PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în mai multe țări europene

Italia suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca, din cauza efectelor adverse, titrează Digi24. Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. O măsură similară a luat și Danemarca. În total, nouă țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca.

În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA, notează Mediafax. Până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului și aceste efecte adverse.

Și Danemarca a suspendat acest ser, iar oficialii danezi spun că au primit rapoarte cu privire la apariția unor cheaguri de sânge, dar nu se ştie încă dacă există o legătură cu vaccinarea. Oficialii au spus că acţionează pentru a investiga pe deplin rapoartele. Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia.

În total sunt 9 țări care au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca: Danemarca, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda. AstraZeneca nu a comentat cele două incidente.

Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat la Antena 3 că România nu a primit doze din lotul respectiv. “La nivelul EMA sunt acum evaluări legate de aceste efecte dar în România nu au fost raportate probleme deosebite”, a mai spus Gheorghiță, precizând că peste 200 de mii de persoane au fost deja vaccinate în România cu serul AstraZeneca.

Vaccinul a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient şi sigur de utilizat. Reacţiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte şi nu au fost raportate problemele de coagulare a sângelui.