și noi doi ( n.r. – Samu Borbely, profesor de matematică) am complotat să fie numită după familia Bolyai”, a mai completat acesta.

Perioada 1948-1959 – universităţi paralele: Universitatea Victor Babeş şi Universitatea Bolyai

La 30 decembrie 1947, proclamarea Republicii Populare Române a marcat instalarea definitivă a comunismului în România. Ca urmare, începând din luna mai 1948, Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj şi-a schimbat oficial numele în ,Universitatea Victor Babeş.

În urma reformei învăţământului din august 1948, atât structura Universităţii Victor Babeş, cât şi cea a Universităţii Bolyai au fost profund transformate. Astfel, Facultăţile de Medicină au fost desprinse complet şi irevocabil din componenţa universităţilor, devenind instituţii de sine stătătoare. De asemenea, din toamna lui 1948 vor fi înfiinţate catedrele de Materialism dialectic şi istoric, Baze ale marxism-leninismului şi Economie politică. În toamna lui 1957 au fost create, pe facultăţi şi secţii, cursurile învăţământului cu frecvenţă redusă (seral) şi a celui fără frecvenţă.

Ca urmare a deciziilor conducerii de stat şi de partid a României, în perioada martie-iulie 1959 are loc procesul de creare a unei singure universităţi de stat la Cluj, prin unificarea universităţii româneşti cu cea maghiară.

Noua instituţie, care şi-a început activitatea în septembrie 1959, va purta numele de Universitatea Babeş-Bolyai.

Cine a fost Imre Toth

Imre Toth (născut Imre Roth, născut în 1921 la Satu Mare – decedat în 2010 la Parist) a fost un filosof și istoric al matematicii.

Tóth s-a născut într-o familie iudeo-maghiară din România. Și-a schimbat numele de familie în Tóth în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a-și ascunde originea evreiască. Tatăl său, Abraham Roth, germanofil convins, fusese ofițer în armata austro-ungară și luptase în Primul Război Mondial pe frontul din Italia.

Tóth a supraviețuit Holocaustul (ca singur membru al familiei sale) în mod paradoxal, deoarece fusese membru al Rezistenței comuniste anti-naziste și fusese condamnat la 6 ani de închisoare, iar deținuții evrei urmau să fie deportați ceva mai târziu decât populația evreiască civilă. La data de 6 iunie 1944 a fost dus împreună cu alți deținuți la un tren cu care urmau să fie deportați în lagăre de exterminare dar, cu puțin timp înainte ca trenul să plece, a fost oprit de către un ofițer maghiar care auzise de debarcările din Normandia și considera că războiul este pierdut; deținuții au fost duși înapoi în închisoare.

După război, Toth a studiat matematica și filosofia la Universitatea din Cluj, predând apoi între 1949 și 1968 filosofia și istoria matematicii la Universitatea din București. Ca urmare a evenimentelor din Ungaria din 1956, Toth a fost exclus din Partidul Muncitoresc Român în 1958, lucru ce i-a afectat cariera universitară. La începutul anilor 1970 a hotărât să rămână în Germania, după ce fusese profesor invitat la Frankfurt am Main (1969-1971) și Bochum. În 1971 a fost numit profesor de istoria științei la la Universitatea din Regensburg. A devenit a profesor emerit în 1990, după care a trăit la Paris.[5] A lucrat ca cercetător științific invitat la École Normale Supérieure și la Institute for Advanced Study, potrivit Wikipedia.

Sătmăreanul Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai

Psihologul sătmărean Daniel David este rectorul ​Universității Babeş-Bolyai începând cu luna martie a anului 2020.

Daniel David s-a născut în data de 23 noiembrie 1970, la Satu Mare, iar pe lângă faptul că este rectorul UBB, el este profesor Aaron T. Beck de psihologie clinică și psihoterapie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesor la Icahn School of Medicine at Mount Sinai și director de cercetare al Institutului Albert Ellis, ambele aflate în New York, SUA. 

Surse:

  1. Cartea În viață sunt lucruri care nu se fac. Și care totuși se fac – Peter Vardy, Imre Toth, apărută la editura Humanitas.

2. Wikipedia

3. Universitatea Babeș-Bolyai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.