Ultima actualizare: azi, 20:09
Locale

Kereskényi Gábor: ,,Dezvoltăm orașul cu fonduri europene’’

La preluarea mandatului nu exista niciun proiect european, nici măcar în stadiu de schiță. A trebuit să muncim foarte mult pentru a recupera timpul pierdut. Am semnat 22 de contracte de finanțare, în valoare de peste 250 milioane de lei.

● Centrul Vechi își va recăpăta frumusețea de altădată, va deveni zonă pietonală și va fi amenajată după modelul orașelor din Occident.

● Amenajăm Centrul Nou astfel încât să aibă un aspect modern și vom construi pasarela pietonală peste Someș, conectând, astfel, cele două zone ale orașului.

● Modernizăm transportul public prin achiziționarea autobuzelor hibrid (17 bucăți), construirea unui terminal modern și introducerea sistemului de e-ticketing.

● Construim o rețea municipală de piste pentru biciclete, ca să asigurăm condiții sigure de deplasare cu bicicleta.

● “Pata neagră” a municipiului din ultimii ani, lacul Cubic se va transforma în zonă de petrecere a timpului liber.

● Am început lucrările pentru amenajarea unuicentru social în zona Ostrovului.

● Investim în modernizarea sistemului de învățământ- Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 7, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 29 şi Creşa „Punguţa cu 2 bani”, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, Școlile Gimnaziale ,,Mircea Eliade”, ,,Octavian Goga”, ,,Lucian Blaga”

● Vom reabilita termic blocurile de pe Aleea Milcov- bloc T2, Dariu Pop nr.7 bloc T40, Careiului nr. 18, Careiului bloc C6-C8, Piața 25 Octombrie bloc 10-12.

● Extindem sistemul de camere de supraveghere al orașului cu fonduri euroepen

● Construim stații de alimentare pentru mașini electrice și hibrid

● Tot cu fonduri europene vom transforma malul Someşului între cele două poduri într-o zonă de petrecere a timpului liber

● Vom continua să digitalizăm serviciile administrației locale

Unii ne atacă spunând că aceste proiecte sunt doar la nivel de machete. În realitate cine și-a construit vreodată o casă, ne poate confirma: necesită un timp de la proiectare și întocmirea tuturor documentelor necesare până când apar utilajele. Unele proiecte au început deja, în timp ce la altele lucrările vor începe în cursul acestui an și în 2021. Reconstruim orașul, investim în proiecte pentru comunitate!

Perioada 2016-2020 a fost un mandat de recuperare a anilor dintre 2012-2016 și de creare a unor proiecte noi care să ducă la o dezvoltare a orașului. În următorii 4 ani ne propunem să creștem proiectele pe care le-am început, să le vedem în faza de construcție, astfel încât orașul să cunoască cu adevărat o dezvoltare  spectaculoasă.

Planul de dezvoltare al orașului se construiește pe trei piloni puternici:

I. Continuăm toate proiectele de până acum: reabilitarea străzilor, a trotuarelor, a parcurilor și spațiilor publice. Proiectele europene au ajuns în faza de construcție și vor fi finalizate, continuăm dezvoltarea transportului public și a serviciilor către cetățeni. Ajungem în fiecare parte a orașului, dezvoltăm mai departe fiecare domeniu. În următorii patru ani, la fiecare 100 de euro investiți în oraș 70 provin din fonduri europene.

II. Demarăm investiții mari, care lipsesc sătmărenilor: sală polivalentă, bazin educativ de înot, amenajarea zona Noroieni pentru a fi o zonă de petrecere a timpului liber, dar și alte proiecte noi finanțate din fonduri europene.

III. Dezvoltăm un oraș în care sătmărenii să se simtă acasă! Ne dorim să implicăm comunitatea, tinerii și să construim un oraș orientat către dialog și promovarea identității multiculturale, un oraș plin de viață și prietenos.

Suntem pregătiți pentru perioada de finanțare 2021-2027! Proiecte pe care le propunem vizează cinci domenii-cheie:

● Regenerearea zonelor urbane (în acest proiect sunt incluse cartierele Micro 14, 15, 16, Solidarității) zone verzi, parcuri, parcări, terenuri de joacă, alei pietonale, piste de biciclete și interconectarea cu sistemul existent, iluminat public inteligent, mobilier urban inteligent, conținând elemente de smart city.

● Infrastructura  verde: regenerarea terenurilor degradate de pe malurile Someșului între ștrandul termal municipal și Podul Decebal, respectiv între Podul Golescu și abatorul vechi şi ncluderea acestora în circuitul orașului. Dorim să modernizăm Parcul Vasile Lucaciu și zona Turnului Pompierilor.

● Reabilităm instituțiile de învățământ și de cultură din fonduri europene

● Construim 2 terminale noi și achiziționăm 30 de autobuze noi 

● Sunt pregătite alte proiecte de reabilitare termică a blocurilor

Prin votul Dumneavoastră, continuăm toate proiectele de până acum: reabilitarea străzilor, trotuarelor, a parcurilor și spațiilor publice. Proiectele europene au ajuns în faza de construcție și vor fi finalizate, continuăm dezvoltarea transportului public și a serviciilor către cetățeni.

