Până astăzi, 28 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.077.161 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.037.729 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 321 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos:
Până astăzi, 30.174 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 27.05.2021 (10:00) – 28.05.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 43 de decese (29 bărbați și 14 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Tulcea și Municipiul București.
10 dintre aceste decese sunt antrioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate. Astfel 1 dintre decese s-a produs în luna noiembrie a anului 2020, 1 în luna ianuarie 2021, 2 în luna martie 2021 și 6 în luna aprilie a acestui an.
Dintre cele 43 de decese, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 13 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 12 decese la categoria de vârstă peste 80 ani. 40 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost înregistrate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 2.659. Dintre acestea, 459 sunt internate la ATI.
”Pandemia se va termina atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimală de 70%”, a declarat , vineri, directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, într-un interviu acordat pentru AFP de la Copenhaga.
Reprezentantul organizației a deplâns ritmul prea lent al vaccinării, inclusiv în Europa, unde contagiozitatea noilor variante virale reprezintă o sursă de îngrijorare.
”Ştim, de exemplu, că varianta B.1617 (indiană – n.red) este mai contagioasă decât varianta B.117 (britanică), care era deja mai contagioasă la rândul ei decât tulpina precedentă”, a adăugat acesta.
Directorul regional al OMS a subliniat însă că, în prezent, serurile apărute pe piață sunt eficiente și împotriva noilor mutații și a făcut apel la accelerarea vaccinării pentru a pune capăt acestei pandemii care durează ”mai mult timp decât ne aşteptam”
“În timpul unei pandemii, rapiditatea este esenţială. Chiar şi atunci când OMS a declarat pandemia, numeroase ţări erau în continuare în expectativă, am pierdut un timp preţios”, a adăugat Kluge.
Chiar şi astăzi, ”timpul joacă împotriva noastră. Trebuie să accelerăm campania de vaccinare, trebuie să creştem numărul de vaccinuri”, a mai spus reprezentantul OMS.