Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Sfaturi în vreme de pandemie. Rectorul UBB, sătmăreanul Daniel David: Să fim raționali

,,Nu trebuie să facem abstracţie de pericol, oricare ar fi el, dar nici nu trebuie să-i dăm importanţă mai mare decât are’’, spune rectorul Universității Babeș-Bolyai, sătmăreanul Daniel David într-un interviu acordat Cluj24.ro. Pentru a trece cu bine peste această pandemie, spune Daniel David, un lucru extrem de important este să ne raportăm într-o manieră raţională la evenimentul de pericol.

Coronavirusul nu ne afectează numai trupul, ci şi – sau, mai ales – mintea. Gândurile, fricile, spaimele dau năvală în creierele noastre mai mult, mai intens şi, poate, chiar mai periculos decât o face adesea coronavirusul, spune sătmăreanul Daniel David, rectorul UBB și unul dintre cei mai reputați psihologi români.

,,N-o să fii calm, n-o să fie relaxare, n-o să fie bucurie, că astea nu sunt reacţii sănătoase, ci o să fie îngrijorare –dar nu panică-, nemulţumire –dar nu furie şi agresivitate-. Poate tristeţe, dar nu depresie. Dacă însă te raportezi iraţional la aceeaşi situaţie, la pandemie, vei spune că nu trebuie să se întâmple, că nu poţi concepe să te îmbolnăveşti, că e groaznic şi catastrofal dacă se întâmplă lucrul acesta, adică cel mai mare rău care ţi se poate întâmpla. Nu poţi tolera situaţia, viaţa e nedreaptă, ceilalţi sunt nedrepţi şamd. Cu astfel de raportare la pandemie vei avea depresie –nu tristeţe-, panică şi anxietate –nu îngrijorare-, furie, agresivitate –nu nemulţumire. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este acesta: să ne raportăm într-o manieră raţională la evenimentul de pericol”, spune Daniel David, în interviul acordat Cluj24.ro.

Nu evenimentele ne influenţează, ci modul în care ne raportăm la ele

,,Omul, la nivelul simţului comun, face legătura între evenimentul de viaţă şi emoţie. În cazul pandemiei: de ce eşti deprimat, de ce eşti furios, de ce eşti panicat? „Din cauza pandemiei”. Oamenii nu înţeleg foarte uşor că nu pandemia le influenţează emoţiile, ci modul în care ei gândesc asupra pandemiei le influenţează emoţiile. Iar modul în care gândeşti asupra pandemiei este sub controlul tău. Sigur că e bine să fie un psiholog, să te înveţe cogniţiile raţionale, cum să gândeşti, dar tu ai controlul modului de a gândi. Şi dacă tu controlezi cum gândeşti asupra evenimentelor de viaţă, nimic din această viaţă nu poate să-ţi producă suferinţă psihologică. Lucrul acesta ar trebui să fie învăţat, după mine, din grădiniţă, de exemplu. De când încep să înţeleagă lumea, să înţeleagă acest lucru: nu evenimentele de viaţă îţi generează emoţiile şi comportamentele, ci modul în care tu le interpretezi. Ai libertatea să-ţi alegi o interpretare. Iar dacă nu ştii care să fie, ai specialişti în psihologie. Fă-o şi o să ai un control asupra emoţiilor şi comportamentelor, fără suferinţă emoţională”, mai spune Daniel David.

Rectorul UBB a vorbit și despre cum crede că va fi lumea după pandemie.

,,În primul rând, trebuie să înţelegem că trecem printr-o situaţie de pericol. La această situaţie de pericol trebuie să ai grijă cum te raportezi. Trebuie să te raportezi astfel încât să poţi confrunta pericolul, să te comporţi ca un om, adică cu emoţii funcţionale şi negative, nu să fii calm şi relaxat, că nu se poate. Vesel şi bucuros este absurd. Dar nici să nu fii deprimat, panicat, furios şi agresiv. Reacţiile sănătoase, într-o astfel de situaţie, sunt cele care ţin de îngrijorare, tristeţe, nemulţumire şamd. Iar pe fondul acestor emoţii negative şi funcţionale, să-ţi trăieşti viaţa în continuare, să te bucuri de lucrurile care apar în viaţă. Că şi în timpul pandemiei se mai nasc copii, sunt zile de naştere, se întâmplă evenimente pozitive pe care le poţi aprecia. Lumea, după pandemie, n-o să fie cum a fost înainte de pandemie. N-o să fie nici cum e în pandemie, cu siguranţă, dar nu ne întoarcem la ce a fost. Va fi o altă lume. Şi întrebarea este: cine va şti să-şi aleagă avantaje competitive pentru lumea respectivă.”

Interviul integral AICI.

2 comentarii

  1. Cetateanul Răspunde

    Oamenii s-au saturat de mistificari, de terorism de stat si de bataie de joc !
    Virusul este dovedit de catre profesor de Standford inca de dinainte de a doua runda de arest la domiciu ca are mortalitate prin infectare aproximativ egala cu gripa .
    Deci cine are frici irationale sau crede ca se va schimba lumea se inseala amarnic, oamenii vor alege alti politicieni care vor desfiinta orice masuri aberante si viata va reveni la normal .

  2. Cetateanul Răspunde

    De acum incolo voi alege politicieni dupa un singur criteriu : sunt sau nu capabili sa inteleaga ca virusul asta este apa de ploaie pe langa principalele boli cauzatoare de decedese ? Si ca masurile aberante ucid pe termen lung cu mult mai multi oameni ? Nu ma mai intereseaza doctrina de stanga, de dreapta, de mijloc, nationalist sau nu, etc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.