Ajungem în fiecare parte a orașului, dezvoltăm mai departe fiecare domeniu. În următorii 4 ani, la fiecare 100 de euro investiți în oraș 70 provin din fonduri europene.

SURSA: UDMR Satu Mare

11 comentarii

  1. Ion Roman Răspunde

    Dar cu țânțarii ce facii Gaborka.

    • Ungur Răspunde

      Ca sa primesti raspunsul la intrebarea asta trebuie sa-l dai cu ulei de masline pe chelie si sa citesti ca intr-un glob de cristal.

      Du-te Gaborko la facut palinca, ca esti paguba cand meri in vizita pe undeva, bei de parca colectezi apa pentru irigatii in baragan

  2. GB Răspunde

    Zona Cibic “pată neagră”, vrăjeală ieftină. E tot un “tun imobiliar” din portofoliul Episcopia romano-catolică+Tarr care își așteaptă rândul. “ultimii ani” sunt și ai tăi dar decât un lac+spații verzi frumoase și utile ecologic mai bine+profitabil un cartier rezidențial cu vreo 10-15 blocuri(conform anunțului care tronează într-un colț ferit al lacului). Idem Pescăruș, uffff… mama lor de imobiliare se cam bat cap-în-cap cu “infrastructura verde”, două “domenii cheie”. Kautăpofte dacă îți dezbrac proiectele de ambalajul frumos apar niște rahaturi urât mirositoare(interese obscure de gașca care vrea să pună mâna pe cât mai multă avere). Dar stai liniștit, ești la fel ca ceilalți, o marioneta în mâna celor din umbră cu capital. Iar omul de rând speră că îi va cădea și lui ceva firimituri de la masa bogaților, cum speră România de la UE.

  3. Ion Roman Răspunde

    Gaborka am palinka dau la tine dacă nu țăntar 2 liter you.

  4. Vlad Tepes Răspunde

    Vad ca pe locul patru ca importanta sint pistele de bicicleta.
    Ca unul care le utilizeaza, va propun sa mergeti in schimb de experienta la Carei, sa vedeti piste de bicicleta fara trepte.
    Pina acum, in Satu Mare pistele sint o batjocura la adresa utilizatorilor.
    De fiecare data cind urci si cobori pe trepte, ii trimiti la origini si pe constructori si pe proiectanti !!!

  5. 3.14 Răspunde

    Impotriva tantarilor s-a inventat o plasa, doar nu va asteptati sa mearga cineva la voi in casa sa schilodeasca tantarii iar pe marginea apei, ei bine, e normal sa exista si alte vietuitoare, au si ele rostul lor dar te poti da cu alifii impotriva acestora. Sa dea toata ziua cu otrava prin oras nu e bine nici pt noi nici pt albine, verificati importatnta albinelor pe Goagle. Ca bea, daca bea, sa bea cat ii pica bine, si eu beau, ceilalti candidati fac la fel. Bautura a fost inventata de oameni (berea cu cca 10.000 de ani in urma cica) tocmai pt a fi bauta! Dar nu inseamna ca cei care nu beau sunt mai normali decat consumatorii de licori. Asta e o chestiune discutabila! Despre piste de biciclete, asa e, sunt aiurea dar in comparatie cu alte tari la noi ff putini circula pe doua roti de aia probabil nu este prioritatea zero, dar macar ne vom putea da cu masina pe cele doua poduri care se afla in constructie. Nu cred ca ar fi bine sa ne intoarcemi la origini pesediste caci va fi la fel ca si cu Drumul Taberei, va fi nevoie de inca 7 ani pana sa fie dat in folosinta primul pod. Vorbesc si eu asa, ca opinia publica. Sanatate multa!

    • ... Răspunde

      Atunci banii au fost cheltuiți degeaba cu stropitul împotriva țănțarilor. Să se ceară banii cheltuiți aiurea înapoi și cei implicați trași la răspundere. Nu au fost doi lei acolo!

      • Tantaru egiptean Răspunde

        Stai tu linistit ca a stat unguru primaru cu pipeta sa-l verifice pe cel ce stropeste daca da cu apa sau cu solutie pentru tantari. Banii platiti pentru stropire, sunt luati cu forta din banii munciti de tine, prin dari catre stat si primarie. Nu mai bine iti puneai plasa de banii aia, decat sa ii dai la stropit? Cred ca erai mai castigat.

    • Ion Roman Răspunde

      @3.14 esti cumva un angajat de a lui Gaborca del lingi in c u r in acest fel👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅

  6. satmarean Răspunde

    Din promisiunile făcute în urmă cu 4 ani nici măcar pistele de biciclete nu le-a făcut. Cum să fie mulți sătmăreni care merg cu bicicletele dacă nu sunt piste?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.